
شماره: 22 سوره مبارکه: معارج آیات مبارکه: 26 ـ 19
ریشه بسیاری از ناهنجاریها، حرص و بخل است. نشانه حریص بودن دو چیز است: جَزَع به هنگام سختی و بُخل به هنگام کامیابی. انسان بسیار کم ظرفیّت است، با تماس با سختی فریاد میزند و بخل میورزد. «هلوع» به معنای انسان بیصبر و حریص است.
خداوند در برخی آیات، آفرینش انسان را بهترین: «خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِی أَحْسَنِ تَقْوِیمٍ» (تین، 4) و خود را بهترین خالق برشمرده است: «أَحْسَنُ الْخالِقِینَ» (مؤمنون، 14) امّا در این آیات، تصریح شده که انسان، حریص و بخیل آفریده شده است. این دو چگونه با یکدیگر قابل جمع است؟ در جواب باید گفت: در آفرینش انسان، امور متضاد قرار داده شده و این رمز تکامل است. نفس، انسان را به بدی سوق میدهد: «إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ» (یوسف، 53) ولی عقل، انسان را از آن باز میدارد: «نَهَی النَّفْسَ عَنِ الْهَوی» (نازعات، 40) و رشد انسان در انتخاب میان این تقابلهاست که به تربیت و تزکیه انسان میانجامد.
روایات زیادی درباره حرص وارد شده است، به برخی دقت کنید: «حرص، رزق را زیاد نمیکند.»، «کسی که حرصش بیشتر باشد، خوار و ذلیل میشود.»، «چه بسا انسان حریص که حرصش او را بکشد.»، «حریص، هرگز بینیاز نمیشود.»، «حرص، بستر رنجهاست.»، «حریص، بهدلیل رسیدن به مال، عفت و حیا را کنار بگذارد.»، «حرص، انسان را در عیوب بسیاری قرار میدهد.»، «انسان حریص، آسایش و راحتی ندارد.»(مراجعه کنید به غررالحکم)
راه نجات از اخلاق ناپسند، مداومت به نماز است. طبع مادی انسان به سوی حرص و بخل میل دارد و نماز و یاد خدا آن را مهار میکند. انسان بدون نماز مضطرب است. آثار نماز در گرو مداومت بر آن است. بر اساس روایات، بهترین عمل آن است که ادامه داشته باشد. (مراجعه کنید به تفسیر نورالثقلین)
به گفته مفسران، آیه24 قبل از فریضه خمس و زکات نازل شد. از امام صادق(ع) درباره «حَقٌّ مَعْلُومٌ» سؤال شد، فرمود: این حق غیر از زکات واجب است و مراد آن که خداوند به انسان ثروتی داده و او بخشی از آن را جدا کرده و با آن صلهرحم میکند و مشقّت را از خویشان خود بر میدارد.بنابراین هلوع، جزع و بخل دارد، امّا مصلّی، نماز و انفاق دارد. نماز و رسیدگی به محرومان، پیوند ناگسستنی دارند. انفاق، تعدیلکننده روحیه حرص و بخل است. مؤمن و نمازگزار واقعی، خود را مالک همه داراییهای خود نمیداند و سهمی از آن را حق دیگران میداند. نیازمندان، در اموال توانگران حق دارند و شریکند. یادتان باشد در فقرزدایی تنها به ظاهر افراد ننگرید، گروهی از محرومان صورت خود را با سیلی سرخ نگه میدارند و سؤال نمیکنند. سعادت فرد، از سعادت جامعه جدا نیست. نیازمندی، شرط دریافت است، مؤمن باشد یا نباشد. در واقع دینِ جامع آن است که هم به مسائل اجتماعی توجّه کند و هم به مسائل اعتقادی.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰