کلینیک چاقی

رژیم پر پروتئین ، آری یا نه؟

در افراد چاق که دنبال معجزه‌ای برای حل کابوس افزایش وزن می‌گردند، یکی از راه‌هایی که خیلی از اوقات به آنان توصیه می‌شود استفاده از رژیم‌های پر پروتئین می‌باشد. در این رژیم‌ها به طور کلی به رژیم‌گیرندگان توصیه می‌شود، بیش از 25 درصد از کل کالری دریافتی خود را از پروتئین تامین کنند.
کد خبر: ۲۵۳۱۵۴

در مقایسه با این نظریه، انجمن قلب آمریکا، رژیمی‌ را پیشنهاد می‌کند که درصد کمتری از کالری آن از پروتئین‌ها تامین شود.

رژیم Atkins یکی از نمونه‌های رژیم‌های کم کالری و پر پروتئین است. در این رژیم با محدود کردن شدید کربوهیدرات ‌ها بدن وارد وضعیت متابولیکی متفاوتی شده که کتوزیس (شرایطی که بدن از چربی برای تامین انرژی استفاده می‌کند)، نامیده می‌شود.

در وضعیت نرمال بدن از کربوهیدرات‌ها برای تامین انرژی استفاده می‌کند. این ماده منبع اصلی انرژی مغز، قلب و دیگر ارگان‌های بدن است.

شخص مبتلا به کتوزیس، انرژی خود را از کتون‌ها (اجزای کربنی کوچکی که سوخت تولیدشده از طریق شکسته‌شدن ذخایر چربی هستند) تامین می‌کند.

وقتی بدن شما در حالت کتوزیس قرار می‌گیرد، کمتر احساس گرسنگی می‌کنید و بنابراین کمتر از گذشته غذا می‌خورید.

علاوه بر این در این رژیم به جای تکیه بر مصرف مواد غنی از کربوهیدارت ذخایر چربی به منبع اولیه تامین انرژی مبدل می‌شود. نتیجه این موضوع کاهش وزن می‌باشد.

اگرچه این نوع رژیم‌های غذایی می‌تواند باعث کاهش وزن سریع گردد، اما می‌توانند بروز مشکلاتی از جمله: نارسایی کلیه ، کلسترول بالا ، سنگ‌های کلیوی ، شرایط متابولیکی ناسالم ناشی از کتوزیس ، تهوع و تنفس بدبو و یبوست را باعث شوند لذا بیشتر متخصصان نگران این موضوع هستند که رژیم‌های پرپروتئین ‌  کم‌کربوهیدرات مسبب بروز مشکلات زیادی بویژه در بیماران قلبی و کلیوی شوند.

نکته عملی: رژیم‌های پر پروتئین شاید در افرادی که دچار افزایش وزن مقاوم به درمان می‌باشند، در کوتاه‌مدت قابل استفاده باشد ولی استفاده از این نوع رژیم با سیستم فیزیولوژیک طبیعی همخوانی ندارد و قابل تداوم نمی‌باشد. علاوه بر این پس از قطع آن در فاصله کوتاهی بازگشت مجدد وزن و حتی به نقطه‌ای بالاتر رخ می‌دهد.

برای رسیدن به یک کاهش وزن پایدار، شما باید روش زندگی‌تان را تغییر دهید. این به معنی رعایت یک رژیم کم‌کالری محتوی غلات، میوه‌ها و سبزی‌ همراه با فعالیت بدنی منظم می‌باشد.

نکته مهم دیگر که باید به آن توجه داشت این است که شاید راه‌های مختلفی برای کاهش وزن باشد، ولی توجه به عوارض رژیم‌های غذایی در طول سال‌های گذشته خیلی از رژیم‌ها را منسوخ کرده است لذا قبل از شروع این رژیم یا هر رژیم دیگری، با پزشکتان مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید کدام روش برای شما مناسب‌تر است.

رژیم‌های پر پروتئین بویژه به دلیل عوارض بالقوه اولا باید برای مدت محدود و ثانیا زیر نظر پزشک متخصص تجویز و کنترل شود.

دکتر حمیدرضا فرشچی‌
‌متخصص تغذیه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها