حذف شخصیت‌‌های مذهبی از ساحت داستان

در نشست رونمایی و نقد کتاب خاتم، از حذف شخصیت‌های دینی در ساحت داستان سخن گفته شد.
کد خبر: ۹۸۶۲۱۷

به گزارش روابط‌عمومی شهر کتاب، در نشست رونمایی و نقد و بررسی کتاب خاتم - که در این مرکز فرهنگی برگزار شد- قاسمعلی فراست گفت: امیدوارم جریان جشنواره داستان کوتاه خاتم به نقطه‌ای برسد که به جریان ادبی نزدیک شود و تحت این عنوان نمود پیدا کند.

این نویسنده افزود: در دنیا وقتی کسی به مرام و مسلک و دینی اعتقاد دارد، از رفتار و سکنات او می‌توانیم پی ببریم که او به چه چیزی اعتقاد دارد ولی متاسفانه در کشور ما بین کسی که به پیامبر اکرم (ص) اعتقاد دارد و کسی که اعتقاد ندارد، تفاوت خاصی نیست یا بهتر بگوییم رفتار یک بودایی بهتر و شیواتر، پایبندی یک فرد را به دینش نشان می‌دهد تا رفتار ما به عنوان کسی که به اسلام و پیامبر اعتقاد داریم، اما امیدوارم جشنواره خاتم بتواند بخشی از خلأ موجود را پر کند و برای همه ما تلنگر باشد.

مجید قیصری، دبیر جشنواره خاتم نیز با بیان این‌که جشنواره داستان کوتاه خاتم به دلیل وجود خلأهای داستان‌نویسی در زمینه حضرت محمد (ص) شکل گرفت، گفت: درباره پیامبر (ص) هیچ داستانی نداریم و هرچه هست، قصه و حکایت و بازنویسی است درحالی که در غرب، برای عیسی بن مریم، حضرت موسی یا بودا کارهای زیادی انجام شده است.

حسن محمودی با بیان این‌که بهترین کارهای ادبی را در میان آثار کلاسیک فارسی می‌توان پیدا کرد، اظهار کرد: در میان آثار کلاسیک، شعرهای حافظ و مولانا و سعدی و نثرهایی مثل حمزه‌نامه، بهترین آثار درباره حضرت محمد (ص) به حساب می‌آیند.

این نویسنده ادامه داد: در پژوهش‌هایی که داشته‌ام، متوجه شدم در داستان‌های مدرن ایرانی نیز دغدغه دین و کلنجار رفتن با این مساله مورد توجه نویسندگان برجسته بوده و فارغ از نتیجه درست یا غلطی که آن را در داستان آورده‌اند، به این موضوع پرداخته‌اند. ما در ادبیات بعد از انقلاب نیز بازنویسی‌ زیاد داشته‌ایم، اما متاسفانه کارهایمان منجر به خلق آثار ارزشمند نشده است. از آن بدتر این‌که فقر پژوهش و نبود دسته‌بندی موضوعی وجود دارد که مشخص کند، نویسندگان به چه موضوعاتی پرداخته‌اند و نویسندگان دیگری که می‌خواهند وارد این حوزه شوند، می‌توانند سراغ چه موضوعاتی بروند . او افزود: ما طی روز، از شخصیت‌های دینی زیاد صحبت می‌کنیم ولی وقتی به ساحت داستان می‌رسیم، آنها را حذف می‌کنیم. نویسندگان مدرن ایرانی - برخلاف آنچه در هنر اسلامی اتفاق می‌افتد - در خلق آثارشان به سمت ضدیت دینی می‌روند و همواره رگه‌هایی از سخره و نفی در آثارشان نسبت به دین وجود دارد.

محمودی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: ما امروز با نسل جدیدی از داستان‌نویسان روبه‌رو هستیم و بسیاری از افراد، وقتی داستانشان به سمت مدرن شدن می‌رود، نگران خطوط قرمز هستند و ای کاش جشنواره خاتم می‌توانست ریشه این اتفاق را پیگیری کند.

محمدرضا سنگری، دیگر مهمان برنامه با بیان این‌که آثار شاخصی در حوزه داستان و رمان درباره حضرت محمد (ص) نداریم، گفت: سعی ما در جشنواره خاتم بر این بود که به این سوال پاسخ دهیم که چه چیز باید درباره پیامبر بگوییم و چگونه؟ با چه رویکردی و این‌که آیا عرصه داستان کوتاه، مناسب‌ترین قالب داستانی برای پرداختن به پیامبر خاتم است یا نه.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها