در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در این مقاله نیز به این سوال پاسخ خواهیم داد که شاید شما نیز آن را بارها از خود پرسیده باشید:
هواپیمایی با بیش از چندین تن وزن؛ چطور میتواند از روی زمین بلند شود؟
در آزمایش بسیار ساده زیر که با استفاده از معمولیترین وسایل منزل انجام میشود راز بلند شدن هواپیما را کشف خواهید کرد.
مواد لازم:
بطری خالی نوشابه خانواده
2 عدد نی پلاستیکی نوشیدنی
(یکی نازکتر از دیگری باشد.)
چسب نواری
خمیر بازی
(میتوانید از خمیر نان هم استفاده کنید.)
قیچی
کاغذ کپی یا کاهی
قبل از شروع کار لازم است به این نکات توجه کنید:
از سالم بودن بطری مطمئن شوید. بطری نباید سوراخ شده باشد.
برچسب روی بطری را حتما بکنید و دور بیندازید تا داخل آن دیده شود.
این صفحه را پیش روی خود بگذارید تا در طول آزمایش بتوانید از تصاویر راهنما کمک بگیرید.
نحوه آزمایش:
1 - ابتدا با خمیر گلولهای بسازید که قطرش کمی بزرگتر از قطر دهانه بطری باشد. سپس این گلوله خمیری را روی دهانه بطری گذاشته و با آن در بطری را کاملا بپوشانید. به طوری که مطلقا هوا به داخل آن نفوذ نکند.
2 - قبل از خشک شدن خمیر نی باریکتر را از داخل خمیر رد کرده و آن را وارد بطری کنید به طوری که وقتی از بیرون نگاه میکنید تنها 3 4 سانتیمتر آن درون بطری قرار داشته باشد.
3 - با خمیر کاملا اطراف قسمتی را که نی وارد بطری شده بپوشانید. برای این که مطمئن شوید هوا از بیرون به درون بطری یا بالعکس، نمیتواند جریان داشته باشد؛ با انگشت انتهای نی را که بیرون بطری است کاملا بپوشانید و بعد بطری را محکم فشار دهید. اگر بطری سفت بود و جایی از آن فرو نرفت یعنی جریان هوایی وجود ندارد و میتوانید آزمایش را ادامه دهید.
4 - حالا دو نوار باریک به عرض 2 سانتیمتر و به درازای متفاوت ببرید. هر یک را جداگانه به شکل حلقه درآورید و از دو سر انتهایی نوار با چسب بچسبانید.
5 - هر دوی حلقهها را از بیرون و تقریبا در دو سر انتهای نی کلفتتر بچسبانید. نی باید درون دو تا حلقه چسبیده باشد. (مطابق شکل 2)
6 - حالا نی کلفتتر از از سر انتهاییاش که به حلقه بزرگتر چسباندهاید، به سر آزاد نی داخل بطری وصل کنید. طوری که کاملا در یکدیگر فرو رفته و و محکم به هم چفت شوند. نباید هوا از لابهلای دو نی جریان پیدا کند.
7 - سر آزاد نی کلفتتر را با خمیر کاملا بپوشانید تا هوا از آن عبور نکند. ( مطابق تصویر)
تبریک میگویم؛ موشک شما آماده پرواز است.
می توانید از همین حالا برای پرتاب آن شمارش معکوس را شروع کنید!
کافی است بطری را فشار دهید تا موشک شما پرواز کند.
توجه: دقت کنید قبل از پرتاب موشک نباید سر بطری را به سمت خودتان یا اطرافیان بگیرید. چون ممکن است به شما آسیب برساند.
دیدید که چطور موشک به پرواز درآمد. همان طور که تجربه کردید؛ وقتی بطری را فشار میدهیم، فشار هوای داخل بطری به دلیل کم شدن حجم آن زیادتر از فشار هوای بیرون بطری شده و بنابراین هوا با فشار از داخل نی باریک رد شده و چون انتهای نی دیگر را بسته بودیم، برای خروج از بطری به نی باریکتر فشار وارد کرده و آن را به بیرون پرتاب میکند.
تقریبا مشابه همین اتفاق برای هواپیما نیز به هنگام پرواز میافتد. یعنی شکل بالههای هواپیما طوری طراحی شذه است که وقتی با سرعت روی زمین حرکت میکند فشار زیر بالهها از فشار هوای روی آنها بیشتر شده و همین فشار هوا از زیر به هواپیما نیرو وارد میکند و آن را از روی زمین بلند میکند.
شعبدهبازی
یک شعبدهبازی بسیار جالب نیز که با استفاده از همین قانون انجام میشود به شما یاد میدهم. 2 صفحه کاغذ4A را بردارید و مقابل دوستتان بایستید. صفحات کاغذها را درست مقابل هم و به فاصله حدود 2 سانتیمتر از یکدیگر گرفته و از دوستتان بپرسید: اگر از بالا به داخل فضای خالی بین صفحات فوت کنید چه میشود؟ بیشک پاسخ او این است که صفحهها از هم دور میشوند. حالا به فضای داخل دو صفحه کاغذ فوت کنید و ببینید چه اتفاقی خواهد افتاد؟ احتمالا خودتان هم حیرتزده شدهاید!
علت اتفاقی که در این شعبدهبازی دیدید منطبق بر قانونی است که در آزمایش موشک تجربه کردید. تحلیل آن را به عهده خودتان واگذار میکنم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد