سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
پیاز، لپه و گوشت از محتویات این خورش محسوب میشود. برای اینکه خورش خوشمزهای داشته باشید، ابتدا باید تعدادی پیاز، بسته به نفرات خانواده، پوست کنده و آنها را خلالی یا نگینی کرده و داخل روغن نیمهداغ بریزید و سرخ کنید تا طلایی شود.
بعد از سرخ شدن پیازها نوبت ربگوجهفرنگی است. باز هم بسته به تعداد پیازها یک یا چند قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی داخل پیازهای طلایی شده بریزید و بگذارید تا سرخ شود و رنگ باز کند البته برای اینکه هم رنگ خورش خوب شود و هم غذا غلیظتر، میتوانید تعدادی گوجه فرنگی را رنده کرده و با میزان کمتری رب مخلوط نمایید و داخل پیازهای طلایی شده بریزید و بگذارید آب گوجه تمام و کمی سرخ شود.
این روش باعث خوشمزه و غلیظتر شدن خورش خواهد شد. زردچوبه را هم در این مرحله داخل مواد بریزید و کمی تفت دهید.
همیشه یادتان باشد زردچوبه را سرخ کنید تا خوشرنگ شود. حالا نوبت اضافه کردن لپه است، لپه را نیز حدود یکی دو ساعت با آب ولرم خیس کنید. البته بهتر است چند بار آب آن را عوض کنید و آب تمیز روی لپهها بریزید.
برای این خورش میتوانید از گوشت گوساله یا گوسفند استفاده کنید، اما خورش قیمه با گوشت گوسفند لذیذتر خواهد شد.
گوشت را باید ریز خرد کرده و شسته، کنار بگذارید. بعد از اینکه گوجه فرنگی و رب کاملا سرخ شد میتوانید لپهها را داخل یک آبکش بریزید و بعد از اینکه آب آن کاملا گرفته شد آنها را همراه گوشت به سایر مواد اضافه کنید و روی شعله تند کمی تفت دهید.
اگر میخواهید کمتر از مواد سرخ کردنی استفاده کنید، میتوانید لپه و گوشت را سرخ نکنید؛ در این صورت مقداری آب داخل ظرف بریزید و گوشت و لپه را اضافه کرده و بگذارید تا خورش کاملا جوش بیاید؛ بعد شعله گاز را کم کرده و اجازه دهید خورش خوب بپزد.
خورش بیگوشت
بعضی از خانمها خورش قیمه را با گوشت چرخ کرده درست میکنند. تهیه خورش به این روش به زمان کمتری برای پخت نیاز دارد، چون گوشت چرخکرده زودتر میپزد.
بعضی کدبانوها هم از ریختن هرگونه گوشت خودداری کرده و از قارچ به جای گوشت استفاده میکنند. یادتان باشد چنین تغییراتی در پخت غذاها باید با ذائقه افراد خانواده جور دربیاید وگرنه ممکن است زحماتتان هدر رود.
چاشنیها
به هر حال بعد از اینکه گوشت و لپه کاملا پخته شد، نوبت نمک و فلفل است. یادتان باشد اگر غذا گوشتی است، در خاتمه و بعد از پخت گوشت نمک آن را بریزید.
حالا نوبت ترشی خورش است. شما میتوانید برای این کار از لیموعمانی استفاده کنید به این ترتیب که تعدادی لیمو عمانی را داخل کاسه آب ولرم ریخته و بگذارید مدت دو ساعت بماند تا تلخی پوست آن گرفته شود. بعد لیموها را سوراخ کرده و داخل خورش بریزید.
البته میتوانید به جای لیمو عمانی از آبلیمو یا آبغوره هم استفاده کنید. اگر گردغوره هم داشته باشید میتوانید درون خورش از آن استفاده کنید.
سیبزمینی یا بادمجان؟
همه ما میدانیم خورش قیمه هم با سیبزمینی سرخکرده و هم با بادمجان سرخ شده تهیه میشود که در این صورت به آن قیمه بادمجان میگوییم.
اگر میخواهید خورش را با بادمجان تهیه کنید، نیم ساعت قبل از پخت کامل غذا، بادمجانهای سرخ کرده را که البته بهتر است تازه باشد، داخل خورش بریزید و بگذارید با خورش کمی بجوشد، ولی اگر مایلید قیمه سیبزمینی برای خانواده درست کنید، سیبزمینی را خلالی خرد کرده و مدت نیم ساعت درون آب سرد و نمک بگذارید.
بعد از این مدت سیبزمینیها را درون آبکش بریزید و بعد از اینکه آب آن گرفته شد، روغن را نیمه داغ کرده و سیبزمینیها را سرخ کنید.
بعد از این کار میتوانید آنها را به خورش اضافه کرده و بعد از 10 دقیقه شعله اجاق را خاموش کنید چون غذای شما آماده است.
اغلب بچهها علاقه زیادی به سیبزمینی سرخ کرده دارند، برای همین نیمی از سیبزمینی را داخل خورش بریزید و نیم دیگر را همانطور سر سفره بیاورید تا بچهها با ذوق و شوق آنها را نوش جان کنند.
خورش به و خورش خلال که در غرب کشور تهیه و خورده میشود نیز از گونههای دیگر خورش قیمه محسوب میشود. (جام جم - ضمیمه چاردیواری)
مرضیه عالمی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
برای بررسی کتاب «خلبان صدیق» با محمد قبادی (نویسنده) و خلبان قادری (راوی) همکلام شدیم