هرچند مسوولان صندوق مهر ادعا می کنند اقدامات بسیار مهم و موثری در طول این مدت انجام شده است ، اما با توجه به گلایه بسیاری از جوانان و خانواده ها از برخی ناهماهنگی ها، بی برنامگی ها و بروکراسی اداری جهت دریافت وام ، با خلیل یسایی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره صندوق مرکزی اشتغال ، ازدواج و مسکن مهر امام رضا ع مصاحبه ای صورت گرفته است که می خوانید.
مهم ترین اهداف تاسیس صندوق مهر رضا چه بوده است؟
همان طور که می دانید، صندوق اشتغال و ازدواج مهر امام رضا (ع) با هدف انسجام تشکیلاتی و بهره برداری کامل از ظرفیت های موجود برای تبیین و تقویت جایگاه جوانان ، اعتلا، رشد، تعالی و رفع دغدغه های شغلی و ازدواج با ادغام صندوق حمایت از فرصت های شغلی ، صندوق قرض الحسنه توسعه اشتغال روستایی و صندوق اندوخته ازدواج جوانان راه اندازی شد.
به نظر شما، آیا با این ادغام صندوق ها که گفتید، صندوق مهر قادر به تامین انبوه درخواست های متعدد بوده است؟
عملکرد ما که به نحوی مرتبط با هر یک از موارد مذکور بوده بیانگر این است که نه تنها هیچ یک از ماموریت های صندوق های یادشده کاهش نداشته ، بلکه ما اذعان داریم وظایف و فعالیت های جدیدی نیز به آن افزوده شده است.
در زمینه اشتغال روستایی از اقدامات صندوق مهر بگویید.
از یک میلیون و یکصد هزار نفری که در بخش اشتغال موفق به گرفتن وام از صندوق مهر امام رضاع شده اند، بیش از 60 درصد اعتبار صندوق مهر امام رضا ع به مراکز کمتر توسعه یافته و روستایی اختصاص یافته و سعی شده است در زمینه اشتغال ، پرداخت تسهیلات به متقاضیان شهری و روستایی همچنان ادامه یابد.
برای چنین فعالیت هایی چه استدلالی دارید؟
این سیاست ها با توجه به سیاست و راهبرد تمرکززدایی صندوق مهر و نیز تفویض امور به شهرستان ها انجام شده تا به این نحو، ارائه خدمات از حیث کمی و کیفی بهبود یابد، لذا در بحث تسهیلات اشتغال روستایی نیز این استراتژی حکمفرماست ؛ به طوری که تجمیع تسهیلات پرداختی صندوق حمایت از فرصت های شغلی به متقاضیان روستایی با خدمات صندوق توسعه اشتغال روستایی نه تنها موجب بهبود خدمت رسانی شده ، بلکه دوگانگی در پرداخت تسهیلات اشتغال در مناطق روستایی را از بین برده است.
عملکرد صندوق مهر امام رضا ع را به صورت دقیق تشریح کنید.
نزدیک به یکصد هزار فرصت شغلی از تیر 85 تا آبان 86 در کشور صورت گرفته است ، تسهیلات اشتغال زایی پرداخت شده از سوی صندوق مهر امام رضاع به بیش از 378 میلیارد تومان رسیده که بیانگر فعالیت صندوق مهر است.
از تسهیلاتی که به امر اشتغالزایی اختصاص یافته است ، چه میزان مربوط به سال 85 و چه میزان مربوط به امسال می شود؟
از 378 میلیارد تومان تسهیلات ارائه شده ، 148 میلیارد تومان مربوط به سال 85 و 230 میلیارد تومان هم مربوط به 8ماهه اول سال جاری می شود که در بخش اشتغال پرداخت شده است.
تسهیلات ازدواج صندوق مهر تاکنون به چند نفر اختصاص یافته است؟
به طور کلی تا پایان آبان امسال ، تعداد یک میلیون و 595 هزار و 300 نفر برای استفاده از تسهیلات ازدواج ثبت نام کرده اند که بیش از 99 درصد ثبت نام شدگان به بانک های عامل شش گانه معرفی شده اند. در این بین ، تا پایان آبان امسال حدود 65 درصد از این افراد معادل یک میلیون و 12 هزار و 870 نفر موفق به دریافت وام خود شده اند.
در این میان ، برخی از این که وام صندوق مهر، دیر در اختیار آنها قرار می گیرد گلایه دارند؛ چه برنامه ای برای رفع این نقیصه دارید؟
ان شاء الله تلاش می شود در آینده نزدیک با به روزرسانی پرداخت تسهیلات ازدواج ، که بخشی از این تفاوت به مدت زمان لازم برای تشکیل پرونده در بخش بانک و تامین مدرک و ضمانت لازم از سوی متقاضیان بازمی گردد و بخشی هم به تراکم کار در برخی شعب برمی گردد، مشکلات رفع شود و افراد بتوانند از تسهیلات صندوق سریع تر و بهتر برخوردار شوند.
وضعیت همکاری بانک ها با صندوق مهر چگونه است؟ چرا برخی از بانک ها فعالیت بیشتری دارند و برخی بانک ها در پرداخت تسهیلات به متقاضیان ، کمتر فعالیت دارند؟
به نکته خوبی اشاره کردید؛ به طور کلی همکاری بانک ها، به منابع قرض الحسنه موجود در بانک بستگی دارد، به گونه ای که براساس تخصیص اعتبار، افراد به بانک ها معرفی می شوند، همین موضوع موجب شده تا چنین استنباط شود برخی بانک ها فعالیت بیشتر و برخی دیگر فعالیت کمتر دارند.
توزیع منابع و اعتبارات صندوق به منظور تسهیلات انتقال براساس چه معیارهایی صورت می گیرد؟
اعتبارات صندوق از یک سو براساس تسهیم سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بر مبنای شاخص های توسعه نیافتگی و بیکاری و از سوی دیگر، براساس سهم بندی کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان ها برای شهرستان های کشور توزیع می شود.
گردش کار اعطای تسهیلات چه مراحلی دارد؟
درخواست تسهیلات ، مصاحبه خوداشتغالی ، بررسی محلی ، تشکیل پرونده ، اخذ تضمین پرداخت تسهیلات ، نظارت در هزینه کرد وام و پیگیری وصول اقساط.
اعطای تسهیلات در طرح توسعه اشتغال روستایی چگونه صورت می گیرد؟
علاوه بر موارد مذکور، اطلاع رسانی به روستاها و استفاده از توان کارشناسی سازمان جهاد کشاورزی در بررسی طرح ها مورد توجه قرار می گیرد. علاوه بر این در بخش تفاهمنامه ها از امکانات کارشناس و سازمان های ذی ربط در بررسی اولیه افراد و طرح ها نیز بهره لازم برده خواهد شد.
معیار شما برای اعطای وام و تسهیلات به روستاییان چگونه است؟
اولویت اعطای وام به روستاییان براساس روستاهای محروم یا محروم تر بوده که در یک سال و نیم اخیر تاکنون 1850 روستا با اولویت مناطق محروم انتخاب شده اند.
انتخابی که اشاره کردید، به چه ترتیب و در چه سطحی انجام شده است؟
انتخاب تمامی شهرستان های کشور از سوی کمیته های ویژه استانی متشکل از مدیر صندوق در استان ، نماینده استاندار، سازمان جهاد کشاورزی و دبیرخانه امور مناطق محروم استان به انجام رسیده است.
آیا اعتباری خاص هم به این 1850 روستای محروم تخصیص یافته یا خیر؟
بله ، برای هر روستا 500 میلیون ریال اعتبار منظور شده که در مجموع کل اعتبارات مورد نظر به 1000 میلیارد ریال بالغ می شود. در پی آن ، پذیرش و بررسی طرح های پیشنهادی در روستاهای انتخاب شده با جدیت در حال اجراست.
یکی از انتقاداتی که به صندوق های اشتغال می شده ، اثربخشی خدمات و بازگشت تسهیلات بوده که به طور طبیعی صندوق مهر از این امر مستثنی نیست. آیا شما برای برون رفت از این مساله ، راهکار خاصی در نظر دارید؟
برای کم رنگ شدن این انتقاد و رفع چنین مسائلی ، صندوق مهر امام رضا ع یکی از مهم ترین مواردی را که مد نظر قرار داده ارتقای اثربخشی تسهیلات بوده است ، به این نحو که تمرکززدایی از تهران به استان ها، به طور کامل اجرایی شود. در کنار این موارد، تقویت روند بررسی شرایط متقاضیان با اجرای طرح مصاحبه خوداشتغالی و طراحی فرم های طرح یا برنامه کسب و کار و دریافت برنامه کاری متقاضیان و دریافت همکاری از سازمان های تخصصی که دارای شناخت بیشتری از افراد تحت پوشش خود هستند، با انعقاد تفاهمنامه صورت گرفته است.
از نظارت صندوق مهر بر دریافت کنندگان تسهیلات آمار و مستنداتی موجود است؟
بله ، طرح نظارت پس از پرداخت از زمستان سال گذشته آغاز شد. در این میان بیش از 41 هزار و 500 طرح نظارت شده که 33 هزار طرح برای کسب و کار راه اندازی شده و خوشبختانه 79.4 درصد ضریب اثربخشی طرح ها بوده و 39 هزار و 313 فرصت شغلی فراهم شده که نشان دهنده عملکرد مثبت صندوق مهر است.
انعقاد تفاهمنامه ها با چه دستگاه هایی و با چه هدفی انجام گرفته است؟
از سال گذشته صندوق مهر با بنیاد شهید، کمیته امداد، سازمان بهزیستی ، امور زندان ها، دانشگاه ها و سایر نهادهای حمایتی تفاهمنامه هایی را به امضا رساند که امسال اجرایی و عملیاتی شده است و هدف از آن نیز تسریع در امور و کاهش بروکراسی اداری بود.
راه اندازی بانک قرض الحسنه تداخلی با فعالیت صندوق مهر امام رضاع ندارد؟
خیر، خود صندوق مهر رضا، تلاش زیادی برای راه اندازی بانک قرض الحسنه داشت تا با هماهنگی و مشارکت این موضوع اجرایی شود. ما هیچ تداخلی احساس نمی کنیم بلکه آرزوی موفقیت داریم و انتظار داریم همکاری لازم با این بانک برای ارائه خدمت بهتر به متقاضیان صورت گیرد.
یزدان امیدی
در تپش این هفته، ماجرای فریب و تعرض در پوشش عرفانهای دروغین و رمالی را بررسی کردیم