گفت‌وگو با مدیر انجمن دیده‌بان محیط‌زیست و حیات‌وحش ایران

تجاوز به حریم تمساح ایرانی

گونه‌های موجود پارک‌ملی کویر در حال انقراض

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست استان تهران، اظهار کرد: منطقه «ریگ جن» که از سال 1350 به پارک ملی معروف شده، زیستگاه حیات‌وحش متنوعی است که بیشتر گونه‌های موجود در آن اکنون جزو گونه‌های نادر، کمیاب و در خطر انقراض است.
کد خبر: ۵۷۰۳۰۲

پارک ملی کویر را می‌توان از بزرگ‌ترین پارک‌های ملی جهان دانست که به لحاظ جغرافیایی این منطقه از شرق به کویر مرکزی، از جنوب شرق به اردستان و کاشان، از جنوب به قم، از شمال غرب به گرمسار و از غرب به ورامین و جنوب شرق استان تهران محدود و وصل می‌شود.

منطقه حفاظت‌شده پارک ملی کویر که دارای هوای خشک همراه با بارش باران بسیار محدود است از پوشش گیاهی مانند تاغ، قیچ، گز، اسکنبیل، افدرا و آتی پیکلس برخوردار است و از طرفی جانوران، خزندگان و پرندگان مانند گورخر، پلنگ، یوزپلنگ، آهو، کل، قوچ، گرگ، کفتار، روباه، خرگوش، شغال، لاک‌پشت، اردک، کبک، درنا و قرقاول در آن یافت می‌شود.

اسماعیل میران‌زاده در گفت‌وگو با مهر در خصوص جاذبه‌های طبیعی پارک ملی کویر گفت: پارک ملی و منطقه حفاظت‌شده کویر با وسعتی معادل 700 هزار هکتار از سال 1355 به عنوان قرق دولتی تحت نظر کانون شکار قرار گرفت، سپس با ارتقای کانون شکار به سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، این محدوده در سال 1346 به منطقه حفاظت شده و در سال 1350 به پارک ملی تبدیل شد. وی تصریح کرد: در این منطقه به دلیل کمبود آب، هیچ‌گونه کاربری کشاورزی وجود ندارد و پوشش گیاهی منحصر به‌فردی در آن قادر به حیات است.

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست استان تهران اظهار کرد: در کنار تنوع گیاهی، گونه‌های جانوری مانند قوچ و میش، کل و بز، آهو، جبیر، یوزپلنگ، گربه کاراکال، گربه شنی، گربه پالاس، روباه شنی، روباه معمولی، شغال، کفتار، گرگ، خرگوش و جوجه‌تیغی زیست می‌کنند.

وی اضافه کرد: پرندگانی نیز مانند کبک، تیهو، باقرقره، هوبره و انواع پرندگان شکاری و سنگ چشم‌ها به صورت بومی هستند، همچنین این منطقه کویری پذیرای پرندگان مهاجری چون انواع مرغابی‌، غاز و پرنده شکاری مهاجر است.

میران‌زاده به وضع منابع آب پارک ملی کویر اشاره کرد و گفت: خوشبختانه پارک ملی و منطقه حفاظت‌شده کویر از چشمه سارهای متنوع با آب‌های شور و شیرین برخوردار است، گرچه چشمه‌ها از آب‌دهی غنی برخوردار نیست، اما تکافوی جانوران منطقه را می‌کند.

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست استان تهران با اشاره به وضع جانوران وحشی منطقه حفاظت شده پارک ملی کویر افزود: یوزپلنگ نادر ایرانی، از سوی خودم در سال 1373 زنده به دام افتاد و تا آن زمان محیط‌بانان منطقه معتقد بودند که یوزپلنگ در پارک ملی و منطقه حفاظت‌شده کویر منقرض شده است. وی تصریح کرد: متعاقب این زنده‌گیری، طرح حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با مشارکت صندوق حمایت از حیات‌وحش سازمان ملل متحد در ایران کلید خورد که تا کنون نیز ادامه دارد و موفق شده‌اند تا حدودی آماری از موجودی یوزپلنگ آسیایی برآورد کنند و زیستگاه آن را تحت حفاظت مضاعف قرار دهند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها