نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مرسی، رئیس‌جمهور برکنارشده مصر 13 آبان برگزار خواهد شد

فاصله قاهره ـ واشنگتن بیشتر می‌شود

آمریکا می‌گوید قصد دارد بخشی از کمک‌های اقتصادی و نظامی خود به مصر را متوقف کند. شبکه سی.‌ان.‌ان پیشتر به نقل از یک مسئول آمریکایی گزارش داد، با توجه به خشونت‌های اخیر در مصر، آمریکا تصمیم گرفته است کمک‌رسانی خود را به این کشور کاملا متوقف کند. این خبر هر چند تکذیب شد، اما اظهارات آمریکایی‌ها نشان داد بخشی از آن واقعیت دارد .
کد خبر: ۶۰۵۱۳۹

به دنبال گزارش سی.ان.ان، کاتلین هایدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در توضیحی که به رسانه‌ها داد، گفت: گزارش‌های منتشر شده مبنی بر توقف تمام کمک‌های نظامی واشنگتن به مصر صحت ندارد. وی با بیان این‌که کاخ سفید چگونگی کمک‌رسانی‌های خود به مصر را در ‌آینده بررسی و اعلام می‌کند، عنوان کرد: همان‌طور که باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد، کمک‌های ما به مصر ادامه خواهد داشت.

در همین حال رویترز به نقل از یک مسئول آمریکایی اعلام کرد، آمریکا تمایل دارد بیشتر کمک‌های نظامی خود به مصر به جز کمک‌هایی جهت مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت در شبه‌جزیره سینا را متوقف کند. به گفته این منبع بزودی در این باره اطلاع‌رسانی خواهد شد.

 

عزل مرسی؛ شروع اختلاف

از تاریخ سوم جولای که ارتش مصر با انجام یک کودتای نظامی محمد مرسی، رئیس‌جمهور منتخب این کشور را برکنار کرد، روابط قاهره ـ واشنگتن رو به تیرگی رفت. دولت آمریکا هنوز دولت برآمده از کودتای نظامیان را به‌رسمیت نشناخته، هرچند واشنگتن از به کار بردن توصیف «کودتا» برای اقدام نظامیان مصری نیز پرهیز می‌کند. پس از عزل مرسی، دولت اوباما که از این اتفاق بشدت عصبانی بود ابتدا اعلام کرد کمک نظامی 585 میلیون دلاری خود را به مصر به حالت تعلیق درآورده است . آمریکا همچنین برگزاری مانور نظامی مشترک با ارتش مصر در همان تاریخ را لغو کرد. در یک اقدام دیگر، آمریکا از ارسال چهار فروند هواپیمای اف ـ 16 به مصر خودداری کرد. قرار بود پس از آن نیز هشت فروند دیگر از این هواپیماها برای مصر ارسال شود که هنوز تکلیف آنها روشن نیست.

مصر در دوران حکومت حسنی مبارک بیشترین کمک‌های مالی را از آمریکا دریافت می‌کرد. بخشی از این کمک‌ها که براساس امضای معاهده کمپ‌دیوید ( 1979) مقرر شده بود، شامل سالانه 55‌/‌1 میلیارد دلار بود که تنها 3‌/‌1میلیارد آن را کمک‌های نظامی دربر می‌گرفت .

به گزارش منابع خبری، ماه‌هاست در دولت اوباما بحث استمرار یا استمرار نداشتن کمک‌های نظامی به مصر مورد بحث و بررسی قرار دارد و هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. زیرا وزارت دفاع آمریکا از ادامه این کمک‌ها دفاع می‌کند، اما سایر بخش‌های دولت آمریکا خواستار کاهش یا حتی حذف این کمک‌ها هستند. طبق قوانین آمریکا، دولت این کشور نمی‌تواند به رژیم‌هایی که به‌صورت کودتای نظامی سرکار آمده‌اند کمک کند. از این رو ناظران معتقدند واشنگتن بر سر یک دوراهی قرار گرفته و از آنجا که نمی‌خواهد متحد بزرگی چون مصر را از دست بدهد، قصد دارد به‌رغم میل خود این کمک‌ها ادامه داشته باشد.

ادامه انتقادها

روز سه‌شنبه کاخ سفید یک بار دیگر «نگرانی شدید» خود را نسبت به موج خشونت‌های اخیر در مصر اعلام کرد. در درگیری‌های روز دوشنبه در قاهره و برخی دیگر از شهرهای مصر دست‌کم 53 نفر کشته و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند. این درگیری‌ها پس از آن به‌وقوع پیوست که طرفداران محمد مرسی و اخوان‌المسلمین علیه نظامیان حاکم بر مصر دست به برگزاری تظاهرات و راهپیمایی زدند.

به گزارش ایسنا، برنادت میهان، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در بیانیه‌ای مطبوعاتی خاطرنشان کرد: ما نگرانی شدید خود را نسبت به خشونت‌های چند روز گذشته مصر اعلام و تمام اقدامات خشونت‌آمیز و تحریک به این اقدامات را محکوم می‌کنیم.

گزارش‌های رسیده از مصر حاکی از ادامه این‌گونه اعتراض‌هاست. با وجود این، دولت مصر عصر سه‌شنبه اعلام کرد نام گروه اخوان‌المسلمین را از فهرست نهادهای اجتماعی مصر حذف و فعالیت این گروه را در قالب چنین نهادهایی غیرقانونی اعلام کرده است.

دادگاه قاهره در بیست و سوم سپتامبر نیز دستور داد تمام فعالیت‌های اخوان‌المسلمین و هر نهاد وابسته به آن ممنوع و دارایی‌های این گروه مصادره شود.

همچنین در یک خبر دیگر منابع قضایی مصر اعلام کردند، اولین جلسه از دادگاه رسیدگی به اتهامات محمد مرسی، چهارم نوامبر (سیزدهم آبان) برگزار خواهد شد. در این جلسه قرار است به اتهامات شش نفر دیگر از رهبران اخوان‌المسلمین نیز رسیدگی شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها