![خطر پرتوهای فرابنفش، آلاینده ازون و گرمای بیسابقه | چرا کمیته اضطرار تشکیل نمیشود؟](/files/fa/news/1403/5/5/1236632_213.jpg)
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با جام جم آنلاین:
ابتدا باید بسته سس گوجهفرنگی را در بطری انداخته و پس از افزودن مقداری آب در بطری، در بطری را بخوبی ببندید. پس از اضافه کردن آب بسته سس گوجهفرنگی در میانه بطری آب شناور خواهد شد. اگر مشاهده کردید که این بسته سس به ته بطری سقوط میکند، بهتر است از یک بسته سس دیگر استفاده کنید؛ چراکه اندازه حبابهای هوایی موجود در آن متفاوت است، این بسته سس را خارج کرده و بخشی از آن را خم کنید تا بتوانید یک حباب هوایی در آن ایجاد کنید. وقتی بطری پلاستیکی را با انگشت دستتان تحت فشار قرار داده یا به اصطلاح میفشارید، بسته سس گوجهفرنگی به ته بطری آب سقوط خواهد کرد. پس از اینکه بطری را رها میکنید، این بسته سس حرکت کرده و مجددا در آب شناور میشود. اگر این کار را به آرامی انجام دهید، میتوانید این طور وانمود کنید که این بسته سس به آرامی و تحت فرمان شما بوده و به دستور شما به انتهای بطری رفته و دوباره در وسط بطری شناور میشود. حقیقت این است که وقتی یک بسته سس گوجهفرنگی در کارخانه بستهبندی میشود، حبابهای هوایی در آن به دام میافتد. اگر حباب هوایی ایجاد شده در آن به اندازه کافی بزرگ باشد، این حباب به شناور شدن بسته سس گوجهفرنگی کمک میکند و در نتیجه بسته سس در بطری آب شناور خواهد ماند.
وقتی شما بطری آب را فشار میدهید، مولکولهای آب فشرده نخواهند شد اما حباب هوای موجود در این بسته تحت فشار قرار گرفته و کوچکتر خواهد شد.
در چنین شرایطی اندازه و حجم فضای درون بسته سس کاهش یافته است و این در حالی است که مقدار محتوی موجود در آن بدون تغییر و به همان اندازه باقی مانده است.
همان طور که میدانید چگالی، همان جرم حجمی است و بنابراین با افزایش نیروی اعمال شده از دست بر روی بطری آب، چگالی سس گوجهفرنگی موجود در این بسته، شناور و در آب افزایش مییابد. در شرایطی که چگالی این بسته بیش از چگالی آب اطراف آن باشد، بسته سس گوجهفرنگی به انتهای بطری آب سقوط کرده و در آنجا تهنشین میشود. وقتی شما فشار اعمال شده بر دیوار بطری را کاهش میدهید، اندازه حباب هوای موجود در آب بزرگتر شده و بنابراین چگالی بسته سس در مقایسه با قبل کاهش مییابد. بنابراین با توجه به این که چگالی آب اطراف آن در مقایسه بیشتر خواهد بود، بسته سس مجددا در آب غوطهور شده و به وضعیت قبلی بازمیگردد.
مریم وکیلی
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با جام جم آنلاین:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با جام جم آنلاین:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
جواد فروغی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با جام جم آنلاین:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با جام جم آنلاین: