در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
محمدرضا اسکندری که خود در دولت هشتم مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی بود ، به سایت رجانیوز گفته است: در دولت قبل بخشی از محصول خریداری شده تضمینی امحا و دفن شده است، اما این دولت به جای دفن و نابودی، سیبزمینی مازاد تولید شده را به صورت رایگان بین مردم توزیع کرد تا از کشاورزان حمایت کند.
اسکندری در این گفتگو میگوید: قانون دولت را موظف کرده که محصول مازاد کشاورزان را خریداری کند. در نتیجه دولت با توجه به قضیه سرما و خشکسالی پیش آمده با این کار به حمایت از کشاورزان شتافت و در حالی که قیمت سیبزمینی کیلویی 90 تومان بود فراوانی کشت باعث شد که کسی از کشاورز این محصول را 50 تومان هم نخرد و از آنجا که دولت نمیتوانست بیتفاوت باشد، نهتنها سیبزمینی را از آن قیمت، کمتر نخرید بلکه به قیمت 135 تومان از کشاورز خریداری کرد.
اسکندری میافزاید: در دولتهای قبل هم خرید تضمینی وجود داشت، ولی در دولت نهم تعداد اقلام به بالای 130 قلم محصول رسید و تقریبا میشود گفت ما هر محصولی که کشاورز میآورد، میخریدیم چه تضمینی چه توافقی.
وی در مقایسه عملکرد این دولت با دولت قبل میگوید: در سال 87 خرید توافقی و تضمینی از کشاورزان 2435 هزار تن بود که در مقایسه با 751 هزار تنی که در پنجساله برنامه سوم در دولت آقای خاتمی از کشاورز خرید تضمینی صورت گرفت، بیشتر است.
این در حالی است که در دولت قبل 250 هزار تن از محصول خریداری شده امحا و دفن و حدود 500 هزار تن هم در سیستم اداری و تعاونی روستایی وقت حیف و میل شد.
وزیر جهاد کشاورزی همچنین میافزاید: از سال 84 تاکنون هیچ محصولی امحا نشده است و هرچه خریداری شده، فروخته شده است و در جایی که محصول را نمیشد فروخت از دولت مصوبه گرفتیم که محصول مازاد را به کمیته امداد و بهزیستی و مددجویان بدهیم.
تکذیب میکنیم
اما در حالی که وزیر جهاد کشاورزی از امحا و دفن محصولات مازاد تولید شده در دولت قبل خبر میدهد، معاون تحقیقات وزیر سابق جهاد کشاورزی این ادعا را رد میکند و به خبرنگار ما میگوید: در دولتهای گذشته برنامه کشت استمرار سیبزمینی وجود داشت، اینطور که با استفاده از اقلیمها و پهنههای وسیع خدادادی کشور طوری برنامهریزی میکردند که وقتی محصول مناطق گرمسیر آماده برداشت میشد، محصول مناطق معتدل در حال رشد و محصول مناطق سرد در حال کشت بودند و به این ترتیب در طول سال و در مناطق مختلف کشور ما برداشت سیبزمینی داشتیم و چنانچه اضافه تولیدی متصور بود با مدیریت کشت و صادرات به کشورهای دیگر به کمک کشاورزان و اقتصاد ملی میشتافتیم.
بهزاد قرهیاضی میگوید: در سال 83 بیش از 150 هزار تن و در سال 84 بیش از 224 هزار تن صادرات سیبزمینی داشتیم، این در حالی است که واردات سیبزمینی خوراکی صفر بود اما در سال 85 بیش از 136 هزار تن و در سال 86 بیش از 116 هزار تن برای اولین بار در دهههای اخیر واردات سیبزمینی خوراکی داشتیم و صادرات آن از 224 هزار تن به 51 هزار تن کاهش یافت.
وزیر جهاد کشاورزی درباره علت حجم بالای کشت سیبزمینی هم گفته بود: بعضی اوقات به لحاظ اقلیمی در مزارع اتفاقاتی میافتد که مزارع از بین میرود و در بازار اثر میگذارد، نمونهاش در زمستان 86 بود؛ موقعی که سرما آمد، مزارع سیبزمینی ما یخ زدند و سیبزمینیهایی که در انبارها بود هم برداشت مهر ماه بود و در انبارها یخ زد و در بازار با کمبود مواجه شدیم و دولت ناچار شد در سال 86 اجازه واردات سیبزمینی بدهد.
اسکندری همچنین گفته بود در سال 87 با این دید که نیاز کشور باید تامین شود و در کنارش صادرات هم داشته باشیم، برنامهریزی شد که بتوانیم 5 میلیون و 200 هزار تن سیبزمینی تولید کنیم که این برنامه به همه استانها اعلام شد.
در واکنش به این اظهارات، بنیانگذار موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی و معاون وزیر سابق جهاد کشاورزی میگوید: به هر حال کاهش تولید در یکسال و افزایش تولیدی که برای صادرات آن برنامهریزی نشده، ناشی از بیتدبیری است.
وی میافزاید: دلیل افزایش کشت سیبزمینی به نوعی بازمیگردد به جایگزینی کشت سیبزمینی به جای چغندرقند، به این مفهوم که در دولت نهم بیش از 5 میلیون تن شکر وارد کشور شده است و منطقا این محصول باید به فروش میرسید و تولید داخلی میتوانست تهدیدی برای سودهای بادآورده ناشی از واردات شکر محسوب شود، بنابراین کشت چغندر باید کاهش مییافت.
او با اشاره به انتقاد کشاورزان همدانی از این موضوع، میگوید: کشاورزان همدانی خواستار رسیدگی به این قضیه هستند و میگویند چرا وزیر کشاورزی به چغندرکاران توصیه میکند کشت جایگزین بکارند و در جای دیگر، مسوولان همدانی به کشاورزان اعتراض میکنند که چرا اینقدر سیبزمینی کشت کردید.
وی ادامه میدهد: راهحل اضافه تولید، نه دفن آن است و نه توزیع رایگان بلکه باید با ایجاد بازار صادراتی و صنایع تبدیلی مانند کارخانههای تولید نشاسته از سیبزمینی و صنایع فرآوری و بستهبندی از آن استفاده کرد و این موضوعی است که به نظر میرسد جذابیتی برای مسوولان متولی بخش کشاورزی ندارد.بنیانگذار موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی میگوید: متاسفانه وزیر جهاد کشاورزی بدون ارائه هر گونه سندی، ادعاهایی را برای سیاهنمایی عملکرد دولتهای قبلی مطرح میکند و هرگز آماده مناظره علمی برای پاسخ به انتقادها نشده است.
وی میافزاید: کشاورزی که مجبور شود سیبزمینی خود را به قیمت تضمینی به فروش برساند یا اصولا نتواند محصول خود را بفروشد، چند سال با تنگدستی مواجه خواهد شد.
سند ارائه میکنیم
موسوی، مدیرعامل سازمان تعاون روستایی با تایید سخنان وزیر جهاد کشاورزی برای امحای 250 هزار تن محصول در دولت قبل به خبرنگار ما میگوید: مستندات امحای 250 هزار تن محصول در طول برنامه سوم توسعه موجود است و در صورت درخواست در اختیار قرار میگیرد.
وی میافزاید: این امحا، به دلیل افت کیفیت و عدم کشش بازار صورت گرفته است.
از سوی دیگر، اسکندری وزیر جهاد کشاورزی با پذیرفتن توصیه خود به چغندرکاران برای کشت سیبزمینی میگوید: خود ما به چغندرکاران گفته بودیم اگر کارخانهای قرارداد نبست و به شما تضمین نداد، چغندر کشت نکنید، کشاورز وقتی میبیند زمینش خالی میماند به کشت سیبزمینی روی آورده است و حدود یک میلیون تن تولید بیش از برآورد ما کشت شد و با توجه به وظیفه دولت برای خرید محصول مازاد کشاورزان، دولت اقدام به خریداری این محصول کرد.
امید میرود متولیان بخش کشاورزی نهتنها در مورد محصول سیبزمینی بلکه درخصوص تمام محصولات زراعی و باغی به جایی برسند که با برنامهریزی و الگوی مناسب کشت و از بین بردن مشکلات ساختاری، تعادل را بین تولید و مصرف و همچنین توجه به بازارهای صادراتی برقرار کنند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه