با رضا مهدوی، کارشناس و ناشر موسیقی

قراردادهای موسیقی نباید در مهمانی‌ها بسته ‌شود

رضا مهدوی، نوازنده، کارشناس و مدیر پیشین موسیقی حوزه هنری این روزها به جرگه ناشران موسیقی هم پیوسته است.
کد خبر: ۶۲۱۰۶۷
قراردادهای موسیقی نباید در مهمانی‌ها بسته ‌شود

با مهدوی درباره این تجربه و حال و هوای موسیقی امروز و مشکلاتش گفت‌وگویی کوتاه انجام داده‌ایم که از نظر می‌گذرد.

شما پس از سال‌ها مدیریت فرهنگی و هنری، خودتان آستین بالا زده‌اید و کار تولید موسیقی انجام می‌دهید، در این جایگاه جدید مهم‌ترین مشکل تولید آلبوم موسیقی را در چه می‌دانید؟

این روند مشکلات زیادی دارد، اما فکر می‌کنم بتوان گفت پروسه اخذ مجوز انتشار یک آلبوم نیاز به اصلاحات جدی دارد، چون گاهی موانعی بر سر راه هنرمند قرار می‌گیرد که بی‌منطق است و فقط به دلسردی هنرمند می‌انجامد. همچنین باید بتوانیم فکری به حال مشکلات پخش آلبوم‌ها داشته باشیم. می‌دانید که این مساله سال‌هاست یکی از معضلات اساسی موسیقی کشورمان محسوب می‌شود و هنوز نتوانسته‌ایم فکری برای آن کنیم.

شما برای پخش آلبوم‌هایتان با چه موانعی مواجه هستید؟

فکرش را بکنید یک آلبوم موسیقی خوب تولید می‌شود و وقتی می‌خواهیم آن را به شرکت‌های پخش بسپاریم به ما می‌گویند حالا یک تعدادی از آلبوم را به ما بدهید تا ببینیم چه می‌شود. یک استاد بزرگ موسیقی نمی‌تواند از پس پخش آلبومش بر بیاید، اما موسسات پخش آلبوم فلان خواننده جوان را که فکر می‌کنند پرفروش است پخش می‌کنند و بقیه را فقط سر می‌دوانند.

یعنی این برخوردها با شما هم شده است؟

بله. اکنون کار به جایی رسیده که برای قولی که به چند خواننده و نوازنده جوان داده‌ام دارم ذخایر بانکی خودم را هم خرج می‌کنم.

برخورد شرکت‌های پخش تعمدی است؟

بله. کاملا تعمدی است. پخش کاملا خودمحور است و فقط دست چند گروه است و در آن هر تصمیمی که بخواهند می‌گیرند.

تصمیماتشان هم براساس اقبال عمومی به یک اثر یا خواننده است.

بله. آثار چند خواننده معروف را می‌گیرند و بین آنها تعداد محدودی از نسخه‌های دیگر آلبوم‌ها را هم پخش می‌کنند. به همین دلیل هم هست که موسیقی سالم ما نمی‌تواند تولید انبوه داشته باشد و شنیده شود.

این روزها مدام درباره این می‌شنویم که بهتر است بخش عمده فعالیت‌های فرهنگی به بخش خصوصی سپرده شود. شرکت‌های پخش که مسئولیت توزیع محصولات فرهنگی را دارند، در عرصه کتاب و موسیقی بد عمل می‌کنند. فکر می‌کنید با وجود این تجربه می‌شود به بخش خصوصی اعتماد کرد و امور فرهنگی را به او سپرد؟

سپردن امور فرهنگی به بخش خصوصی می‌تواند اتفاق بسیار خوبی باشد، اما به شرط این‌که دولت و بخش دولتی نظارت دقیقی روی این موضوع داشته باشند. همین موضوع پخش هم نیازمند نظارت دقیق است تا با آثار خوب موسیقی چنین برخوردهایی نشود. اگر این نظارت‌ها اعمال شود، موسیقی فاخر ما هم می‌تواند به میان جامعه بیاید و اسپانسرها را هم به خود جلب کند. اکنون موسیقی در کشورمان پشتوانه‌ای ندارد و برخی خوانندگان موفق هم وارد کار ساختمان‌سازی شده‌اند تا پول کافی برای انتشار آلبوم‌هایشان داشته باشند. در کل موسیقی امروز ما محفلی شده است. هیچ قاعده و قانونی ندارد و قراردادها هم خط‌مشی مشخصی ندارند. باور کنید بیشتر قراردادها که باید در دفترهای کاری و به شکل رسمی بسته شوند، شب‌ها در مهمانی‌ها بسته می‌شوند. نتیجه موسیقی محفلی هم چیزی بهتر از آنچه که امروز شاهد آن هستیم، نخواهد بود.

پیشنهادی برای حمایت بخش دولتی از آلبوم‌های موسیقی دارید؟

اکنون نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از برخی کتاب‌ها حدود 100 تا 200 نسخه را خریداری می‌کند. اگر چنین قانونی را در عرصه تولیدات موسیقی هم بگذارند، شرکت‌هایی که آثار فاخر تولید می‌کنند، این توان را خواهند داشت که راحت‌تر به آینده کاری‌شان فکر کنند و فعالیت بهتری داشته باشند.

این روزها انتشار چه آلبوم‌هایی را در دست اجرا دارید؟

آلبوم موسیقی «دربند نی» با دونوازی سیامک جهانگیری (نی) و وحید فتایی (تنبک) منتشر شد. این آلبوم به صورت بداهه شکل گرفته و به یاد استاد نایب اسدالله و استاد حسن کسایی نواخته شده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها