کد خبر: ۱۷۹۵۳۴

تغذیه نامناسب در دوران بارداری در طولانی‌مدت موجب ابتلای مادران به پوکی استخوان و در کوتاه‌مدت ‌موجب ریزش موی آنان می‌شود. اگر تغذیه دوران بارداری و شیردهی مناسب نباشد، جنین از ذخایر بدن ‌مادر استفاده خواهد کرد که این امر علاوه بر پوکی استخوان موجب بروز عوارضی نظیر کمردرد و پا درد ‌در مادران می‌شود. ‌

البته تغذیه مناسب به معنی بیشتر خوردن نیست، آنچه که در تغذیه مادر باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و ‌تعادل در مصرف مواد غذایی است. ‌

معمولا پزشکان توصیه می‌کنند در دوران بارداری باید مصرف غذاهای چرب، شیرین و شور محدود شده و ‌روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات مصرف شود، چراکه مصرف مایعات به مقدار زیاد در طول بارداری سبب ‌پیشگیری از عوارض شایعی همچون یبوست خواهد شد. ‌

مادران باردار جای استفاده از نوشابه‌های گازدار آبمیوه تازه مصرف کنند و از خوردن زیاد نوشیدنی‌های ‌محرک مانند قهوه و چای خودداری کنند. ‌

توصیه‌های پزشک‌

دکتر فاطمه کاسب، متخصص تغذیه با اشاره به این که در دوران بارداری لازم نیست از غذاهای فرموله شده ‌خاصی استفاده شود، می‌گوید: برای افزایش کالری و پروتئین می‌توان از میوه‌ها، گوشت، شیر و غلات ‌استفاده کرد. ‌

وی با بیان این که در مصرف بعضی از مواد غذایی در این دوران باید دقت کرد، ادامه می‌دهد: نوشیدنی‌های ‌کافئین‌دار مانند چای و قهوه، نوشابه‌های گازدار باید در این دوران محدود شود؛ چراکه موجب تولد نوزاد کم‌‌وزن یا نوزاد با عوارض عصبی می‌شود. ‌

این متخصص می‌گوید: دم‌کرده‌های گیاهی مانند گل گاوزبان، چای نعناع که اغلب جانشین‌ نوشیدنی‌های ‌کافئین‌دار می‌شوند به علت اثرات جانبی مانند حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری باید از مصرف آنها ‌خودداری شود. ‌

وی درخصوص مصرف شکلات در دوران بارداری اظهار می‌کند: شکلات به علت دارا بودن مقدار کمی ‌کافئین و تئوبرومید که آن هم ماده‌ای شبیه کافئین است باید به صورت محدود مصرف شود. ‌

این متخصص تغذیه خاطرنشان می‌کند: در چند ماهه اول بارداری (هفته 5 تا 14) به علت حالت تهوع ‌صبحگاهی که برای مادران پیش می‌آید، باید بیشتر از غذاهای خشک استفاده کرده و از مصرف ‌خورشت‌های آبکی، سوپ‌ها و آش اجتناب کنند. دکتر کاسب با اشاره به این که در طی دوران بارداری سوزش قلب و احساس پر بودن و برگشت غذا از معده ‌به مری (رفلاکس معده) رخ می‌دهد، می‌گوید: مادران باید وعده‌های غذایی خود را به‌
 3 وعده غذایی و 3 ‌میان‌وعده تقسیم کنند و هر وعده غذا را با حجمی کم‌مصرف کنند. ‌

وی، پوشیدن لباس راحت و استراحت کافی، مصرف آرام و خوب جویدن غذا را از دیگر نکات لازم برای ‌زنان باردار عنوان می‌کند. ‌

یبوست یکی دیگر از مشکلات ماه‌های آخر بارداری است که افزایش مصرف مایعات، غذاهای سبوس‌دار ‌و دارای فیبر بیشتر، میوه‌هایی مانند آلو به رفع این مشکل کمک می‌کند. هر چه کنترل یبوست بهتر باشد ‌احتمال بروز بواسیر کمتر خواهد بود. ‌

این متخصص تغذیه خاطرنشان می‌کند: ممکن است افراد به همراه یبوست به خارش و سوزش مبتلا شوند که ‌باید عادات غذایی بد را در این افراد تغییر و استراحت کافی در پایان روز صورت گیرد. ‌

نکته دیگری که در دوران بارداری باید به آن توجه کرد، مشکل فقر آهن است که باید با نظارت پزشک از ‌مکمل‌های آهن و غذاهایی که حاوی آهن هستند، استفاده شود. افرادی که هنگام مصرف قرص‌های آهن دچار ‌حالت تهوع می‌شوند باید این قرص‌ها را یک ساعت بعد از آخرین وعده غذایی مصرف کنند. مصرف ‌مرکبات و میوه می‌تواند کمک خوبی برای جذب آهن در این دوران باشد. ‌

فرهاد طالبیان‌

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها