رویارویی ‌آمریکا و روسیه بر سر اکراین

همان‌طور که انتظار می‌رفت پس از ورود نیروهای نظامی به شبه‌جزیره کریمه در جنوب اکراین که گفته می‌شود نیروهای روسی هستند، اختلاف میان واشنگتن و مسکو بالا گرفت و به تعبیری بحران اکراین یک بار دیگر روسیه و آمریکا را در مقابل هم قرار داد.
کد خبر: ۶۵۱۱۸۸

به دنبال این تحولات بود که مقامات آمریکایی از جمله باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا نسبت به اقدام نظامی مسکو در خاک اکراین هشدار داد و در مقابل روسیه نیز حضور سربازان خود در کریمه را قانونی توصیف کرد. این در حالی است که مقامات کریمه خواستار دخالت و حمایت بیشتر مقامات روسی شده‌اند.

به گزارش ایسنا، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا جمعه شب در جمع خبرنگاران در مورد اوضاع کنونی اکراین گفت: ما اکنون بشدت نگران گزارش‌ها در مورد تحرکات نظامی روسیه در داخل اکراین هستیم. وی خاطرنشان کرد: آمریکا همراه با جامعه بین‌الملل بر این مساله تاکید می‌کند که هرگونه مداخله نظامی در اکراین هزینه‌هایی را به دنبال خواهد داشت.

رئیس‌جمهور آمریکا در مورد این ‌که گام بعدی آمریکا چه خواهد بود، فقط گفت مقام‌های دولتش همچنان با متحدان اروپایی و همچنین روسیه در تماس مستقیم خواهند بود.

روز گذشته سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل به خبرنگاران در واشنگتن گفت، گزارش‌ها نسبت به اقدامات نظامی روسیه در منطقه خودمختار کریمه ما را بشدت نگران کرده است. آمریکا از روسیه می‌خواهد تا نیروهای نظامی خود را عقب کشیده، کنار بایستد و اجازه دهد تا مردم اکراین فرصت پیروی از دولت و ایجاد سرنوشت خودشان را بدون ترس داشته باشند.

دخالت شورای امنیت

در این میان شورای امنیت سازمان ملل جمعه شب جلسه‌ای را برای بررسی وضع اکراین برگزار کرد. اسکار فرناندز تارانکو، معاون دبیرکل سازمان ملل و یوری سرگیف، نماینده اکراین در سازمان ملل به درخواست کی‌یف این جلسه فوری را برگزار کردند.

سرگیف پس از این نشست که پشت درهای بسته برگزار شد، گفت: دولت کی‌یف نسبت به اقدامات روسیه بشدت ابراز نگرانی کرده و خواستار خروج فوری نیروهای مسکو از منطقه خودمختار کریمه است. وی افزود: بالگرد‌های جنگی و هواپیماهای نفربر بزرگ روسیه وارد حریم هوایی کریمه شده و این در حالی است که تعداد بسیار زیادی از نیروهای آنها نیز در کریمه حضور دارند.

سرگیف ادامه داد: ما این جدایی‌طلبی در منطقه خودمختار کریمه را اقدامی نشأت گرفته از روسیه می‌دانیم و نسبت به این اقدام و حضور غیرقانونی معترض هستیم، اما اکنون یک رویارویی شدید را نمی‌خواهیم.

از سوی دیگر، ویتالی چورکین، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل پس از پایان این جلسه در جمع خبرنگاران، پاسخ اظهارات سرگیف را داد. وی عامل تنش‌های کنونی اکراین را دموکراتیک نبودن دولت کنونی دانست.

چورکین اظهار کرد: دولت کنونی اکراین فقط شامل گروه‌های مرکزی و غربی است و این دولت نماینده دموکراسی و خواست مردم نیست.

وی همچنین گفت: روز بعد از توافق بیست‌ویکم فوریه در اکراین، ویکتور یانوکوویچ رئیس‌جمهور، این کشور را به‌دلیل تهدیدها ترک کرده و مجبور به فرار از کی‌یف شد.

نماینده دائم روسیه تاکید کرد: طبق قرارداد روسیه با اکراین، حضور نیروهای نظامی روسیه در این کشور قانونی بوده و اگر یوری سرگیف آن را «خشونت‌آمیز» عنوان کرده، گفته‌های وی غیرقابل قبول است.

درخواست مقامات کریمه از مسکو

در این میان سرگئی آکسینف، نخست‌وزیر جمهوری خودمختار کریمه، برای اولین بار از زمان بالا گرفتن تنش‌ها در این منطقه، در اظهاراتی بصراحت از روسیه استمداد کرده و خواستار دخالت در این منطقه شد. وی در این خصوص گفت: به عنوان رئیس شورای وزرای جمهوری خودمختار کریمه تصمیم گرفتم به طور موقت همه واحدهای مسلح و گروه‌های تحت‌امر وزارت داخلی، سرویس امنیتی، وزارت وضعیت اضطراری، ناوگان، سرویس مالیات و سرویس مرزبانی را تحت کنترل مستقیم خود بگیرم. همه فرماندهان باید از دستورات من پیروی کنند و در غیر این صورت از خدمت معاف خواهند شد.

آکسینف در بیانیه خود همچنین اعلام کرد: همه‌پرسی درباره شرایط خودمختاری جمهوری کریمه روز سی‌ام مارس (دهم فروردین) برگزار خواهد شد. نخست‌وزیر جدید جمهوری خودمختار کریمه همچنین از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه خواست تا برای بازگرداندن صلح و آرامش به این شبه‌جزیره در دریای سیاه کمک کند. در همین رابطه، خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از رئیس دومای روسیه گزارش داد که دوما از ولادیمیر پوتین خواسته است اقدامات لازم را برای برقراری ثبات در شبه جزیره کریمه انجام دهد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها