
4 چرای بیجواب
اینکه یک سنگ سرویس بهداشتی به یک گالری هنری راه پیدا کند و در مقام یک اثر هنری بنشیند، نه اتفاق تازهای است و نه موضوعی که بتوان دربارهاش به یک جواب قاطع رسید؛ مسأله کاملا به نگاه و برداشت هنری افراد بستگی دارد و حرف و پیامی که هنرمند درصدد بیان و انتقال آن است.
ولی حتما میتوان پرسید چرا یک سنگ سرویس بهداشتی باید به تصویر ناصرالدینشاه قاجار مزین شود و در خانه هنرمندان به نمایش درآید؟ به قول محمدصادق علیزاده دبیر گروه فرهنگی، ناصرالدین شاه اگر بدترین آدم روی کره زمین هم باشد، این مسأله نمیتواند تصویر او را روی سنگ سرویس بهداشتی توجیه کند.
چرای دیگری که تلاش کردیم به جوابش دست پیدا کنیم و نشد، این سؤال بود: چرا این اثر کپی است؟ آیا خود هنرمند یا انجمن هنرمندان مجسمهساز که نمایشگاه را ترتیب داده در جریان نبوده که قبلا بهداد لاهوتی دیگر هنرمند ایرانی چنین اثری را ارائه کرده است؟ در این مورد موفق شدیم پاسخ یکی از اعضای هیاتمدیره انجمن هنرمندان مجسمهساز را بشنویم که در ادامه خواهید خواند.
سؤال بعدی درباره این نمایشگاه به قیمت اثر مربوط است. چرا یک سنگ سرویس بهداشتی که فقط ویژگیاش، برچسبی از تصویر ناصرالدین شاه قاجار است باید 50میلیون تومان قیمتگذاری شود؟ یک اثر هنری بسته به اینکه چه کسی آن را خلق کرده، هنرمندش چه سابقه و پیشینهای دارد، از چه جایگاهی برخوردار است و بسیاری مولفههای دیگر قیمتگذاری میشود و کاش میدانستیم که این اثر دقیقا از کدام ارزشها برخوردار است که 50میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
و آخرین سؤال درباره این اثر بهخصوص در نمایشگاه چهارسوی خیال این است: چرا عنوان «حاضر و آماده» برای این اثر انتخاب شده. در این مورد خاص ترجیح آن است که از هر رایزنی، پیشفرض و حدس و گمانی بپرهیزیم.
یک پاسخ و دیگر هیچ
برای پاسخ دادن به این سؤالات چه کسی بهتر از خود هنرمند، اما صد حیف که دسترسی به محمدرضا رحیمی از دسترسی به بسیاری از بزرگان و نامداران عرصه هنر دشوارتر بود و در نهایت هم به نتیجه نرسید. سرنخها برای رسیدن به این مجسمهساز از روابط عمومی و معاونت هنری خانه هنرمندان به انجمن هنرمندان مجسمهساز و مسؤولان برگزاری نمایشگاه رسید و دست آخر هومن سلیمی، عضو هیاتمدیره این انجمن به یکی از سؤالات ما پاسخ داد.
سلیمی درباره سنگ سرویس بهداشتی در نمایشگاه چهارسوی خیال توضیح داد: انجمن مجسمهسازان همیشه نمایشگاههایی برپا میکرده که در این نمایشگاهها، آثار داوری میشدند. بنابراین تصمیم برآن شد که نمایشگاه چهارسوی خیال به شکل متفاوتی برگزار شود و آثار هنرمندان در این نمایشگاه داوری نشوند. از آنجا که این نمایشگاه ممیزی و داوری ندارد، همه اعضا میتوانند آثارشان را با مسؤولیت خودشان به نمایش بگذارند. در نتیجه مسؤولیت هر نکتهای درباره کیفیت یا اصالت اثر به امضای هنرمند برمیگردد.
این عضو هیاتمدیره انجمن هنرمندان مجسمهساز، از هر توضیحی درباره اثر محمدرضا رحیمی پرهیز کرد و توضیح داد خود هنرمند باید درباره اثرش صحبت کند. او تاکید کرد بر اساس قوانین خانه هنرمندان اجازه ندارد شماره تماس محمدرضا رحیمی را در اختیارمان قرار دهد، اما قول داد در صورت تمایل خود هنرمند، فرصت پاسخگویی به سؤالات فراهم شود، اما همچنان که این گزارش نوشته، ویرایش، نمونهخوانی و صفحهآرایی میشود، در انتظار تماس خالق سنگ سرویس بهداشتی ناصری هستیم.
آذر مهاجر
ادبیات و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد