
شرکت هایی که رشد سریعی را به واسطه همکاری با خودروسازان بزرگ تجربه کرده اند و توانستند اندوخته های تجربه خودشان را به محصولات و برندهای مستقلی تبدیل کنند.
شرکت برلیانس آتو یکی از این خودروسازان چینی است که از سال 1993 فعالیت خود را آغاز کرده و در سال 2003 به مونتاژ خودروهای بی ام و در خاک چین پرداخت.
اتفاقی که سالها بعد به تولید خودروهای مستقل این شرکت منجر شد و چندین مورد از این خودروها طراحی های مدرنی را تجربه می کنند که گویای رسیدن چینی ها به مرز استانداردهاست.
این مجموعه به لطف همکاری با پارس خودرو توانست به بازار ایران راه یابد و انصافا محصولات عرضه شده نیز توانسته جایگاه مطلوبی برای خود کسب نماید.
در این میان برلیانس h320 توانسته با تکیه بر کیفیت و خدمات مناسب پشتیبانی به هاچ بک محبوبی در بازار ایران تبدیل شود.
این خودرو ظاهری بسیار شبیه به محصولات سدان بی ام و دارد و در جواب چرایی این موضوع باید گفت تنها دلیل آن شراکت این دو خودروساز در سالهای اخیر است که باعث شده تا محصولات برلیانس در ظاهر، رنگ و بوی بیامو به خود بگیرند.
این طراحی ظاهری که در موسسه طراحی پینین فارینا انجام شده به خوبی محصولات چانگان نیست، اما جذابیت های خاص خود را داراست و در برخی زوایا تازه و مدرن به نظر می رسد.
در کل سعی بر طرحی عامه پسند بوده که مناسب جوانان، خانواده و بانوان باشد؛ رویکرد بازار نیز گویای آن است که این هدف محقق شده است.
این خودرو که در دو تیپ سدان و هاچبک عرضه میشود عملکرد مطلوبی در بازار داشته و قیمت برلیانس هاچ بک تفاوت آنچنانی با مدل سدان آن ندارد.
طراحی داخلی برلیانس h320 نیز مطلوب و استفاده از رنگ کرم در داخل آن زیبایی خوبی به فضای داخلی آن داده است اما کیفیت قطعات و پلاستیک خشک بسیار آزار دهنده است، بخصوص قسمتهای رنگی بسیار بی کیفیت بوده و حتی در کوتاه مدت احتمال از بین رفتن رنگ را با خود دارند و این را باید یک نکته منفی به حساب آورد که در اکثر خودروهایی در محدوده بودجه این چنین مشهود است. موضوع دیگر افت کیفیت است که در خطوط مونتاژ ایران بسیار مشاهده میشود و این محصول نیز از این قضیه تاثیر پذیرفته است.
برلیانس h320 به یک محرکه 1500 سی سی با 103 اسب بخار مجهز است که در سری اتوماتیک به یک جعبه دنده خودکار متصل بوده و به نرمی محرکه را به چرخها منتقل میسازد. عملکرد برلیانس h320 در زمینه شتابگیری خیلی سریع نیست اما برای کاربری های روزانه مطلوب ارزیابی میشود.
فرمان برلیانس h320 دقیق و از نوع برقی است و عملکرد کلی خودرو در پیچ ها با توجه به سیستم تعلیق مناسب آن جالب توجه است و تکان های ناشی از ناهمواریهای جاده مشکلی در عملکرد خودرو ایجاد نمیکند. همچنین پایداری برلیانس h320 در پیچها، کاملاً مطمئن و خوب است.
تهویه مطبوع اتوماتیک قدرتمند ، سانروف ، سنسور دنده عقب، سیستم صوتی چند منظوره با 8 عدد بلندگو، آینه های برقی ، صندلی های نرم و راحت و قابل تنظیم در جهت های مختلف و بازشدن خودکار درب ها هنگام تصادف بخشهایی از امکانات برلیانس h320 هستند.
در بخش ایمنی نیز سیستم ABS و EBDبه همراه دو کیسه هوا برای سرنشینان خودرو، امنیت نسبی مسافران برلیانس h320 را تضمین می کند.
برلیانس h320 5 ستاره ایمنی از موسسه ایمنی خودروهای چین دارد که تائید دیگری بر امن بودن آن است.
وقتی صحبت از یک خودروی چینی میشود، اولین موضوعی که باعث هراس خریداران میشود، کیفیت ساخت قطعات و مونتاژ آنها است. متاسفانه هر دوی این موضوعات در عملکرد پارس خودرو نیز گزارش شده و امید است تا با بازنگری های لازم این موارد نیز مرتفع گردد.
در نهایت باید گفت برلیانس h320 از طراحی خوب، کیفیت قابل قبول و فضای داخلی نسبتا کافی برای چهار یا پنج سرنشین برخوردار است و با توجه به ظاهر و طراحی داخلی آن یک گزینه مطلوب در رنج قیمتی 50 میلیون میباشد.
بدون شک برلیانس h320 تنها گزینه این رنج قیمت نیست و از رقبای آن در بازار می توان به دانگ فنگ h30 cross، ام وی ام 315 هاچ بک اسپورت، لیفان X50 و رنو ساندرو استپ وی اشاره نمود که هر دارای مزایا و معایب خاصی هستند.
قیمت خودرو برلیانس h320 یا در گفتار عامه مردم قیمت برلیانس پارس خودرو در مقایسه با این رقبا مناسب است و از دیدگاه کاربری، بخصوص از لحاظ اسپرت بودن نیز از بسیاری از این خودروها جذاب تر است.
پس اگر علاقه مند به خریدن یک خودروی هاچ بک عامه پسند هستید و از ظاهر محصولات 206 و ساندرو خسته شده اید، برلیانس h320 میتواند حایگزین مناسبی باشد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰