بدون یک کشور فلسطینی چیزی به نام ثبات در منطقه وجود نخواهد داشت

عمرو موسی: جهان عرب متحول شده است

عمرو موسی، دبیرکل سابق اتحادیه عرب که چند روز پیش دوره کاری‌اش به اتمام رسید و هم‌اکنون سرگرم آماده‌شدن برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری مصر است در مصاحبه با فرانکفورتر آلگماینه خواهان انجام اصلاحات بیشتر در سراسر منطقه است زیرا به باور وی فریاد آزادیخواهی در آینده‌ای نزدیک فراگیرتر خواهد شد.
کد خبر: ۴۰۴۴۸۴

این مصاحبه اندک‌زمانی پیش‌از کناره‌گیری عمروموسی و انتخاب نبیل‌العربی به دبیرکلی اتحادیه عرب انجام‌ شده است.

آقای دبیرکل در حال حاضر آنچه خواب را از چشمان شما می‌رباید کدام است: کاندیداتوری برای ریاست جمهوری مصر پس از انقلاب یا دبیرکلی اتحادیه عرب آن هم در عصر دگرگونی‌ها؟

در حال حاضر من با سه چهار چالش روبه‌رو هستم: اتحادیه عرب، کاندیداتوری در قاهره، انقلاب و تحول در مصر و موقعیت نامطمئن منطقه. هر روز تا ساعت 2 صبح در حال گفت‌وگو و مذاکره هستم و وقت کمی برای خوابیدن دارم.

در مصر پسرفت‌های زیادی وجود دارد، یعنی خشونت علیه مسیحیان و این‌که همچنان در این کشور عده‌ای زندانی سیاسی هستند و البته فساد. آیا هنوز هم به پیروزی این انقلاب باور دارید؟

بله، این انقلاب به پیروزی خواهد رسید. البته طبیعتا بعد از هر سرنگونی مشکلات زیادی وجود دارد، اما این همه، مشکلات این زمان است و در آخر همه چیز خوب می‌شود.

برخی در واشنگتن شما را به دلیل رفتار میانه‌تان در قبال رژیم صهیونیستی، رئیس‌جمهور آینده مصر می‌دانند...

نشانه‌های متفاوتی در این مورد وجود دارد. خود اسرائیلی‌ها از من به عنوان مدافع منافع فلسطینی‌ها یاد می‌کنند که البته همین طور نیز هست. بدون یک کشور فلسطینی چیزی به نام ثبات در منطقه وجود نخواهد داشت. من امیدوارم و فکر می‌کنم که در آمریکا افراد زیادی وجود دارند که به یافتن یک راه‌حل عادلانه برای فلسطین به عنوان مساله‌ای کلیدی می‌نگرند.

در این مورد که آشتی و مصالحه میان فتح و حماس کمکی به روند صلح بکند، تردید‌های زیادی وجود دارد. آیا به این آشتی باور دارید؟

بله و می‌دانم که هر دو سازمان حماس و فتح در این مورد کاملا آگاه هستند که جدایی طولانی میان آنها به شکست فلسطین منجر می‌شود. به همین خاطر اتحادیه عرب از این مصالحه حمایت می‌کند. این کار پیش‌شرط تاسیس یک کشور فلسطینی است.

اتحادیه عرب سیگنال‌هایی متناقض در رابطه با رژیم قذافی در لیبی ارسال کرده است. آنها در مرحله نخست برای حفاظت از جان مردم غیرنظامی آن کشور فراخوان دادند و حالا عملیات نظامی ناتو را مورد انتقاد قرار می‌دهند.

اتحادیه عرب موضع روشنی دارد. ما به دلیل رفتارهای خشونت‌بار دولت این کشور علیه مردم خودش عضویت لیبی در اتحادیه را به حالت تعلیق درآوردیم. علاوه بر آن خواهان تعیین یک منطقه پرواز ممنوع برای حفاظت از جان مردم غیرنظامی هستیم. در مورد حملات هوایی نیروهای ائتلاف هم بر این مساله تاکید داریم که براساس قطعنامه سازمان ملل باید حفظ جان همه مردم لیبی مورد توجه باشد. افزون بر آن، لیبی باید کشوری واحد باقی بماند و میان شرق و غرب تقسیم نشود. چنین کاری بدترین راه‌حل ممکن به شمار می‌آید و بالاخره این‌که خاک این کشور نباید اشغال شود. ما روی یک طرح آتش‌بس کار می‌کنیم که امکان یافتن راه‌حلی سیاسی و آغاز واگذاری و انتقال قدرت را فراهم می‌کند. جزئیات دقیق آن در مذاکرات روشن می‌شود.

در حال حاضر جنگ بر سر قدرت است و حاکم لیبی قصد کنارکشیدن و کوتاه‌آمدن ندارد. آیا واقعا هنوز هم به یک راه‌حل سیاسی و نه به گلوله سرگردانی که به قذافی اصابت کند، اعتقاد دارید؟

حتی دبیرکل ناتو هم از ضرورت یک راه‌حل سیاسی می‌گوید...

و البته در همان حال فرمان بمباران اقامتگاه‌های احتمالی قذافی و ظاهرا مراکز فرماندهی را صادر می‌کند.

در لیبی عده‌ای خواهان کناره‌گیری قذافی هستند و عده‌ای دیگر می‌خواهند که او بر سر قدرت باقی بماند. اما طیف دیگری نیز در داخل تشکیلات حکومت وجود دارند که گزینه‌شان بازگشت به وضعیت قبل در لیبی نیست.

برای بشار اسد و علی عبدالله صالح، روسای جمهور سوریه و یمن چه پیامی دارید؟

آنان باید روند اصلاحات را تسریع کنند. مردم سراسر جهان عرب خواهان آزادی هستند و این خواستی مشروع است. همه باید بپذیریم که جهان عرب متحول و مدرن شده است. این فریاد آزادیخواهی به سراسر جهان عرب خواهد رسید و این مساله نه در زمانی نامعلوم، بلکه در آینده نزدیک اتفاق خواهد افتاد. به همین خاطر مساله این است: اصلاحات یا انقلاب.

هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق به تازگی عنوان کرده است که بشار اسد زمان لازم برای انجام اصلاحات را از دست داده و دیگر نمی‌توان این حرکت را متوقف کرد...

من خودم به تازگی با هوشیار زیباری در قاهره صحبت کردم و بسیار گفت‌وگوی جالبی بود. با این حال بر این باور هستم که بشار اسد هنوز هم از شانس‌هایی برخوردار است.

زیباری همچنین گفته است که اتحادیه عرب باید در درون خود به اصلاحات دست بزند، در غیر این صورت این اتحادیه به پایان کار خود می‌رسد.

درست است و ما هم برای انجام اصلاحات آماده هستیم. در آینده قطعنامه‌های اتحادیه عرب منتشر خواهد شد حتی اگر برخی با جزئیات این قطعنامه‌ها موافق نباشند. علاوه بر آن در آینده حکم با رای اکثریت خواهد بود و هیچ یک از اعضا امکان وتوی قطعنامه‌ها را نخواهد داشت.

فرانکفورتر آلگماینه
‌ مترجم: محمدعلی فیروزآبادی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها