گرچه برای بیماری اماس تاکنون درمان قطعی پیدا نشده، اما با تشخیص درست و بموقع بیماری و انجام اقدامات و روشهای کنترلی میتوان کیفیت زندگی مبتلایان را بهبود بخشید و از ورود بیماری به مرحله حاد جلوگیری کرد.
اماس یا مولتیپل اسکلروزیس، مغز و نخاع را تحت تاثیر قرارداده و باعث از دست دادن کنترل، دید، تعادل و بروز بیحسی در اعضای بدن میشود. طی این بیماری، سیستم ایمنی بدن به مغز و نخاع حمله میکند و باعث فلج شدن و از کارافتادگی آنها میشود.
دکتر محمود عابدینی، متخصص مغز و اعصاب با اشاره به این که مبتلایان به اماس با توجه به وسعت و شدت بیماری و نیروی بدنیشان با محدودیتهای مختلفی در فعالیتهای معمول زندگی اعم از کار، فعالیتهای فکری، ورزش، تغذیه، خواب و نیز فعالیت جنسی مواجه هستند، میگوید: در مراحل اولیه بیماری، بیمار دچار محدودیتهایی میشود که شامل محدودیتهای حرکتی ـ فیزیکی، فکری، مشکلات جنسی و اختلالات ادراری میشود. برخی بیماران به سمت فرم پیشرونده ثانویه پیش خواهند رفت که بسیاری از امور زندگیشان را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشک در مراحل اولیه بیماری، محدودیتهای بیماران با هم متفاوت است، اما بیمارانی که به سمت فرم پیشرونده ثانویه بروند محدودیتهای یکسانی خواهند داشت.
این متخصص در گفتوگو با جامجم میافزاید: بیماران با کمک متخصصانی که درمانشان را بهعهده دارند باید برای بهبود کیفیت زندگی خود تلاش و از بروز حملات و ناتوانی جلوگیری کنند که این، مستلزم مصرف مرتب و مداوم دارو، رعایت اصول تحرکی و تغذیهای و حمایت خانوادگی است.
زندگی پس از اماس با ورزش منظم
ورزش علاوه بر این که در ارتقای سلامت عمومی و بهبود کیفیت زندگی افراد سالم موثر است بر درمان و کنترل بسیاری از علائم اماس نیز تاثیرگذار است.
این متخصص با تاکید بر انجام ورزشهای ایروبیک از سوی مبتلایان به اماس میگوید: ورزشهای ایروبیک باعث تقویت سیستم قلبی ـ عروقی، کشش عضلانی و بهبود عملکرد مثانهای ـ رودهای میشود. همچنین ورزش، میزان خستگی و افسردگی را کمتر خواهد کرد و باعث شادابی و تقویت قوای شناختی خواهد شد. ورزش مرتب و منظم در این بیماران باعث میشود فرد در اجتماع فعالتر شود. ورزشهایی همچون یوگا، تایچی و ورزشهای آبی نیز برای این بیماران بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
اماسیها غذای کمچرب و پرفیبر بخورند
حفظ سلامت عمومی برای هر بیماری که از یک مشکل مزمن رنج میبرد ضرورتی است که قطعا یک رژیم غذایی سالم در آن نقش پر رنگ دارد.
عابدینی با اشاره به این که رژیم غذایی خاصی در بیماران مبتلا به اماس توصیه نشده است، میگوید: مصرف غذای کمچرب با فیبر بالا برای آنها بهتر است. همچنین استفاده از چربیهای غیراشباع و سرشار از امگا3 و امگا6 در مبتلایان به اماس توصیه میشود. مصرف ویتامینD و ترکیبات آنتیاکسیدانی نیز در این بیماران باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.
کنترل اختلالات جنسی
اختلالات جنسی در مبتلایان به اماس شایع است. بررسیها نشان میدهد حدود 91درصد آقایان و 72 درصد خانمهای مبتلا از مشکلات جنسی رنج خواهند برد.
به گفته دکتر عابدینی، بروز مشکلات جنسی در این بیماران به چند عامل بستگی دارد. البته علاوه بر خود بیماری، فاکتورهای هیجانی نیز در ایجاد مشکلات جنسی دخیل است. از آنجا که تحریک جنسی در واقع از قسمت مغز شروع و به وسیله طناب نخاعی به ارگان جنسی منتقل میشود، پاسخ جنسی که شامل تحریک و ارگاسم (رسیدن به اوج لذت جنسی) میشود در این بیماران آسیب میبیند.
این متخصص میافزاید: در واقع مردان و زنان مبتلا به اماس با مشکلاتی در رسیدن به ارگاسم روبهرو خواهند بود که با درمانهای روانشناختی و دارویی و ابزار مناسب میتوان این مشکلات را درمان کرد.
هدف از درمان کنترلی در مبتلایان به اماس آن است که با بهرهگیری از این درمانها بتوانند بر ناتوانیهای ناشی از بیماری غلبه کنند و به شرایط اولیه خود برگردند.
اگر بیمار، مشکل حرکتی یا اختلال تعادل داشته باشد درمان فیزیوتراپی قطعا به کاهش اثرات ناتوانکننده بیماری کمک خواهد کرد.
پونه شیرازی / گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد