اهل ماتم 1 و 2 – محسن شریفیان
«محسن شریفیان» یکی از پژوهشگران موسیقی نواحی است که بیشتر در زمینه موسیقی جنوب کشور فعالیت می کند. موسیقی سوگواری در بوشهر، از نظر تنوع و کثرت ملودی، بخش اعظم موسیقی این منطقه را شامل می شود. این نوع موسیقی از نظر تعلق ملودی و مضمون با آیین های مذهب شیعه پیوند یافته است. این موزیسین در آبان سال 91 آلبوم «اهل ماتم» را در قالب 2 فشرده و با نام های اهل ماتم 1 و 2 منتشر کرد. مجموعه اول شامل 21 قطعه بود و در آن نوحه های پامنبری، مرثیه خوانی و نوحه های عزاداری مردانه و... شنیده می شد. همچنین در مجموعه دوم که 24 قطعه داشت و لالایی های علی اصغر(ع)، نواهای سنج دمام بوشهر و برازجان و ذکر تشییع جنازه از جمله قطعات آن بودند. وی برای ساخت این مجموعه سعی کرده بود در عین پایبندی حفظ اصالت آثار کمی هم آنها را به روزتر کند تا برای همه مخاطبان جذابیت داشته باشد که معمولا شریفیان این حرکت را در کارهای خود به خوبی انجام می دهد. گفتنی ست آلبوم «اهل ماتم» از سوی نشر «ماهور» به مخاطبان عرضه شد. محسن شریفیان تا کنون نسبت به انتشار کتاب در زمینه آواهای سوگواری بوشهر نیز اقدام کرده است.
* ذوالجناح می آید، بی سوار... – رسول نجفیان
مخاطبان بیش از آنکه «رسول نجفیان» را با حرفه تخصصی اش یعنی کارگردانی و بازیگری بشناسند او را با ترانه معروف «عجب رسمیه» و بازخوانی قطعه فولکوریک «شبهای گلوبندک» می شناسند. آلبوم نوحه های عاشورایی «ذوالجناح می آید بی سوار» با صدای رسول نجفیان در سال 1389 به بازار آمد. این آلبوم موسیقی 10 نوحه سوگواری با نواهایی که قدمت چهارصد ساله داشتند را شامل می شد. آلبوم فوق ریشه در موسیقی نواحی و اقوام مختلف ایران داشت و با استفاده از همان نواها و اشعار توسط نجفیان بازخوانی شده بود. او پیش از انتشار آلبوم در یکی از مصاحبه های خود گفت: «تنها تغییری که در این نوحه ها داده شده، تعدیل برخی لهجه های غلیظ محلی و نزدیک کردن آنها به گویش پارسی سره است. این تغییرات به منظور هر چه قابل فهم تر شدن «ذوالجناح می آید بی سوار» برای همه ایرانیان و مخاطبان این آلبوم موسیقی مذهبی است».
این آلبوم از سوی شرکت «تصویر دنیای هنر» به بازار عرضه شد.
* مولای عشق – علیرضا عصار
از زمانی که «سید علیرضا عصار» در دهه هفتاد فعالیت حرفه ای خوانندگی خود را آغاز کرد،قطعات موسیقی مذهبی جزو جدانشدنی آثار او بودند که شاخص ترین آنها قطعه «ای کاروان» با همصدایی دکتر «محمد اصفهانی» بود. عصار در اسفند 1382 آلبوم «مولای عشق» را با 9 قطعه از سوی شرکت «ایران گام» روانه بازار کرد. تمامی اشعار این مجموعه از سروده های «مهدی شریفی» بودند و «فواد حجازی» نیز وظیفه آهنگسازی را بر عهده داشت. در این آلبوم نوازندگان سرشناسی نظیر «خاچیک بابائیان»، «ارسلان کامکار»، «مازیار ظهیرالدینی» و «کریم قربانی» نیز حضور داشتند.
* ماه نی – امیرحسین مدرس
نام «امیرحسین مدرس» از اواسط دهه هفتاد و با اجرای برنامه «نیمرخ» مطرح شد. پس از آنکه مدرس تیتراژ سریال های «متهم گریخت» و «زندگی به شرط خنده» را خواند همه منتظر ورود او به عرصه پاپ بودند اما او سبک دیگری را پیگیری کرد. امیرحسین مدرس در سال 1385 آلبوم «ماه نی» را ارائه کرد. در این آلبوم که 12 قطعه داشت از اشعار و نوحه های قدیمی تهران استفاده شده بود که همگی در رثای سالار شهیدان(ع) و بیان واقعه عاشورا بودند. آلبوم ماه نی از سوی حوزه هنری منتشر شد و آهنگسازی و تنظیم تمامی قطعات توسط «حمیدرضا صدری» انجام شده بود.
* خورشید – امیرحسین مدرس
«خورشید» دومین آلبوم «امیرحسین مدرس» با موضوع عاشورا بود که در آبان 1390 و با هشت قطعه به بازار عرضه شد. آلبوم خورشید از نوحه ها و اشعار قدیمی بهره می برد و به نوعی در ادامه آلبوم «ماه نی» بود.
«امین تارخ» بازیگر سرشناس سینما و تلویزیون سه قطعه از این مجموعه را دکلمه کرده بود که مورد توجه نیز قرار گرفت. این آلبوم از سوی موسسه فرهنگی و هنری «خورشید هشتم» منتشر شد. «علیرضا صالحی نژاد» تنظیم ارکستر را بر عهده داشت و «حمید آداب» نیز میکس و مستر را انجام داده بود. البته هنوز هم نام امیرحسین مدرس در تیتراژهایی که سبک پاپ دارند دیده می شود.
* شعار شیعه – حامد رضوانفر و رضا رفیعی
آلبوم «شعار شیعه» در سال 82 توسط حوزه هنری منتشر شد. «حامد رضوانفر» و «رضا رفیعی» به عنوان مداحان این آلبوم 15 قطعه ای حضور داشتند و موسیقی قطعات نیز تلفیقی از سازهای الکترونیک و سازهای ایرانی بود. «امید فتح اللهی» وظیفه آهنگسازی و تنظیم را بر عهده داشت و «مسلم علی پور»، «مرتضی عابدی» و «رضا دربندی» نوازندگان آلبوم بودند.
* عطش و آتش – حاج صادق آهنگران
حاج «صادق آهنگران» یکی از مداحان با سابقه ترین مداحان اهل بیت است که در هشت سال دفاع مقدس صدای او شور خاصی را در جامعه به وجود می آورد. وی آلبوم «عطش و آتش» را به همراه «سید محمد میرزمانی» و با موضوع عاشورا منتشر کرد. قطعات این مداحی های آهنگران بود و یک پد آرام از سازهای ایرانی و کوبه ای در زیر صدای او قرار داشت. آلبوم عطش و آتش شش قطعه داشت و حوزه هنری ناشر آن بود.
* غریبانه – غلام کویتی پور
انتشار آلبوم «غریبانه» با صدای «غلام کویتی پور» با استقبال خوبی همراه شد و برخی از این مجموعه به عنوان یکی از آثار جریان ساز موسیقی عاشورا یاد می کنند. اکثر قطعات آلبوم غریبانه تنظیم ارکسترال داشتند و موسیقی الکترونیک نیز در آن به کار گرفته شده بود و «مجید رضازاده» آهنگسازی آلبوم را بر عهده داشت. شرکت «نوای رامشه» ناشر آلبوم غریبانه بود. کویتی پور مدتی بعد آلبوم «غریبانه 2» را با موضوع دفاع مقدس منتشر کرد.
* هفتاد و دو – مرتضی حیدری آل کثیر و مهدی المومن
«هفتاد و دو» یکی از معدود آلبوم های موسیقی عاشورا به دو زبان فارسی و عربی است. «مرتضی حیدری آل کثیر» و «مهدی المومن» خوانندگان این اثر بودند و «رسول رسولی» در جایگاه آهنگساز و تنظیم کننده این آلبوم 12 قطعه ای قرار داشت. «پیام طونی»، «فرید فراز»، «محمدرضا فراهانی» و «پرویز وزیری» از جمله نوازندگان آلبوم بودند. همچنین اشعار نیز از سروده های «حسین غیاثی»، «فرید فراز» و «مرتضی حیدری آل کثیر» بود. «حوزه هنری» این اثر را منتشر کرد.
* «سلام آقا»، آلبوم عاشورایی ستاره های پاپ
تا کنون آلبوم های گروهی زیادی در بازار موسیقی عرضه شده است اما هیچ کدام به موفقیتی که در حد نام سازندگان آن باشد دست پیدا نکرده است. آلبوم «سلام آقا» با حضور «محسن چاوشی» ، «رضا صادقی» ، «محمد علیزاده» و «مهدی یغمایی» در آذرماه سال 88 منتشر شد. نظرات پیرامون این آلبوم در زمان انتشار بسیار متفاوت بود زیرا برخی این اثر را در ادامه سایر آلبوم های گروهی شکست خورده می دانستند و برخی دیگر از آن به عنوان سکوی پرش محمد علیزاده و مهدی یغمایی یاد می کردند. زیرا این دو خواننده هر کدام سابقه فعالیت حرفه ای موسیقی داشتند اما موفق به انتشار آلبوم نشده بودند و «سلام آقا» در اصل اولین حضور رسمی آنها در بازار موسیقی پاپ بود. برای قطعات این اثر از اشعار «مرحوم آغاسی»، «امیر ارجینی» و «فرزاد حسنی» استفاده شده بود. همچنین«مهدی یراحی»، «میلاد ترابی»، «محسن چاوشی»، «رضا صادقی» و «مهدی یغمایی» در بخش آهنگسازی و تنظیم اثر نیز حضور داشتند. یکی از نکات حائز اهمیت آلبوم سلام آقا این بود که دقیقا همزمان با آغاز ماه محرم به بازار عرضه شد در حالیکه قبل از آن آلبوم «هشت» ماهها پس از ولادت حضرت امام رضا(ع) به بازار عرضه شد. شرکت «تصویر دنیای هنر» آلبوم سلام آقا را به بازار عرضه کرد.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد