کره‌ جنوبی:

مذاکرات 6 جانبه باید ادامه یابد

کره جنوبی امروز (جمعه) اعلام کرد که با وجود شکست دور جدید مذاکرات خلع سلاح هسته‌ای کره‌ شمالی، تلاش‌ها برای متقاعد کردن این کشور به منظور کنار گذاشتن برنامه‌های هسته‌یی‌اش باید ادامه یابد.
کد خبر: ۲۲۲۷۴۱

به گزارش ایسنا، یومیونگ - هوان وزیر امور خارجه‌ کره جنوبی، در یک سمینار گفت: خیلی زود است که بگوییم روند خلع سلاح هسته‌ای کره‌ شمالی به پایان رسیده است. کشورهای شرکت کننده در این مذاکرات شش جانبه موافقند که این مساله هسته‌ای باید از طریق دیپلماسی و با روشی مسالمت‌آمیز حل شود.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد: شش کشور عضو این مذاکرات نتوانستند به قراردادی بر سر روش‌های تحقیق از تاسیسات هسته‌ای کره‌ شمالی برسند و افزون بر این تاریخ دیدار بعدی خود را نیز مشخص نکردند.

هوان ادامه داد: حتی اگر مذاکرات با سرعتی که ما امید آن را داشتیم پیش نمی‌رفت، شش کشور عضو این مذاکرات بر این عقیده توافق دارند که تا کنون پیشرفت شایان توجهی با توجه به اعلامیه‌ تاسیسات هسته‌ای و انهدام یکی از آنها در یانگ بیون وجود داشته است.

همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: کریستوفر هیل، مذاکره کننده‌ اصلی آمریکا در این مذاکرات پیش از ترک چین به خبرنگاران گفت: ما برای این دور طرح‌های بسیار جاه طلبانه‌ای داشتیم. متاسفانه، نتوانستیم بعضی از مواردی را که می‌خواستیم، کامل کنیم. نهایتا کره‌ شمالی آماده‌ رسیدن به پروتکل راستی آزمایی با تمام استانداردهای مورد نیاز نبود. هیل اما به اختلافات باقی مانده اشاره‌ بیشتری نکرد.

در دور فعلی مذاکرات که با شکست پایان یافت، انصراف کره‌ی شمالی از نوشتن هر گونه تعهد نسبت به بازرسی از تاسیسات هسته‌یی‌اش، باعث خشم پنج کشور دیگر این مذاکرات (روسیه، ژاپن، آمریکا، کره‌ی جنوبی و چین) شد.

دولت بوش نیز از نبود پیشرفت در آخرین دور مذاکرات ابراز ناامیدی کرد. دانا پرینو، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید در این باره گفت: متاسفانه کره‌ شمالی از فرصت خود استفاده نکرد. دری باز بود و تمام کاری که می‌بایست انجام می‌دادند، عبور از در بود.

کیم سوک، نماینده‌ی ارشد کره جنوبی اعلام کرد که پیونگ‌یانگ نظری نامشخص در مورد پروتکل پیشنهادی چین داشت و خواستار انجام اصلاحیه در پیش‌نویس آن شد.

اگر چه تاریخ دور جدید مذاکرات معلوم نشده، اما وو داوئی، فرستاده‌ چین و رییس مذاکرات عنوان کرد که به زودی دور جدید این نشست‌ها برگزار خواهد شد.

پرینو در ادامه‌ اظهاراتش هشدار داد که آمریکا در رویکرد خود به خلع سلاح هسته‌ای پیونگ یانگ تجدید نظر خواد کرد.

وی رژیم استالینستی کره‌شمالی را به دلیل انصراف از پذیرش یک مکانیزم رسمی راستی‌آزمایی اعلامیه‌هایش در مورد مقدار فعالیتهای هسته‌ای خود مقصر شکست مذاکرات دانست.

پرینو در این باره توضیح داد: زیرا آنها تصمیم گرفته‌اند که با ما کار نکنند، زیرا آنها کتبا نخواهند نوشت، بنابراین ما قصد داریم در مورد بعضی از این برنامه‌ی اقدام در برابر اقدام، تجدید نظر کنیم.

منظور سخنگوی کاخ سفید قرارداد فوریه سال 2007 بود که در آن در ازای کنار گذاشته شدن برنامه‌های هسته‌ای از سوی کره‌ شمالی، آمریکا قرار بود نخست نام این کشور را از لیست کشورهای حامی تروریست بردارد و سپس مشوق‌های دیپلماتیک و اقتصادی از جمله کمک انرژی به پیونگ یانگ بدهد.

شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ آمریکا نیز عنوان داشت که محموله‌ی بعدی سوخت سنگین کره‌ شمالی که قرار بود از روسیه فرستاده شود، به دلیل رد پروتکل راستی آزمایی از سوی پیونگ‌یانگ، هم اکنون در حال بررسی دوباره است.

وی به خبرنگاران گفت: ما می‌خواستیم کل این حرف‌ها روی یک برگه‌ کاغذ نوشته شود تا همه بفهمند که در مذاکرات راستی آزمایی بر سر چه چیزی توافق شده است و کره‌ شمالی انصراف داد. بنابراین تمام طرف‌ها گفتند، بیایید این جلسه را لغو کنیم به کشورهای خود بازگردیم، به آن فکر کنیم و به کار بر روی این روند ادامه دهیم.

به گفته‌ی مک کورمک، موضع کره‌ شمالی در مورد آزمایش مواد برای تجزیه و تحلیل در مورد درستی اظهارات این کشور در مورد فعالیتهای هسته‌یی‌اش مساله‌ی مورد اختلاف است.

وی اظهار کرد که منظور از مواد، نه تنها پلوتونیوم بلکه، اورانیوم بسیار غنی شده و فعالیت گسترش تسلیحات هسته‌ای نیز است.

پرینو از سوی دیگر اشاره کرد که احتمال این که واشنگتن، پیونگ یانگ را از لیست کشورهای حامی تروریسم برندارد، خیلی کم است؛ اما هشدار داد که یکی از مواردی که مردم به آن فکر می‌کنند کمک انرژی است.

به گفته‌ پرینو، اقدام بعدی هیل ارائه‌ گزارش در مورد پیشرفت مذاکرات است.

یک مقام دیگر کاخ سفید، به طور محرمانه اعلام کرد که رهبران کره‌ شمالی احتمالا به روی این حساب می‌کنند که هنگام به قدرت رسیدن باراک اوباما، رییس‌جمهور منتخب آمریکا وضعیت‌شان بهتر خواهد شد.

وی ادامه داد: به نظرم آنها اشتباه حساب می‌کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها