▪ مرزه: تازه یا خشک شده آن را به پختهٔ لوبیا عدس و نخود و نیز سوپ میافزایند.
▪ مریم گلی: برگهای تازه یا خشک شدهٔ آن را به قیمه با پیاز – گوشتهای چرب – سوسیس با پنیر استفاده میشود.
▪ نعنا: برگهای تازهٔ آن در غذاهای مخصوص خاورمیانه – ماست – سس گوشت بره و در نوشیدنیهای تابستان – سالاد میوه و به صورت چای استفاده میشود.
▪ گل لادن: گلبرگهای تازه آن را در سالادهای سبز و پنیر رنده شده استفاده میکنند.
▪ گل همیشه بهار: گلبرگهایی تازه آن را به سوپ، سالاد، و پنیر رنده شده اضافه میکنند.
▪ مرزنجوش: برگهای تازه یا خشک شده آن را مخلوط با سبزیهای دیگر به سوپ، غذاهای گوشتی با آرد و خوراکهای گوجه فرنگی و لوبیا و مرغ میافزایند.
▪ شوید: از برگهای تازهٔ آن در تزئین خوراک ماهی و برای ماریناد ماهی (مزه دار کردن ماهی در مخلوط نمک و سرکه یا آبلیمو به همراه روغن مایع) و در سوپ و سالاد سیب زمینی و کدو مسمایی و سسهای مختلف و از تخم شوید در ترشی، نان و کیک استفاده میشود.
▪ گشنیز: از برگهای تازه آن در سالاد، بخصوص سالاد هویج، و از تخم آن در ترش یو از برگ تازهٔ آن جهت تزئین استفاده میشود.

▪ گل گاو زبان: از برگهای تازه و جوان آن در سوپها و سالادها و از گلهای آن در سالادها و از مخلوط برگ و گل در شربتها استفاده میشود.
▪ سنبل ختایی: ساقههای نباتی شده در کیک و برگهای تازه را در غذاهایی که با میوه تهیه میشوند، استفاده میکنند.
▪ سیر: از حبههای تازه آن در سوپها، غذاهای گوشتی با آرد، سس غذا، سس سالاد و مایونز استفاده میشود.
▪ شاهی آبی: برگهای تازه آن در سوپ، سس مخصوص ماهی و سالاد میافزایند.
▪ زوفا: برگهای تازه آن را به سالاد و غذاهایی که با میوه درست میشوند، اضافه میکنند.
▪ زیرهٔ سیاه: زیرهٔ سیاه را بر روی نان، کیک و بیسکویت میپاشند و نیز با کلم، هویچ و چغندر تناول میکنند.
▪ سرخس شیرین: برگهای تازه آن همراه با میوهها در جوشاندهها و سالادهای میوه استفاده میشود.
▪ رازیانه: برگهای تازه آن را با ماهی و مرغ و پنیر رنده شده و تخم رازیانه را با ماهی چرب، سس و سوپ و همچنین به صورت چای تناول میکنند.
▪ ریحان: برگهای تازه آن در ماکارونیها و سسها، و با گوجه فرنگی و قارچ استفاده میگردد.
▪ زنجبیل: ریشهٔ تازه آن را کباب میکنند و از ریشهٔ خشک یا تازهٔ آن در تهیه چاشنیها، سس کاری و ترشی و از ریشهٔ خشک و آسیاب شدهٔ آن در تهیه غذاهایی که با میوه درست میشوند و در کیک و بیسکویت و از ساقه زنجبیل در سالادهای میوه استفاده میگردد.
▪ ترشک: برگهای تازه آن را به سس مخصوص ماهی و سوپ میافزایند.
▪ جعفری: برگهای تازه آن مخلوط با سبزیهای دیگر، در سوپ، سس، گشوت و آرد، کره، سالاد و برای تزئین غذاهای مختلف استفاده میشود.
▪ جعفری فرنگی: برگهای تازهٔ آن مخلوط با سایر سبزیها خرد شده در غذاهایی از قبیل تخممرغ، سوپ، سالاد و سس استفاه میشود.
▪ تخم کرفس: در سسها و بیسکویتهای مخصوص هضم غذا، در کاری و ترشی استفاده میکنند.
▪ ترب کوهی: ریشهٔ تازهٔ رنده شده را در سس مخصوص گوشت گوساله، ماهی و صدف استفاده میکنند.

▪ ترخون: برگهای تازه یا خشک شدهٔ آن همراه با گوشت ماهی یا مرغ، در سرکه، سسهای مخصوص غذا، سس سالاد، در املت و قارچ استفاده میشود.
▪ برگ بو: از برگ خشک شدهٔ آن در سوپها، آبگوشت و ماهی استفاده میکنند.
▪ به لیمو: برگهای تازه آن را به سالادهای میوه، مخلوط نوشیدنیهای با میوه اضافه میکنند و همچنین به صورت چای مینوشند.
▪ پیازچه: برگهای تازه و خرد شده آن مخلوط با پنیر رنده شده و نیز در سالاد، سوپ و املت استفاده میشود.
▪ آویشن: برگهای تازه یا خشک شدهٔ آن در تاس کباب و آبگوشت، غذاهای گوشتی همراه با گوجهفرنگی، پیتزا، لازانیا و انواع پاستاها (ماکارونی) استفاده میشود.
▪ اکلیل کوهی: از این گیاه به صورت تازه در خوراک بره و مرغ استفاده میشود.
▪ انجدان رومی: برگهای تازه آن را به سوپ، غذاهای گوشتی توام با آرد، مرغ و سالاد میافزایند.
>> گروه آشپزی