
این لپتاپ 800 دلاری بسیار سنگین بود و توسط ناسا برای انجام پروژههای فضایی مورداستفاده قرار میگرفت. گرچه لپتاپها قابل حمل بودند، به نیروی الکتریکی کمتری نیاز داشتند و همچنین نسبت به انواع رایانههای رومیزی سروصدای کمتری را ایجاد کردند، اما نقطهضعفهایی که از نظر گرافیکی در لپتاپها وجود داشت، موجب میشد که همچنان کاربرانی که هر روز باید ساعتهای طولانی با رایانه کار کنند، استفاده از ریانههای رومیزی را به لپتاپها ترجیح دهند. در حقیقت لپتاپها همان رایانههای رومیزی در ابعادی کوچکتر و سبکتر با قابلیت حمل هستند که با توجه به ویژگیهای سختافزاری، ابعاد، میزان مصرف انرژی و همچنین تولید گرما در حین کار و صدالبته قیمت متفاوتی که دارند، بسیاری تصور میکنند که لپتاپها همان نوتبوکها هستند. گرچه در اصل تفاوت زیادی بین آنها وجود ندارد، اما نوتبوکها در مقایسه با لپتاپها صفحه نمایش کوچکتری دارند، سبکتر هستند و صفحه کلید در نظر گرفته شده برای آنها فاقد امکانات جانبی است. نوتبوکها از حداقل سیستم گرافیکی برخوردارند و با توجه به وزن و ابعاد کمترشان، از قابلیت حمل بیشتری نسبت به لپتاپها برخوردارند و تنها برای انجام محاسبات و کارهای روزمره کاربرد دارند. لپتاپها در حقیقت همه ویژگیها و امکانات رایانههای رومیزی را در ابعاد و وزن کمتری در اختیار کاربران قرار میدهند.
تبلتها رقیبی برای نوتبوکها
نوتبوکها و تبلتها نسل جدیدی از رایانههای قابل حمل هستند که در سالهای اخیر به بازار عرضه شده و مورد استقبال بسیاری از کاربران قرار گرفتهاند. در نمایشگاههای مختلفی که سالهای اخیر در حوزه فناوریهای دیجیتال برگزار شده است، تبلتها گوی سبقت را از دیگر فناوریها ربودهاند و به همین علت سال جاری در تقویم دنیای دیجیتال به عنوان سال تبلتها نامگذاری شده است. تا قبل از ورود آیپدها به دنیای دیجیتال که اولین تبلتهای تجاری بودند، هیچکس تصور نمیکرد این رایانههای کوچک و باریک مجهز به صفحه کلید لمسی بتوانند تا این اندازه مورد رضایت کاربران قرار گیرند. امروزه بسیاری از افراد در سراسر دنیاتبلتها را بهترین گزینه برای انتخاب یک رایانه قابل حمل میدانند که میتوانند براحتی برای انجام بسیاری از امور روزمره از آنها استفاده کنند. در حقیقت اگر این روزها برای خرید یک رایانه همراه به مرکز عرضه و فروش سیستمهای دیجیتالی سری زده باشید، حتما متوجه شدهاید که تبلتها در این بازار رقابتی در صدر قرار دارند. اما باید پذیرفت که تبلتها هم چندان بیعیب و نقص نیستند.
به این ترتیب تبلتها به عنوان رقیبی برای نوتبوکها به دنیای دیجیتال قدم گذاشتند تا عرصه را بر نوتبوکها که به عنوان رایانههای سبک مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفته بودند، تنگ سازند. شاید بتوان گفت نوتبوک یک لپتاپ کوچک، سبک، ارزانقیمت و قابل حمل است که بیشتر برای جستجو در اینترنت، بررسی نامههای الکترونیکی و اجرای برنامههای معمولی نظیر تایپ و ویرایش متن یا گوش دادن به موسیقی کاربرد دارد. قدرت پردازش نوتبوکها برای اجرای بازیهای رایانهای مناسب نیست. آنها معمولا دارای یک نمایشگر 9 تا 10 اینچی هستند و وزن تقریبیشان نیز حدود یک تا 5/1 کیلوگرم است و معمولا قیمت آنها بین 400 تا 500 هزار تومان است و با توجه به ابعاد و قیمتشان، در این رایانهها فضایی برای سیدی یا دیویدی در نظر گرفته نشده است.
تبلت بخرم یا نوتبوک؟
تبلتها رایانههای کوچک و باریک مجهز به یک صفحه کلید لمسی هستند که به صورت بیسیم به اینترنت وصل شده و با توجه به ابعاد کوچک و وزن کمی که دارند، در حال حاضر از بهترین رایانههای همراه محسوب میشوند. برخلاف آنچه تصور میشد، تبلتها قابلیت نصب برنامههای کاربردی مختلفی را دارند. اگر بخواهید هنگام تماشای برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود، سری هم به سایتهای اینترنتی بزنید، بهتر است یک تبلت بخرید. برخلاف نوتبوکها و لپتاپها، هنگام استفاده از تبلتها با مشکل داغ شدن بیش از اندازه دستگاه و همچنین زمان شارژ اندک و احتیاج به شارژ مجدد مواجه نخواهید شد. یک تبلت به طور تقریبی حدود 8 ساعت شارژ خواهد داشت. در نمونههایی از تبلتها که دارای قابلیت اتصال به صفحه کلید هستند، عمر باتری حدود 16 ساعت است و حتی در برخی تبلتها عمر باتری تا یک روز افزایش مییابد. اغلب نوتبوکها از سیستم عامل ویندوز پشتیبانی میکنند، اما بیشتر تبلتها از سیستم عامل آندروید که سیستم عامل اختصاصی اپل برای تبلتها و گوشیهای هوشمند است، بهره میبرند.
به این ترتیب، میتوان گفت تبلتها تعریف جدیدی از یک رایانه هستند که از قابلیتهای کاربردی بیشتری برخوردارند. اما یکی از ویژگیهای نوتبوکها در مقایسه با تبلتها این است که قابلیتهای سختافزاری بهتری دارند و کار کردن با برنامههای کاربردی مختلفی که برای رایانههای رومیزی، لپتاپها یا نوتبوکها طراحی شده از برتریهای نوتبوکها در مقایسه با تبلتها به شمار میآید. البته تبلتها و نوتبوکها از بسیاری جهات شبیه به هم هستند و اگر قصد خرید یک رایانه همراه را دارید، باید با توجه به نیازتان تبلت یا نوتبوک را انتخاب کنید. تبلتها بیشتر با هدف پاسخگویی به نیازهای مصرفکنندگان محتوا طراحی شدهاند، شما میتوانید با استفاده از تبلت کتاب بخوانید، سری به صندوق پست الکترونیکی خود بزنید، نامه ارسال کنید، در اینترنت جستجو کنید، فیلم تماشا کنید، برنامههای آفیس را اجرا یا حتی بازی کنید. در مقابل نوتبوکها با هدف تولید محتوا طراحی و ساخته شدهاند. این رایانهها مجهز به سیستم عامل استاندارد ویندوز و نرمافزارهای مختلفی هستند که به کمک آنها میتوانید محتوایی را تولید و ویرایش کنید.
بنابراین برای یک برنامهنویس، نوتبوک به مراتب بهتر از تبلت است. اگرچه تبلتها از نظر ظاهری بسیار زیبا هستند و انجام بسیاری از کارهای روزمره با استفاده از آنها به آسانی انجام میشود، اما اگر شما به دنبال یک رایانه برای اجرای برنامههای نرمافزاری پیشرفته هستید، نمیتوان لپتاپ و رایانههای رومیزی را از نظر سختافزاری با تبلتها مقایسه کرد. چراکه تبلتها برای اجرای برنامههای نرمافزاری ساده طراحی شدهاند. با توجه به آنچه گفته شد، میتوان به این نتیجه رسید که اگر بخواهید یک رایانه مدرن و امروزی با قابلیت حمل آسان و در محدوده قیمتی 600 هزار تا یک میلیون تومان بخرید که بتوانید برنامههای کاربردی خاصی را روی آن نصب کنید و از رایانه شخصی خود برای اجرای بازیهای رایانهای، گشت و گذار در اینترنت و انجام امور روزمره استفاده کنید و داغ شدن نوتبوکها در حین استفاده و مدت زمان کوتاه شارژ آن را از محدودیتهای نوتبوکها میدانید، بهتر است یک تبلت بخرید، اما اگر فکر میکنید که کار با صفحه کلید فیزیکی برای شما آسانتر است، میتوانید یک نوتبوک انتخاب کنید.
برترین و پرفروشترین تبلتها در بازارهای داخلی
حدود 2 سال است که تبلتها رتبه نخست فروش بازارهای فناوری در سطح دنیا را از آن خودساختهاند و شرکتهای بزرگ سازنده دستگاههای مبتنی بر فناوریهای دیجیتال در تلاش هستند در این بازار رقابتی محصولات جدیدی را به نمایش بگذارند. اگرچه ماهیت اصلی تبلتهای موجود در بازارها یکسان است، اما داشتن ویژگی اختصاصی، آنها را از همدیگر متمایز میسازد. در بازارهای جهانی بیش از یکصد نوع تبلت به فروش میرسد که دهها مدل از این تبلتها در بازارهای فناوری داخلی نیز عرضه میشوند. اغلب افرادی که برای خرید یک تبلت به بازارهای عرضه این محصولات قدم میگذارند، با نوعی احساس سردرگمی مواجه خواهند شد و انتخاب یک تبلت مناسب از میان انواع تبلتهای موجود، کار دشواری است. بررسیهای انجام شده حاکی است تبلتها ی روبهرو برترین و پرطرفدارترین تبلتهای موجود در بازارهای داخلی هستند که میتوانید از آن به عنوان یک راهنمای خرید مناسب استفاده کنید.
1 ـ آی پد: که میتوان آن را اولین تبلت عرضه شده به بازارهای تجاری دانست، نهتنها در داخل ایران بلکه در سطح دنیا در رتبه نخست فهرست پرفروشترین تبلتها قرار دارد. قدرت گرافیکی بالای آن، کیفیت تصاویر و همچنین امکان اجرای برنامههای کاربردی مختلف روی این تبلت از ویژگیهای این رایانه به شمار می آیند. از نظر ضخامت هنوز هیچ رقیبی نتوانسته است رکورد این تبلت را بشکند. وزن این تبلت 613 گرم است و بین تبلتهای با صفحه نمایش 10 اینچی، سبکترین تبلت است. اما نداشتن پورت
2 ـ
این تبلت در 2 سایز 7 و 10 اینچی تولید میشود که سایز 10 اینچی آن بندرت در بازارهای داخلی یافت میشود. قیمت مدل 16 گیگابایتی تبلت گلکسی 650 هزار تومان و مدل 32 گیگابایتی آن حدود 750 هزار تومان است.
3 ـ
4 ـ تبلت
5 ـ
فرانک فراهانیجم / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
محمود قماطی، نائبرئیس شورای سیاسی حزبالله در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم»:
صریح و بیپرده با علیرضا خانی عضو سابق هیأت مدیره استقلال
داود فتحعلیبیگی معتقد است اقتباس از یک متن باید بهگونهای باشد که با فرهنگ بومی ما سازگاری پیدا کند