در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
یادگیری خوشبین بودن، با توجه به طرز بیان ما از اتفاقات خوب و بدی که برای ما روی داده است، آغاز میشود. در اطراف ما تعابیر خوشبینانه و بدبینانه زیادی از وقایع صورت میگیرد. مثلا میشنویم که کودکی مـیگـویـد «مـامـان مـنـو دوسـت نداره، هیچ کس منو نمیخواد.»
و یا میشنویم که یک ورزشکار جوان میگوید «من در بسکتبال هیچ استعدادی ندارم، پس من در هیچ ورزشی خوب عمل نمیکنم.» یا یک مادر جوان میگوید «پسرم خیلی دعوا میکند. پس من نقش مادری خود را در تربیت او بخوبی ایفا نکردهام.» ما هم مطمئنا در طول روز صحبتهای زیادی از این دست میکنیم.
اگر دقیقتر گوش کنیم، تعابیر گوناگون دیگری نیز در اطرافمان میشنویم، مثلا یک دانشآموز میگوید «من نمره خوبی در این امتحان گرفتم، پس یک دانشآموز خوب هستم.» یا یک سخنران میگوید «من در سخنرانی امروزم خیلی خوب نبودم؛ اما چیزهای زیادی یاد گرفتم که در سخنرانیهای دیگرم به من کمک خواهد کرد.»
روشی که ما به صورت عادت در مورد آنچه برایمان اتفاق افتاده، توضیح میدهیم در واقع شیوه توصیفی ماست.
افراد خوشبین و افراد بدبین روش واضحی برای توصیف وقایع خوب و بد اطرافشان دارند. یک ورزشکار بدبین کمبود مهارت خود را یک وضعیت دائمی توصیف میکند و این شرایط را به بقیه کارها و ورزشهایی که ممکن است تجربه کند، تعمیم میدهد. یا آن مادر که دعواهای مکرر پسرش را میبیند، آن را یک شرایط دائم توصیف کرده و این شرایط را به کل وظیفه مادری خود تعمیم میدهد.
جالب این است که وقتی یک اتفاق خوب برای یک فرد بدبین رخ میدهد، این فرد آن اتفاق را موقت میداند و روی آن تمرکز و توجه نمیکند. مثلا اگر ورزشکار جوان یک امتیاز عالی در یک بازی مهم به دست آورد، چون بدبین است این اتفاق را موقت میداند و خود را متقاعد میکند که این شرایط خیلی زودگذر است و هرگز دوباره تکرار نمیشود.
اما شخص خوشبین، یک شیوه متفاوت برای بیان اتفاقات زندگی دارد. مثلا وقتی یک سخنران خوشبین در یک سخنرانی بد عمل میکند این اتفاق را گذرا توصیف میکند و آن را فقط مختص یک سخنرانی خاص میداند که در سخنرانیهای بعدی تکرار نمیشود و حتی به او کمک میکند در سخنرانیهای بعدی خیلی بهتر عمل کند. وقتی دانشآموز در یک امتحان مهم خوب عمل میکند آن را یک اتفاق دائمی تعبیر کرده و این شرایط را قابل تعمیم به کل تحصیل خود میداند.
خلاصه مطلب این که فرد بدبین اتفاقات بد را دائم و قابل تعمیم، و اتفاقات خوب را موقت و گذرا تفسیر میکند در حالی که فرد خوشبین برعکس عمل کرده و اتفاقات بد را گذرا و موقت و اتفاقات خوب را دائم و قابل تعمیم و تکرارپذیر تعبیر میکند.
یک شخص بدبین میتواند مهارت خوشبینی را به وسیله تکرار مداوم آنچه یک فرد خوشبین انجام میدهد به دست آورد. او با به کارگیری شیوه توصیف فرد خوشبین میتواند مسائل بد زندگی را تعبیر کرده و آنها را از زندگی خود پاک کند. با گذشت زمان و تمرین، فرد بدبین یاد میگیرد که چگونه اتفاقات خوب را به صورت اتفاقاتی دائمی توصیف کند و هرچه بیشتر این مهارت را به کار ببرد کمکم خوشبینی به امری طبیعی در زندگی او بدل خواهد شد.
بـا تـوجـه به اختلاف ظریف در نوع نگرش فرد خوشبین و فرد بدبین و نحوه توصیف آنها از وقایع، دری به سوی تغییر زندگی از بدبینی به خوشبینی باز میشود. تحقیقات نشان میدهد که افراد خوشبین کمتر دچار بیماریهای عفونی شده، سلامت بهتری دارند و سیستم ایمنی بدن آنها بهتر کار میکند و طول عمر آنها بیشتر است.
خوشبینتر بودن امری است که همگی ما میتوانیم یاد بگیریم تا زندگی بهتر و شادتری داشته باشیم. تغییر از بدبینی به خوشبینی با گوش کردن به آنچه که به خودتان در هنگام اتفاقات خوب و بد میگویید، شروع میشود. شما قابل اعتمادترین مشاور خود هستید و میتوانید درخصوص نحوه تفسیر خود از وقایع قضاوت کنید.
افراد خوشبین خیلی بیشتر از اشخاص بدبین در آرامش به سر میبرند و به خود یاد دادهاند که در انتهای تونل به دنبال نور بگردند و همواره به دنبال نکات مثبت هر واقعه باشند.
اگر شما جزو افراد بدبین هستید و همیشه نیمه خالی لیوان را میبینید، میتوانید خود را تغییر دهید. برای تغییر خود میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
از افکار منفی رها شوید. از تصور این که دنیا بر علیه شماست یا این که در طالع شما بدشانسی نوشته شده خود را رها کنید. این تصورات هیچ دلیل و منطقی ندارد. این باور که دنیا بر علیه شماست و همه وقایع طوری چیده شدهاند که موجب ناراحتی و بدبختی شما میشود همگی غیرمنطقی است. بدانید که در دنیا همه چیز قابل حل است. اغلب اوقات تجربیات بد، ما را به سمت تجارب خوب سوق میدهند و شما نمیتوانید آینده را پیشبینی کنید. پس نمیتوانید تصور کنید که یک اتفاق به ظاهر بد در واقعیت هم بد باشد. پس از اشتباهات گذشته خود بگذرید.
به دنبال منبع بدبینی خود بگردید. معمولا ریشه بدبینی از تجربیات دوران کودکی ناشی میشود. اگر هر آنچه در حین رشد و بزرگ شدن شما رخ داده همراه با شکست و ناامیدی بوده، هیچ تعجبی ندارد که شما اکنون از دنیا فقط انتظار وقایع منفی را داشته باشید. برخی مواقع بدبینی ما ناشی از بدبینی والدینمان است. بهترین راه، تغییر نگرش است. بهتر است وقایع بد را ناشی از کل دنیا ندانید و آنها را به همه چیز تعمیم ندهید. بدانید که هرگز گذشته با آینده برابر نیست و اتفاقات بد گذشته لزوما باعث ایجاد اتفاق بد در آینده نخواهند شد. روز یا هفتهای که بد شروع شده، الزاما بد تمام نخواهد شد.
خود را به عنوان علت ببینید نه معلول. شما نباید قـربـانـی شـرایـط بـاشید. تفکر در مورد آنچه برایتان اتفاق افتاده را متوقف کرده و در مورد آنچه میتوانید باعث رخ دادن آن شوید، فکر کنید. اگر از شرایط فعلی زندگی خود ناراضی هستید، برای خود هدفگذاری کرده و حرکت کنید. از تجربیات بد گذشته برای ساختن شـخـصـیـت بـهـتـر جـهـت تصمیمگیریهای مهمتر و درستتر استفاده کنید و اجازه ندهید که بدبینی شما را از خطر کردن و ریسک کردن بترساند. در بسیاری موارد برای رسیدن به هدف باید خطر کرد. بهتر است برای برنده شدن بازی کنید تا صرفا از بازنده شدن در بازی دوری کنید.
درد، رنج و شکست را به عنوان بخشی از زندگی بپذیرید نه به عنوان همه آن. در زندگی هر روز باید ریسک کرد و همه آنها سرانجام مثبتی ندارد. بسیاری از آنها نتایج خوبی دارند و بعضی هم نه. بهتر است به جای این که از نتایج بد دوری کنیم و به همین خاطر از نتایج خوب هم صرفنظر نماییم مجموعهای از اینها را تجربه کنیم.همواره شکرگزار باشید چون به هر حال هر کسی چیزی برای تشکر از خدا دارد.
از واژههای مثبت استفاده کنید. به یاد داشته باشید که زندگی کوتاه است. هر وقت ناامیدی بر شما غلبه کرد بدانید که هر لحظه از عمرتان که به ناامیدی و بدبینی میگذرد در واقع تلف میشود و زندگی کوتاهتر از آن است که بخواهید آن را هدر دهید. همواره به روی دادن بهترین چیزها امید داشته باشید اما خود را برای بدترین اتفاقات آماده کنید.
همواره لبخند بزنید. این کار باعث شادی شما و خوشبینیتان خواهد شد.
ضمنا از افراد منفیباف هم دوری کنید و نگذارید که احساسات منفی، شما را تحت کنترل بگیرند.
تغییر نگرش را تمرین کنید. این راه، بهترین روش برای تبدیل شدن به یک فرد خوشبین است.
الهه عیوضزاده
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه