چرا آمریکا نمی‌تواند از حمایت بی‌پی دست ‌بکشد

عصبانیت افکار عمومی آمریکا از نقش شرکت بریتیش پترولیوم در فاجعه نفتی خلیج مکزیک، باعث شده هیچ‌کس برای هزینه‌های مالی‌ای که این شرکت در پاکسازی منطقه و محکومیت‌های حقوقی آن متحمل می‌شود، دل نسوزاند. این شرکت در نظر دارد برای تامین موجودی 20 میلیارد دلاری صندوقی که کاخ سفید برای طرح دعاوی حقوقی علیه آن درخواست کرده، بخشی از اموال و دارایی‌های خود را به فروش برساند. برخی از کارشناسان می‌گویند چنانچه هزینه‌های وارده بر شرکت بی‌پی از محل این فاجعه بزرگ و بی‌سابقه به 100 میلیارد دلار برسد، این شرکت در معرض نابودی قرار خواهد گرفت.
کد خبر: ۳۳۸۸۳۲

اما این سناریو، سیاست‌های انرژی آمریکا در داخل و خارج از این کشور را بی‌ثبات خواهد کرد. باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا در 16 ژوئن گفته بود: بی‌پی یک شرکت بزرگ و مورد اطمینان است و به نفع ماست که به همین صورت باقی بماند. از آنجا که بی‌پی با تولید روزانه یک میلیون بشکه نفت در آمریکا، بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت و گاز در این کشور به شمار می‌رود، نابودی این شرکت موجب ازهم‌گسیختگی صنعت نفت آمریکا خواهد شد. 7 هزار نفر از 23 هزار کارگر آمریکایی بی‌پی در منطقه هوستون سکونت دارند. بی‌پی از همین منطقه با انبوهی از مهندسان، کارشناسان محیط‌زیست و متخصصان رایانه، عملیات دریایی خود را در خلیج مکزیک هدایت می‌کند. به گواه کارشناسان، متخصصان این منطقه حرفه‌ای و کاربلد هستند.

تا قبل از وقوع این فاجعه، واشنگتن عملیات بی‌پی در منطقه خلیج مکزیک را یکی از فرصت‌های بسیار مهم برای امنیت انرژی آمریکا تلقی می‌کرد. این شرکت انگلیسی از اواسط دهه 1990 بزرگ‌ترین شرکت فعال در زمینه اکتشاف، حفاری و استخراج نفت از اعماق دریا و خشکی در منطقه خلیج مکزیک بوده است. فعالیت‌های این شرکت، نقش بسیار مهمی در رشد 7 درصدی تولید نفت آمریکا در سال گذشته داشت. این در حالی است که طی 18 سال ماقبل آن، تولید نفت در آمریکا روندی نزولی داشت.

مهارت بی‌پی در مذاکرات برای دستیابی به منابع جدید انرژی بویژه در مناطق مهم و استراتژیک، منافع زیادی را برای آمریکا به همراه داشته است. این شرکت موفق شد، در دریای خزر برای جمهوری آذربایجان نفت استخراج کند. بی‌پی در این کشور 2 میدان نفتی و گازی را به بهره‌برداری رساند و خط لوله مهم نفتی باکو، تفلیس و جیهان را که از ترکیه عبور کرده و به بندر جیهان گرجستان می‌رسد، در سال 2004 راه‌اندازی کرد؛ خط لوله‌ای که تسلط روسیه در بازار انرژی منطقه را تحت‌الشعاع قرار داد. بی‌پی سال 2007 نیز قراردادی را برای اکتشاف گاز در دریا و در منطقه‌ای به وسعت کل مساحت کشور بلژیک با دولت لیبی به امضا رساند.

اما چرب و نرم‌ترین لقمه بی‌پی، قرارداد 20 میلیارد دلاری سال گذشته این شرکت با دولت عراق برای تولید روزانه 2 میلیون بشکه نفت در حوزه نفتی رمالیه این کشور بود. این قرارداد، توجه سایر شرکت‌ها را نیز به سمت عراق جلب کرد که چشم‌انداز روشنی از وضعیت اقتصادی عراق ارائه می‌کرد. یک کارشناس عراقی در موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک لندن می‌گوید: بی‌پی نقش بسیار مهمی در خط‌شکنی و باز کردن پای سایر شرکت‌ها به عراق داشت.

رابرت دادلی، مدیرعامل این شرکت که اخبار اقدامات انجام شده برای مهار نشت نفت را به طور روزانه از تونی هاوارد، مدیر اجرایی شرکت دریافت می‌کند، می‌گوید: بی‌پی هم‌اکنون کار شناسایی و ارزیابی 10 میلیارد دلار از دارایی‌های خود را برای فروش به منظور تامین هزینه‌های جبران نشت نفت در خلیج مکزیک آغاز کرده است. او می‌افزاید: ما این سبد از دارایی‌ها را آماده کرده‌ایم تا خودمان را با آنچه در آمریکا اتفاق افتاده است، تطبیق دهیم.

یک مسوول آشنا با طرح‌های سرمایه‌گذاری بی‌پی نیز می‌گوید: تامین هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم نشت نفت در خلیج مکزیک شاید به فروش 50 میلیارد دلار از دارایی‌های بی‌پی نیاز داشته باشد.

برخی کارشناسان بر این باورند که چنانچه هزینه‌های این فاجعه به 100 میلیارد دلار برسد، بی‌پی باید خود را برای ورشکستگی آماده کند. این تازه در صورتی است که شرکت‌های پیمانکاری زیرمجموعه بی‌پی مانند آندارکو پترولیوم، مسوولیت کامل اقدامات خود را در منطقه بحران‌زده خلیج مکزیک بپذیرند.

در شرایطی که بی‌پی خود را برای فروش دارایی‌های ارزشمند خود آماده می‌کند، شرکت‌های نفتی چینی و روسی که قرابت زیادی با واشنگتن ندارند، ممکن است در فهرست خریداران دارایی‌های بی‌پی قرار بگیرند که این مساله می‌تواند ژئوپلتیک صنعت نفت را تغییر دهد. دارایی‌های بی‌پی در آذربایجان، ‌آنگولا،‌ برزیل و حتی نروژ می‌تواند هدف خرید شرکت‌های فوق باشد.

بلومبرگ‌ /‌ مترجم: حسین اسدی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها