پاسخ ایران به ادعاهای امارات

همزمان با جوسازی‌های اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج‌فارس در خصوص دیدار روز چهارشنبه محمود احمدی‌نژاد از جزیره ابوموسی، معاون عربی، آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان بازدید رییس‌جمهور از این جزیره را یک موضوع داخلی عنوان کرد و رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت که موضوع مالکیت ایران بر ابوموسی قابل مذاکره نیست.
کد خبر: ۴۶۶۵۱۹

اواخر هفته گذشته محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور کشورمان در جریان دور چهارم سفرهای استانی خود به هرمزگان وارد جزیره ایرانی ابوموسی شد تا بلندپایه‌ترین مقام کشور باشد که تاکنون از این جزیره کوچک اما استراتژیک و جنجالی ایران در نزدیکی تنگه هرمز دیدن می‌کند. این سفر اما با واکنش امارات متحده عربی همراه شده است.

شیخ عبدالله بن‌زاید آل‌نهیان، وزیر خارجه امارات در سخنانی که در خبرگزاری رسمی این کشور منتشر شد ادعا کرد: این سفر نقض گسترده حاکمیت امارات بر سرزمین خود و نادیده گرفتن همه تلاش‌ها و اقداماتی است که برای حل مسالمت‌آمیز این مساله از طریق گفت‌وگوهای مستقیم یا مراجعه به دادگاه بین‌المللی صورت می‌گیرد.

وی همچنین در اظهاراتی به دور از واقعیت مدعی شد: سفر رسمی احمدی‌نژاد به جزایر سه‌گانه، تغییری در وضعیت حقوقی آنها ایجاد نمی‌کند و این سه جزیره همچنان بخش جدایی‌ناپذیر از خاک امارات هستند!

این در حالی است که جزیره ابوموسی جزیره‌ای متعلق به ایران در خلیج‌فارس است. مساحت این جزیره در حدود ۲۵ کیلومترمربع می‌باشد و بنابر اسناد تاریخی حاکمیت ایران بر جزایر سه‌گانه (ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک) ریشه در دوره امپراطوری‌های عیلامی، ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی دارد.

پس از اشغال این جزیره توسط دولت انگلیس تا سال ۱۹۷۱ هیچ‌کدام از دولت‌های ایران این اشغال را قبول نداشته و ابوموسی به همراه تنب بزرگ و کوچک در تقسیمات کشوری ایران قرار داشت و در سال 1971 این جزایر با پیگیری ایران از اشغال انگلیس خارج شد.

واکنش شیخ‌نشین‌های خلیج فارس

حالا پس از این جنجال رسانه‌ای وزارت خارجه امارات با بیان آنچه مشورت نامید سفیر خود در تهران سیف‌محمد عبیدالزعابی را به امارات فرا خواند.

در ادامه این جوسازی‌ها، پارلمان امارات نیز در بیانیه‌ای این مساله را محکوم و سخنرانی احمدی‌نژاد در جمع مردم ابوموسی را «سخنرانی تحریک‌آمیز» خواند.

شورای همکاری خلیج‌فارس نیز در اقدامی مداخله‌جویانه و در حمایت از این ادعای امارات با محکوم کردن سفر رییس‌جمهور ایران به این منطقه، در بیانیه‌ای مدعی شد که این بازدید نقض حاکمیت دولت امارات به شمار می‌رود نه تغییر وقایع تاریخی و حقوقی و حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه! اتحادیه عرب نیز در دخالتی آشکار این بازدید را اقدامی توجیه‌ناپذیر خواند و مدعی شد که این مساله نقض آشکار تلاش‌های مسالمت‌آمیز برای حل این مساله بوده است.

نبیل العربی، دبیرکل این اتحادیه در بیانیه‌ای با بیان این ادعای واهی که با نگرانی بسیار اخبار مربوط به سفر احمدی‌نژاد به جزیره ابوموسی را پیگیری می‌کند، اعلام کرد که باید از این گونه اقدامات که موجب افزایش تنش‌ها در منطقه و تیره شدن روابط کشورهای عربی و ایران می‌شود، خودداری کرد.

او در ادامه ضرورت در پیش گرفتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز از طریق انجام مذاکرات مستقیم یا ارجاع پرونده به دادگاه لاهه را خواستار شد.

پاسخ مقام‌های ایرانی

به دنبال چنین رویکردی معاون عربی، آفریقای وزارت امورخارجه در واکنش به برخی اظهارات وزیر امورخارجه امارات متحده عربی در خصوص بازدید رییس‌جمهور ایران از جزیره ابوموسی تاکید کرد: دیدار محمود احمدی‌نژاد از این جزیره، موضوعی داخلی است که در چارچوب سفر استانی وی انجام گرفته است.

حسین امیر عبدالهیان با تاکید بر «تعلق تاریخی و ابدی» جزایر تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی به جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران اراده جدی در توسعه و تحکیم روابط دو کشور دارد.

معاون عربی، آفریقای وزارت امورخارجه همچنین بر اهمیت گفت‌وگوهای دوجانبه به منظور حل و فصل سوءتفاهمات احتمالی تاکید کرد.

از سوی دیگر، علاء‌الدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان این‌که موضوع مالکیت ایران بر ابوموسی قابل مذاکره نیست، گفت: فضاسازی اتحادیه عرب و مسوولان اماراتی در مورد سفر رئیس‌جمهور به این جزیره به هیچ‌وجه قابل قبول نیست.

وی افزود: جزیره ابوموسی جزء لاینفک تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران است و طبیعی است رییس‌جمهور همانند هر نقطه دیگری به این شهرستان ایران مسافرت کند.

وی افزود: نکاتی که توسط اتحادیه عرب و مسوولان اماراتی مطرح شده به هیچ‌وجه قابل قبول نیست و مالکیت بر جزایر سه‌گانه موضوع ثابت و همیشگی ایران است و نسبت به این مساله جایگاهی برای مذاکره وجود ندارد.

رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سوال که چرا مقامات اماراتی هر از چند گاهی بحث جزایر سه‌گانه را مطرح می‌کنند، گفت:‌با توجه به این که از گذشته انگلیس در منطقه خاورمیانه حضور داشته، همواره عامل اختلاف‌افکنی بین همسایگان بوده است، این سیاست انگلیس همچنان ادامه دارد و از طریق تحریک کشورهای منطقه سعی می‌کند اختلاف‌افکنی کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها