آبگرفتگی معابر معضل دائمی گیلان است

هر بار که باران می بارد علاوه بر زیباییهای بسیاری که نصیب زمین و زمان می شود یک معضل جدی که همان آبگرفتگی معابر است به مشکلات زندگی شهری اضافه می شود.
کد خبر: ۲۱۵۳۰۷

به گزارش مهر ، آبگرفتگی البته تنها به فصول بارندگی محدود نمی شود با این حال در این فصول پررنگتر شده و شهروندان شهرهای کوچک و بزرگ را با مشکلاتی مواجه می کند.

متأسفانه چندی است که معضل آبگرفتگی معابر گریبان شهروندان استان گیلان به ویژه شهر رشت را به طور جدی گرفته و با نزدیک شدن به فصل بارشها حتماً باید نیروهایی با بهره گیری از تمام امکانات و تجهیزات باید بسیج شوند تا عبور و مرور شهر مختل نشود.

اما سئوال این است که مسئولان شهری در طی این سالها چرا تدابیری جدی برای رفع مشکل استانی که مدام در آن باران می بارد نمی کنندو اگر واقعاً برنامه ای داشته اند چرا به نتیجه نرسیده است؟

ممکن است در شهری کویری یا گرمسیر بارش باران منجر به سیل و خرابی شود اما آیا در شهری که باران جزو زندگی مردمان آن است نیز باید چنین باشد؟

بارش سنگین باران که از اوائل شب جمعه در استان گیلان شروع شده و همچنان با قوت و شدت ادامه دارد موجب جریان سیلاب در سطح کوچه و خیابانهای شهر، آبگرفتگی معابر و به دنبال آن مسدود شدن اکثر راهها شده است.
ارش باران همچنین موجب وارد شدن آب به بسیاری از واحدهای مسکونی و تجاری، تحمیل خسارت به مردم، خراب شدن تعداد زیادی خودرو، ایجاد مشکلات زیاد در تردد مردم و وسایل نقلیه و تعطیلی بازار و مدارس در مناطق بسیاری از شهر رشت شده است.

هر بار که باران می بارد این سازمان هواشناسی است که در کنار پیش بینی وضعیت هوا احتمالی آبگرفتگی در معابر شهرهای گوناگون را نیز هشدار می دهد اما گویی این پیش بینی فقط برای مردم است.

به عنوان مثال تأکید می شود که «به دلیل بارش شدید باران و برف در برخی از استانهای کشور طی روزهای یکشنبه و دوشنبه آبگرفتگی معابر عمومی پیش بینی می شود».

در این میان تمهید مردم می تواند چتر باشد و لباس گرم اما مسئولان چه می کنند آیا نهرهای شهر را لایروبی می کنند،‌ آیا زباله ها را از سطح شهر با دقت تر از همیشه جمع می کنند و....؟

البته آنچه در متن این تأکیدات قابل بررسی است، اشاره به وضعیتی است که در بسیاری از شهرهای ما وجود دارد وضعیتی که به ساخت غیراستاندارد معابر شهر و بی توجهی مردم در رعایت درست اصول شهر نشینی باز می گردد.

در برخی نقاط کشور به ویژه استان گیلان مشکل آبگرفتگی معابر به یک معضل همیشگی تبدیل شده و زندگی روزمره مردم را با اختلالات جدی مواجه می کند.

نمونه این اتفاق را می توان در شهررشت مشاهده کرد، هر سال با بارش هر باران نسبتاً شدید معابر و خیابانهای اکثر نقاط این شهر دچارآبگرفتگی شده و انجام امور روزمره مردم با مشکلاتی مواجه می شود.

مشکل آبگرفتگی دراین شهر آنقدر جدی است که سرویسهای ایاب و ذهاب دانش آموزان مدارس نیز با این بهانه که به علت آبگرفتگی خیابانها و معابر منتهی به مدارس امکان تردد درآنها وجود ندارد از سرویس دهی و رساندن به موقع دانش آموزان به مدارس خودداری می کنند.

این مشکل باعث می شود کلاسهای مدارس به علت حاضر نشدن و تأخیر اکثر دانش آموزان تشکیل نشود یا از رسمیت بیفتد و مدرسه به حالت نیمه تعطیل درآید.

افتادن خودروها در کانالهای دفع آبهای سطحی، توقف خودروها و وسایل نقلیه موتوری به علت آبگرفتگی در خیابانها، فعالیت نکردن تاکسیهای شهری، آژانسهای تاکسی تلفنی و مسافرکشها، تجمع مسافران منتظر تاکسی در خیابانها و ایستگاهها، خرابی خطوط تلفن به علت آبگرفتگی و...  از دیگر مشکلاتی است که هنگام بارندگی همه ساله به طور مکرر در شهررشت اتفاق می افتد.

چون این مشکلات دائمی است باید پرسید آیا نمی شود فکری دائمی برای حل آنها کرد؟

اگرچه در سالهای اخیر مسئولان خدمات شهری شهرداری، ستاد حوادث غیرمترقبه و دستگاههای اجرایی که با کارهای عمرانی زیربنایی در شهر ارتباط دارند هماهنگی و تلاش می کنند که این مشکلات کمتر شود اما مشکلات همچنان وجود دارند.

جمعی از صاحبنظران و کارشناسان معتقدند، معضل آبگرفتگی در معابر شهر مختص به فصل بارش نیست و ممکن است در فصل تابستان هم شاهد آبگرفتگی در خیابانها باشیم اما در فصول بارش به دلیل جاری شدن حجم بیشتر آب در نهرها و جداول این مشکل آشکارتر شده و بیشتر به چشم می آید.

در چنین مواقعی با یک مشاهده سطحی به جداول خیابانها می توان به نامناسب بودن طراحی آنها به آسانی پی برد، از سویی برخی ازاین جداول به هیچ وجه گنجایش حجم آب فراوان را ندارند به همین دلیل با روان شدن حجم آب فراوان به راحتی انباشته شده و مازاد آبشان روانه خیابانها و معابر می شود.

در کنار این وضعیت باید به رفتار شهروندی هم توجه کرد متأسفانه هنوز هم بسیاری از شهروندان این نکته را که محیط شهری یک خانه بزرگتر است که باید در پاکیزگی آن دقت بسیاری کرد مورد توجه قرار نمی دهند.

نمونه های این بی تفاوتی را هم می توان در انداختن زباله در جداول مشاهده کرد، انباشته شدن این زباله ها در نهرها و جوی های شهر باعث می شود که بعد از هر بار بارش آب جاری در جوی کنار خیابان بالا آمده و روانه معابر شود.

ساخت و سازهای غیراصولی، آسفالتهای نامناسب و عدم رعایت زیرساختهای مناسب در سطح شهر و کنده ‌کاری‌های مختلف برخی از ادارات موجب مسدود شدن راههای آب و اگوها شده و به آبگرفتگی معابر و خیابانهای شهر رشت دامن می‌زند.

همچنین آبگرفتگی برخی منازل و مجتمع های مسکونی به علت رعایت نکردن اصول مهندسی در ساخت و ساز آنها است. اگر این مشکل را در کنار بی توجهی مردم در رعایت اصول اولیه زندگی شهری قرار بدهیم شاید بتوانیم به راز معضل قدیمی آبگرفتگی معابر در شهرهای کشور پی برد.

رئیس شورای رشت با اشاره به مشکلات ناشی از آب گرفتگی این شهراعلام کرد: سرریز شدن فاضلاب به معابر نمودی عینی پیدا کرده و بوی تعفن آن شامه انسانی را می‌آزارد.

ساماندهی فاضلاب سنتی ردیف بودجه ندارد

محمدرضا قاسمی ادامه داد: بنا بر اعلام شرکت آب و فاضلاب  بودجه‌ ای که در اختیار این مجموعه قرار دارد مربوط به فاضلاب صنعتی است و برای فاضلاب سنتی ردیفی تعریف نشده لذا باید با انعکاس این معضل به استانداری هر چه سریعتر در جهت رفع آن چاره ‌اندیشی کرد.

وی خاطرنشان کرد: اکثر فاضلابهای سنتی شهر تخریب شده و این مشکل تا مدتی دیگر گریبان شهر را خواهد گرفت.

قاسمی تاکید کرد: کاستی و ضعف در بعضی از موضوعات به آبروی شهر لطمه می‌زند کنده کاریهای معابر از یکسو و سرریز شدن فاضلاب از سوی دیگر شرایط نامطلوبی ایجاد کرده که رسیدگی به این امر ضروری است.

عمده مشکل آبگرفتگی در شهر به علت عدم وجود مجرای هدایت آبهای سطحی است علاوه برآن در سطح شهر نیز هم اینک قسمتی از بلوار دیلمان، بلوار شهید قلی‌پور، کوچه آفخرا، حمیدیان، پیرسرا، پیرکلاچای، کمربندی شهید بهشتی، خیابان اتحاد و مناطقی از خیابان منظریه رشت دچار مشکل آبگرفتگی هستند.

آبگرفتگی در نقاط دیگر شهر از‌جمله سه راه گلایل در گلسار، برخی از مناطق بلوار شهید قلی‌پور، میدان باستانی شعار، گلباغ نماز، بلوار سمیه، قسمتی از بلوار گیلان و دیگر مسیرهای خیابان گلسار تا حدی برطرف شده ولی همچنان در بسیاری از مسیرها دیده می شود.

 لایروبی 60 نقطه دارای احتمال آبگرفتگی 

معاون خدمات شهری شهرداری رشت در این خصوص اظهار داشت: در حال حاضر 60 نقطه سطح شهر رشت که بیشترین احتمال آبگرفتگی را داشتند شناسایی و لایروبی شده اند.

علی نعمتی عنوان کرد: با تلاش شبانه ‌روزی شهرداری بسیاری از مجراهای هدایت آبهای سطحی در شهر لایروبی شده که این امر در جلوگیری از آبگرفتگی معابر بسیار موثر بوده است.

وی با اشاره به لایروبی رودخانه‌های زرجوب و گوهررود رشت عنوان کرد: ماههای اخیر لایروبی این دو رودخانه مهم موجب شد تا به رغم بارندگی شدید در مناطق کوهستانی، هدایت آب در سطح شهر به نحو مناسب انجام گیرد تا از بالا آمدن آب جلوگیری شود.

نعمتی در خصوص اقدامات انجام شده برای رفع آبگرفتگی اذعان داشت: با توجه به شدت بارندگی، واحدهای خدمات شهری مستقر در مناطق و نواحی تابعه  با بکارگیری 98 نفر نیرو و استفاده از تجهیزات مورد نیاز شامل 42 دستگاه خودرو و 16 دستگاه پمپ و دیگر امکانات لازم در حال برطرف کردن معضل آبگرفتگی هستند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین بنا بر پیش‌ بینیهای انجام شده درزمان بحران سه قایق برای برطرف کردن بحران در زمان آبگرفتگی شدید برای جابجایی شهروندان آماده خدمت‌ رسانی است.

سیستم دفع فاضلاب رشت قدیمی است

مدیرعامل آب و فاضلاب شهری گیلان هم گفت: سیستم دفع فاضلاب رشت قدمتی 40 ساله دارد و تا یک حدی فشار آب را تحمل می‌کند و بعد از آن شاهد آبگرفتگی هستیم.

ناصر امینی اظهارداشت: امکان طراحی هیچ شهری بر اساس طراحی 100 ساله نیست و از نظر اصولی طراحی نصب ایستگاه پمپاژ نیز اقتصادی نیست.

وی بیان داشت: برای رفع این مشکل در کوتاه مدت لایروبی کانالهای سنتی، نصب ایستگاه پمپاژ در خیابان معلم رشت و مطالعه جامع دفع آبهای سطحی شهر رشت باید انجام شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
کری‌خوانی صبح‌گاهی

گفت‌وگوی جام‌جم با هاشم بیگ‌زاده و مجید یحیایی، مجریان برنامه «صبحانه ایرانی »شبکه دو

کری‌خوانی صبح‌گاهی

نیازمندی ها