غرب و رژیم صهیونیستی نگران روی کارآمدن دولت‌های اسلامی در خاورمیانه هستند

هراس آمریکا و اسرائیل از تحولات خاورمیانه

«مصر آزاد می‌شود» این یکی از پلاکاردهایی بوده که چند روزی است بر دستان مردم پر از خشم سرزمین فراعنه بالا برده می‌شود و وعده می‌دهد بزودی جهانیان شاهد آزاد شدن کشور دیگری در دنیای عرب هستند. موجی که با خودسوزی یک جوان عرب دستفروش در تونس به راه افتاده، دارد به نقطه اوج خود می‌رسد و با عبور از مرزهای این کشور، فراگیر بودنش در دنیای عرب را به نمایش می‌گذارد. و این گونه است که با مبتلا شدن شهرهایی نظیر قاهره، اسکندریه و اسماعیلیه به خروش مردم، حسنی مبارک رئیس‌جمهور مصر رویاهایش را از دست رفته می‌بیند؛ رویایی که چهار سال قبل در جلسه مشترک پارلمان به نمایندگان گفت و از تصمیمش مبنی بر این‌که قصد دارد تا روزی که می‌میرد در قدرت باقی بماند.
کد خبر: ۳۸۳۱۱۲

آن موقع کمتر عرب مصری باور می‌کرد بتواند در رویاهایش، خلاف این خواسته را متصور شود اما امروزه یک بار دیگر تاریخ این واقعیت را به رخ همگان کشید که تکرارپذیر است و آزادیخواهی و آزاداندیشی همواره پیروز میدان بوده است.

اما به هر اندازه که حامیان واقعی آزادی از تحولات رخ داده در کشورهای عربی خوشحالند و مشتاقانه تحقق خواسته مردم عرب این سرزمین‌ها را آرزو می‌کنند، برخی کشورهای عمدتا غربی و همچنین رژیم صهیونیستی دغدغه‌های دیگری دارند.

عمده نگرانی آنان از ماهیت اسلامی تحولات رخ داده در این کشورهاست. کشورهای تونس، مصر، یمن و اردن چهار کشوری هستند که در حال حاضر یا نوع حکومتشان تغییر کرده یا در آستانه چنین تحولی هستند. این نگرانی کشورهای غربی ورژیم صهیونیستی از آنجا نشات می‌گیرد که معترضان به ساختاری اعتراض دارند که از قضا رابطه خوبی با غرب داشته و تاکنون مورد حمایت آنان بوده است.

تشابه رخدادهای مذکور با وقایع انقلاب اسلامی ایران که بارها از سوی تحلیلگران داخلی و حتی خارجی مورد تاکید قرار گرفته است،‌ بر این نگرانی غربی‌ها بیشتر دامن می‌زند و به همین علت آنان نگران آن هستند که انقلاب اسلامی دیگری در کشورهای عربی رخ دهد. این نگرانی به این خاطر است که برخی از این دولت‌ها بعنوان نزدیک‌ترین متحدان واشنگتن درمنطقه محسوب می‌شده‌اند، لذا چنین دغدغه‌ای به قدری جدی است که رسانه‌هایشان بصراحت به این موضوع اشاره می‌کنند و از وجود چنین احتمالی سخن می‌گویند. روزنامه وال استریت ژورنال از جمله این رسانه‌هاست که با اشاره به ناآرامی‌های اخیر در خاورمیانه، آینده و سرنوشت سیاسی منطقه را در هاله‌ای از ابهام عنوان و خاطرنشان می‌کند دولت آمریکا همزمان با تشدید ناآرامی‌ها در خاورمیانه، تلاش مضاعفی برای جلوگیری از اسلام گرایی آغاز کرده است.

تلاش دولت باراک اوباما برای ابراز همدردی با مردم مصر وهمنوایی با آنان که همزمان با تشدید ناآرامی‌ها در مصر و البته اقدامات امنیتی بوده است، در همین زمینه قابل ارزیابی است. از این رو هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا به خاطر آن‌که از خشم مردم بکاهد و در عین حال، حسنی مبارک را در عرصه سیاسی مصر باقی نگاه دارد، مبارک را برای ایجاد تغییرات در کشور با هدف کاستن از خشم ملتش، تحت فشار قرار داده است.

از نظر آمریکا احتمال آن‌که قدرت به دست اسلام‌گرایان برسد، زیاد است و همین احتمال باعث اعلام مواضع قابل تامل از سوی مقامات کاخ سفید شده است.

به نوشته وال استریت ژورنال، تحلیلگران بر این باورند مردم مصر در تظاهرات و تجمعات خود از یمن، اردن و الجزایر به طور مستقیم از تظاهرات و قیام مردمی تونس که به سرنگونی زین‌العابدین بن علی رئیس‌جمهور پیشین این کشور انجامید، الهام گرفته‌اند.

همزمان با این تحولات، شکست دولت سعد حریری در لبنان به عنوان متحد کاخ سفید، تلاش‌های واشنگتن را برای جلوگیری از نفوذ ایران و سوریه در منطقه با ناکامی مواجه کرده است.

مقامات آمریکایی در عین حال اذعان دارند تظاهرات اخیر در قاهره پایتخت مصر از سوی حزب اخوان‌المسلمین یا سایر احزاب اسلامی هدایت نشده، بلکه اهداف سیاسی این احزاب به خواست ملی در مصر تبدیل شده است.

بر همین اساس، تحلیلگران بر این باروند که دولت اوباما در خصوص مصر و کشورهای عربی با چالش جدی مواجه شده است.

تحلیلگران رژیم صهیونیستی نیز با استناد به نتایج پژوهش‌های به عمل آمده در این رژیم، سرنگونی حکومت بن‌علی در تونس را به وسیله مردم این کشور، اقدامی بی‌سابقه در کشورهای عربی به شمار آورده و نسبت به سرایت آن به کشورهای عربی دیگر و قطع احتمالی روابط آنها با این رژیم هشدار جدی داده‌اند.

به گزارش ایرنا، مقامات بلندپایه سیاسی رژیم صهیونیستی نیز نسبت به قطع روابط غیررسمی تل‌آویو و تونس به دلیل قیام مردمی این کشور ابراز نگرانی شدید کرده‌اند.

براساس این گزارش، مرکز مطالعات امنیت ملی در دانشگاه تل‌آویو، پژوهشی در مورد آثار و پیامدهای انقلاب مردم تونس در کشورهای عربی و همسایه به عمل آورده است.

شلومو بروم که سرپرستی این پژوهش را برعهده داشته، اعتقاد دارد که به دلیل افزایش قدرت نیروهای امنیتی و افزایش نیروهای نظامی و تنوع و افزایش دستگاه‌های اطلاع‌رسانی، دوران کودتاهای نظامی در کشورهای عربی به سر آمده است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد که سرنگونی حکومت بن‌علی، رئیس‌جمهور مخلوع تونس، باعث تحریک احساسات و اشتیاق اعراب دیگر کشورها می‌شود تا آنها نیز همانند مردم تونس دست به قیام ضد زمامداران خود بزنند و البته این امر را در اعلامیه‌ها و تظاهرات کشورهای مختلف در روزهای اخیر شاهد بوده‌ایم و دستگاه‌های اطلاع‌رسانی جمعی مانند اینترنت، نقش زیادی در اطلاع‌رسانی در این مورد دارند.

وزیر توسعه منطقه‌ای رژیم صهیونیستی نیز از روی کار آمدن اسلام‌گرایان در تونس ابراز نگرانی کرد و گفت: جامعه بین‌المللی ترجیح داده بود نقض حقوق بشر در دوران بن‌علی را نادیده بگیرد؛ اما با‌لطبع امروز این نگرانی بزرگ وجود دارد که بخش‌های اسلامی که تاکنون فعالیت‌های آنها غیرقانونی خواهده شده بود، به قدرتی برسند.

حتی تحلیلگران عرب نیز علاوه بر آمریکا به اروپا نیز توصیه می‌کنند که خود را برای تعامل با یک حکومت اسلامی در مصر آماده کنند.

در همین زمینه عاصم الدفراوی از کارشناسان مسائل مصر و خاورمیانه در موسسه علم و سیاست برلین با تاکید بر این‌که حسنی مبارک برای حفظ قدرت خود تصویر وحشتناکی از اسلام را ارائه کرده بود، ‌می‌گوید که اروپا باید بعد از مبارک خود را برای هماهنگی بیشتر با یک اسلام سیاسی در مصر آماده کند.

وی در گفت‌وگو با نشریه «دی سایت» با اشاره به تحولات ایران در سال 1357 و این‌که مردم ایران، سکولارها و چپ‌گرایان را از عرصه سیاست کنار گذاشتند و به سراغ حکومتی اسلامی رفتند، می‌افزاید: مبارک برای حفظ قدرت خود همواره هیولای وحشتناکی از اسلام را روی دیوار نقاشی می‌کرد، اگر که مشابه انقلاب ایران در مصر هم رخ دهد، تاثیر جدی در خاورمیانه خواهد داشت.محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر نیز با اشاره به خیزش‌های مردمی در کشورهای تونس و مصر نسبت به تحرکات کشورهای غربی مبنی بر منحرف کردن آن هشدار داد.

لاریجانی در گفت‌وگو با برنامه دیروز امروز فردا با تایید این مطلب که آمریکایی‌ها حاضرند خون‌های زیادی بریزند اما حکومتی مانند مصر به دست مردم نیفتند و همچنان باقی بماند، خاطرنشان کرد:‌ تونس در 50 سال گذشته خشن‌ترین نوع از اسلام‌زدایی را داشته است. حاکمان آنجا اما مورد تایید آمریکا بوده‌اند. حالا این پدیده بسیار مبارک است. این دیکتاتوری دارد فرو می‌پاشد. آمریکا و فرانسه بسیار تلاش می‌کنند که سوار موج شوند و کاری می‌کنند که مردم نتوانند نظام مدنی مورد علاقه خود را ایجاد کنند، لذا مدام دارند با این تحولات بازی می‌کنند.

امروزه آمریکاستیزی، خاورمیانه را فراگرفته است. این را تحولات این منطقه می‌گوید، زمانی که مردم تونس فریاد کشیدید: «ما آزاد شدیم»، هیلاری کلینتون در جامه وزیر امور خارجه ایالات متحده سکوت اختیار کرد. اگر تا دیروز مردم معترض مصر خواستار رفع تبعیض اقتصادی و باز شدن فضای سیاسی بودند، امروز دیگر به کمتر از رفتن مبارک تن نمی‌دهند. حکومت‌های تونس و مصر نیز هر دو مورد تایید کاخ سفید بوده‌اند. در تونس که بن علی و دولتش کاملا از سپهر سیاسی این کشور محو شدند. مصری‌ها هم نه حسنی مبارک را می‌خواهند و نه فرش قرمزی برای فرزندش پهن کرده‌اند. در لبنان نیز دولت مورد حمایت آمریکا سقوط کرد. آژیر قرمز برای کاخ سفید و متحدانش به صدا درآمده است و دموکراسی غربی در خاورمیانه و جهان عرب دچار ایست قلبی شده است. باید منتظر ماند و دید گذر تاریخ این بار چه پاسخی به این گمانه‌ها،‌ بیم‌ها و امیدها دارد.

تجمع دانشجویان مقابل دفتر حفاظت از منافع مصر در تهران

جمعی از دانشجویان دانشگاه‌های تهران در حمایت از حرکت انقلابی مردم مصر، تونس و دیگر کشورهای عربی عصر دیروز در مقابل دفتر حفاظت از منافع مصر در تهران تجمع کردند.به گزارش ایرنا، این دانشجویان در حالی که شعارهای مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل، مرگ بر انگلیس و مرگ بر حسنی نامبارک سر می‌دادند، اقدامات دولت مصر در برخورد با معترضان را محکوم کردند.اسماعیل تهمورثی، سخنگوی جنبش دانشجویان جهان اسلام در این تجمع تاکید کرد: جنس حرکت‌های اعتراضی در تونس، مصر، اردن و یمن از جنس انقلاب اسلامی ایران است. وی افزود: از دولت ایران خواستار تعطیلی کامل دفتر حفاظت منافع مصر هستیم تا زمانی که دولت اسلامی مصر بر سر حکومت بیاید.

مریم جمشیدی / گروه سیاسی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها