شکلات، عسل و روغن زیتون ۳ محصول پر مصرفی است که شبهات زیادی برای تشخیص سلامت آنها وجود دارد:
شکلات
.
شکلات مرغوب از کره کاکائو و پودر کاکائو درست میشود. گاهی برخی از تولیدکنندگان به جای کره کاکائو که گرانقیمت است، از روغنهای گیاهی جایگزین استفاده میکنند و روی بستهبندی محصولشان درج میکنند. این کار تخلف نیست چون تولیدکننده یک محصول با کیفیت پایینتر و باقیمت ارزانتر تولید کرده و مصرفکننده میتواند آگاهانه آن را انتخاب کند؛ اما اگر تولیدکننده روی محصول خود ننویسد که از کره کاکائو استفاده کرده، تخلف است. معمولا به شکلاتهای قنادی کره کاکائو نمیزنند.
در تخلف بعدی از پودر کاکائو کمتر و به جای آن از شکر فراوان استفاده میکنند، باید دقت داشته باشید شکلاتهای باز عموما کره کاکائو ندارند و شکر فراوانی در آنها به کار رفته است. راه تشخیص این است که شکلات مرغوب در دهان بلافاصله آب میشود چون کره کاکائو در دمای ۳۷ درجه ذوب میشود. در حالی که تصور عامه مردم این است که شکلات مرغوب باید سفت باشد و زود آب نشود.
بسیاری از شکلاتهای نامرغوب در آفتاب نیز آب نمیشود. از طرف دیگر، رنگ شکلات تقلبی کدر است ولی شکلات سالم براق است و چون شکر زیادی ندارد، باید ته مزه تلخی داشته باشد.
روغن زیتون
.
چون روغن زیتون روغن گرانی است، ممکن است آن را با روغنهای دیگر مخلوط کنند. روغن زیتون خوب باید رنگ سبز زیتونی داشته باشد، بوی زیتون بدهد و هنگام خوردن ته گلو را کمی بسوزاند.
عسل
.
تقلب در تولید عسل زیاد است، برای تولید عسل خوب زنبور باید شیره گیاه را استفاده کند و در معدهاش با آنزیم ترکیب و عسل درست شود. یکی از تخلفات رایج در تولید عسل، ریختن شکر جلوی کندو است. گاهی نیز دیده شده از نشاسته سیبزمینی استفاده میکنند. البته روشهایی که برای تشخیص عسل خوب بیان میشود، معمولا علمی نیستند و تنها روش شناسایی عسل طبیعی این است که به دلیل وجود اسید فورمیک، هنگام خوردن ته گلو را بسوزاند. (دکتر آراسب دباغمقدم-متخصص بهداشت مواد غذایی)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
من به عنوان یك پرورش دهنده زنبورعسل و فروشنده عسل خدمت دوستان عرض كنم كه تولید عسل نامرغوب به وسیله تغذیه زنبور با شربت شكر غلیظ صورت میگیرد نه پاشیدن شكر جلوی كندو و این عسل تقلبی نیست بلكه عسلی است با ارزش غذایی طبیعی پایین تر و روش های تولید غیرطبیعی عسل تقلبی محسوب می شود.
حال توجه شما را به به این نكته جلب میكنم كه عسلی كه از كندو برداشت میشود ذخیره غذایی زنبور است تا فصل شهد دهی گلها و وقتی كه زنبوردار عسل را جمع آوری میكند زنبور تا فصل شهد دهی گلها نیاز به تغذیه دارد كه تغذیه آن با شربت آب شكر صورت میگیرد و به اندازه تغذیه خود زنبور، حالا اگر در فصول گرم سال و زمان شهد دهی گلها تغذیه زیاد انجام شود زنبور قادر به خوردن آن آب شكر نبوده و با شهد گل جمع آوری شهده آن را همانند شهد گل به عسل تبدیل میكند و بستگی به میزان تغذیه، كیفیت عسل درجه بندی میشود و اگر زنبوردار در زمان جمع آوری شهد به زنبورستان خوراك ندهد عسل بدست آمده كاملا طبیعی است.
لازم به ذكر است سوزش گلو و اسید موجود در عسل نشانه طبیعی بودن عسل نیست و شناسایی عسل طبیعی راهی ندارد و فقط تولید كننده آن عسل از كیفیت عسل خود اطلاع دارد و حتی با آزمایش هم امكان تشخیص نیست چون با حرارت دادن عسل میزان گلوكز و ساكارز عسل در آزمایش به دقت مشخص نمی شود.
بنده به عناون یك تولید كننده زیتون می گویم كه روغن زیتونی كه تصفیه شده است اصلا و به هیچ عنوان مزه و بوی زیتون را نمی دهد