واکنش‌ها به نقض توافق ژنو از سوی آمریکا همچنان ادامه دارد

هشدار لاوروف نسبت به تعلل اتحادیه اروپا

تحریم 19 نفر و شرکت تجاری در ادامه تحریم‌های ایالات‌متحده علیه کشورمان همچنان با واکنش‌های گسترده‌ای روبه‌روست. در عین حال وزیر امورخارجه روسیه دیروز از تعلل اتحادیه اروپا در اجرای توافقات هسته‌ای با ایران خبر داد.
کد خبر: ۶۲۵۹۴۶

به گزارش فارس، در شرایطی که تهران در حال رصد دقیق رفتار طرف غربی در جریان مذاکرات هسته‌ای است، وزیر امورخارجه روسیه از زاویه دیگری به داستان بدعهدی غربی‌ها نظر افکنده و هشدار داده است که تعلل و مانع‌تراشی در راه تحقق مرحله نخست توافقات بین گروه 1+5 و ایران از سوی اتحادیه اروپایی، خطر به تعویق افتادن اجرای توافقات و از دست دادن زمان را به همراه دارد.

سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه در مصاحبه‌ای اختصاصی با شبکه تلویزیونی راشا ـ 24 اعلام کرد که اتحادیه اروپا در تحقق مرحله نخست توافقات به دست آمده بین گروه 1+5 با ایران در ژنو تعلل به خرج می‌دهد و خطر به تعویق افتادن اجرای توافقات وجود دارد. وزیر خارجه روسیه یادآور شد: متاسفانه آغاز تحقق مرحله نخست (اجرای توافقات) به تاخیر افتاده است، برای این‌که اتحادیه اروپا به ما اطلاع داده که این توافقات باید ابتدا از سوی همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا مورد تائید قرار گیرد. به احتمال زیاد این مساله در شانزدهم دسامبر (بیست و هفتم آذرماه) سال جاری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

توصیه لاوروف به کشورهای غربی

ولی به عقیده لاوروف، عــلائمی وجود دارد که این بار کشورهای اروپایی نتوانند این بسته پیشنهادی را مورد تائید قرار دهند. او گفته در آن صورت این مساله به ماه ژانویه سال آینده موکول خواهد شد و این به معنای آن است که شش ماه مهلت اجرای توافقات اولیه بین ایران و گروه 1+5 در حال سپری است و آغاز مرحله نخست توافقات از سوی اتحادیه اروپا هنوز آغاز نشده است. رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه تاکید کرد: این مساله باعث نگرانی ماست و سعی داریم تا توجه شرکای خود در اتحادیه اروپا را به این مساله جلب کنیم که موانع غیرقابل عبوری بر سر راه تحقق توافقات بوجود نیاورند که به دلیل آنها ماهیت اصلی خود توافقات حاصله در ژنو که یک موفقیت تاریخی و استثنایی است که همه خواستار به ثمر رسیدن آن هستند، زیر سوال برود.

محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان هم در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در گفت‌وگو با نسیم اعلام کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران همان بیانیه‌ای است که از سوی وزارت امورخارجه صادر شده است. در بیانیه وزارت امورخارجه تاکید شده که تحریم جدید خارج از مسیر تفاهم ژنو است.

به گزارش جام‌جم، همین واکنش‌های گسترده داخلی و بین‌المللی باعث شده است تا برخی نسبت به از دست رفتن فرصت گفت‌وگو در باب پرونده هسته‌ای کشورمان ابراز نگرانی کنند.

هرچند کاخ سفید گفته است که تحریم جدید، توافق ژنو را نقض نمی‎کند، اما تاکید سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بر این‌که «به تقویت تحریم‎های موجود ادامه می‌دهیم»، نشان می‌دهد واشنگتن در پیگیری توافق ژنو چندان جدی نیست.دیروز کاخ سفید با صدور بیانیه‎ای اعلام کرد تحریم‎های روز پنجشنبه ناقض توافق هسته‎ای با ایران نیست و وزارت خارجه آمریکا مدعی شد تحریم‌های صورت گرفته به ایران اطلاع داده شده بود.

به گزارش مهر، کاخ سفیدبا دفاع از اقدام خود در ایجاد محدودیت برای برخی شرکت‎ها و افراد، آن را براساس تحریم‎های موجود دانست و افزود: این اقدام ناقض تفاهم موقت هسته‎ای ماه گذشته میان 1+5 و ایران نیست. جی کارنی گفت: افزودن این شرکت‌ها به لیست سیاه، اقدام براساس تحریم‎های موجود محسوب می‎شود. وی همچنین گفت: دولت اوباما خود را موظف به تصویب نشدن هرگونه تحریم جدی مرتبط با برنامه هسته‎ای می‎داند.از سوی دیگر، ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تلاش کرد تا واشنگتن را پایبند به تعهدات خود نشان دهد. بر همین اساس او گفت که واشنگتن به ایران اعلام کرده بود که این معرفی صورت خواهد گرفت. وی با این حال در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: ما به تقویت تحریم‎های موجود از جمله از طریق تعیین موسسات و افراد اضافی براساس آنها ادامه خواهیم داد.

عراقچی: از پیشرفت مذاکرات راضی نیستیم

در واکنش به همین ادعاهای واشنگتن بود که تیم ایرانی حاضر در مذاکرات کارشناسی وین، گفت‌وگوها را ترک کرد و جمعه شب عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه درباره علت بازگشت تیم کارشناسی مذاکرات هسته‌ای کشورمان از وین گفت: از پیشرفت مذاکرات هیات کارشناسی در وین چندان راضی نیستیم و خیلی مطلوب ما نبوده و بسیار کند بوده است و از طرفی مسائل جانبی مثل تحریم‌های اضافی پیش آمد که در مجموع به این نتیجه رسیدیم که بهتر است هیات کارشناسی ما به تهران برگردد تا هم مشورت بیشتر داشته باشیم و هم روی جزئیات تعامل بیشتری کنیم و با ارزیابی کافی و با منطق درست‌تری، مذاکرات کارشناسی ادامه یابد.

خزاعی: تحریم جدید، تشدید بدگمانی‌هاست

اما در حالی که به نظر می‌رسد کشورهای غربی اراده‌ای جدی برای عملیاتی کردن توافق هسته‌ای ندارند، سفیر و نماینده دائم ایران در مقر سازمان ملل در نیویورک، اقدام جدید خزانه‌داری آمریکا در اعلام فهرست جدید تحریمی ایران را تشدیدکننده بدگمانی‌ها درباره حسن نیت واشنگتن برشمرد.

به گزارش فارس، محمد خزاعی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد در پاسخ به پرسشی درباره اعلام فهرست جدید تحریمی ایران از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا، این موضوع را اقدامی منفی در ادامه مذاکرات توصیف کرد که بدگمانی‌ها درباره حسن نیت آمریکا را تشدید می‌کند. خزاعی گفت: با وجودی که مقامات آمریکا اقدامات اخیر را به تحریم‌های وضع شده قبل از مذاکرات ژنو مرتبط می‌دانند، ولی به هر حال این اقدامات می‌تواند در شرایط کنونی، تاثیرات جدی منفی بر روند مذاکرات بگذارد. سفیر کشورمان با اشاره به انتقادات برخی اعضای 1+5 از جمله روسیه از اقدام جدید دولت آمریکا افزود: تاثیرات منفی این اقدام در این شرایط به افزایش بدگمانی مردم ایران و جامعه بین‌الملل که منتظر رسیدن به یک توافق جامع «برد ـ برد» در نتیجه مذاکرات هستند، منجر می‌شود و به‌علاوه باعث می‌شود که این مذاکرات حمایت بین‌المللی و مردم ایران را از دست بدهد. این اقدام مذاکره‌کنندگان را در شرایطی قرار می‌دهد که نتوانند با امید رسیدن به یک تفاهم منطقی، پایدار و سازنده به مذاکرات ادامه دهند.

خزاعی گفت: بهتر است در این شرایط حساس، از هر اقدامی که فضای مثبت به وجود آمده را تخریب کند، خودداری شود. مذاکره‌کنندگان باید بدانند که مدیریت پس از مذاکرات و ادامه فضای مثبت حاکم بر مذاکرات در مرحله گذار، بسیار مهم‌تر از مرحله ورود و آغاز مذاکرات است. به همین جهت طرفی برنده خواهد بود که بتواند این مرحله را خوب مدیریت کند. به اعتقاد ما این اقدام خزانه‌داری آمریکا در جهت خلاف این راه است.

نیاز به غنی‌سازی 65 درصد برای سوخت کشتی‌ها

اما واکنش بهارستانی‌ها به تحریم‌های جدید، شدیدتر از مواضع دولتی‌هاست. بر همین اساس یک عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس از تهیه طرحی در مجلس از سوی نمایندگان شاخص مجلس با تخصص در حوز‌ه‌های هسته‌ای، اقتصادی و حقوقی خبر داد که بر اساس آن نیازهای کشور در حوزه هسته‌ای مشخص می‌شود.

ابولقاسم جراره در گفت‌وگو با مهر با بیان این‌که در یکی از بندهای توافق‌نامه آمده است که ایران باید بر اساس نیازهایش غنی‌سازی انجام دهد، گفت: نمایندگان مجلس با این طرح می‌خواهند دولت را بر نیازهایی که در این حوزه وجود دارد، ملزم کنند.عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس خاطرنشان‌کرد: اکنون نیاز ما در بحث هسته‌ای در حد نیاز نیروگاه‌ها خلاصه شده، در حالی که این گوشه‌ای از کار است.جراره افزود: به عنوان مثال با هسته‌ای کردن خیلی از طرح‌ها می‌توانیم از آلوده شدن هوای شهرهای بزرگ جلوگیری کرده و در بحث کشاورزی نیز می‌توان با استفاده از توانمندی‌های هسته‌ای مانع از بیماری‌هایی شد که در اثر کودهای شیمیایی ایجاد می‌شود.وی با اشاره به طرح کمیسیون صنعت مبنی بر هسته‌ای شدن سوخت کشتی‌های اقیانوس پیمای کشورمان گفت: ما برای این کار حداقل به غنی‌سازی در حد 65 درصد نیاز داریم.

اعمال تحریم‌های جدید اعتمادساز نیست

در همین حال ، کرونبرگ، رئیس کمیته روابط با ایران در پارلمان اروپا ظهر دیروز در دیدار با کاظم جلالی، رئیس گروه روابط با پارلمان اروپا در مجلس گفت: پارلمان اروپا از نتایج مذاکرات 1+5 با جمهوری اسلامی ایران حمایت کرده و امیدوار است از طریق اقدامات اعتمادساز، مذاکرات به جلو برود. وی در همین چارچوب بر اهمیت تبادل هیات‌های پارلمانی میان تهران و پایتخت‌های اروپایی تاکید کرد. با این حال جلالی در این دیدار تاکید کرد: تصمیم اخیر آمریکا برای اعمال تحریم‌های جدید از چارچوب مذاکرات صادقانه و اعتمادساز دور است.

به گزارش واحد مرکزی خبر، عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس مذاکرات اخیر ایران و 1+5 را سازنده و مثبت خواند و تصریح کرد: باید تلاش کرد این گفت‌وگوها به نتیجه برسد. او در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: غرب تحلیل درستی از واقعیات جامعه ایران ندارد و به همین دلیل دچار خطا در تحلیل و تصمیم‌گیری درباره ایران شده است.

توصیه گاردین به تهران و واشنگتن

در همین شرایط روزنامه انگلیسی گاردین در سرمقاله خود از دست رفتن احتمالی فرصت ایجاد شده مذاکره و توافق میان ایران و آمریکا را اشتباهی فاجعه‌آمیز خوانده است.

به گزارش ایرنا، در سرمقاله این روزنامه انگلیسی آمده است: کشورهایی مانند ایران و آمریکا که سالیان متمادی از یکدیگر به عنوان دشمن یاد کرده‌اند هرگاه که فرصت برای ایجاد تغییر مهیا شود، باید بهای این رویکرد خود را بپردازند. گاردین افزود: دولت‌های این کشورها ممکن است به این نتیجه برسند که شرایط تغییر کرده و دشمن دیروز اگر امروز دوست نباشد، دست‌کم کسی است که می‌توان با او تعاملات تجاری داشت، اما مخالفت افکار عمومی و تعصب رده‌های پایین‌تر در اطراف دولت‌ها را نباید از یاد برد. همین مساله درباره توافق هسته‌ای ایران نیز صدق می‌کند، هم اوباما و هم روحانی با افراد بدبینی طرف هستند که فقط به انتقاد صرف از این توافق رضایت نمی‌دهند.

آمریکا در موقعیت پایانِ «پایان تاریخ»

معنای درست تحلیل گاردین را باید با توجه به مقاله‌ای فهمید که دیروز در روزنامه واشنگتن پست به چاپ رسید؛ مقاله‌ای با عنوان «پایان تاریخ به پایان رسید» که در آن از افول قدرت آمریکا در جهان سخن به میان آورده شده است. شرایطی که دیوید ایگناتیوس، نویسنده این مقاله ترسیم کرده، واشنگتن نیازمند به تهران است تا از بحران‌های خاورمیانه به سلامت عبور کند. در چنین شرایطی، کاخ سفید می‌خواهد هم نزدیکی‌اش به تهران را بیشتر کند و هم ژست ابرقدرتی خود را در برابر لابی‌های تندرو حفظ کند. همین رویکرد دوگانه اکنون توافق ژنو به عنوان روزنه‌ای برای عبور از شرایط تنش‌زا را دستخوش چالش‌هایی کرده که به نظر می‌رسد در صورت شکست نهایی، باز هم بازنده اصلی واشنگتن خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها