آوارها دوباره مدرسه می‌شوند

جنگ تحمیلی سوم به آتش‌بس رسیده اما هنوز از دیوارهای ترک‌خورده مدارس و کلاس‌های درس آوارشده‌ بوی دود به مشام می‌رسد و جای خالی بسیاری از کودکان و دانش‌آموزان شهید نیز احساس می‌شود. وزارت آموزش‌وپرورش اعلام کرده که در حملات اخیر دشمن آمریکایی ــ صهیونی ۱۱۹۵ فضای اداری و مدرسه کشور دچار تخریب شده که از این بین ۱۰۸۰ مورد آن مدرسه و ۱۱۵ فضا هم مربوط به سالن ورزشی، فضای اداری، تربیتی و پرورشی است.
جنگ تحمیلی سوم به آتش‌بس رسیده اما هنوز از دیوارهای ترک‌خورده مدارس و کلاس‌های درس آوارشده‌ بوی دود به مشام می‌رسد و جای خالی بسیاری از کودکان و دانش‌آموزان شهید نیز احساس می‌شود. وزارت آموزش‌وپرورش اعلام کرده که در حملات اخیر دشمن آمریکایی ــ صهیونی ۱۱۹۵ فضای اداری و مدرسه کشور دچار تخریب شده که از این بین ۱۰۸۰ مورد آن مدرسه و ۱۱۵ فضا هم مربوط به سالن ورزشی، فضای اداری، تربیتی و پرورشی است.
کد خبر: ۱۵۴۹۰۲۴
نویسنده تهمینه سبحانی شاد - گروه جامعه
 
در این میان استان تهران و کرمانشاه بیشترین آسیب را دیده‌اند. اعدادوارقامی که می‌گوید جنگ تحمیلی، فراتر از مرگ‌ومیر انسانی و تخریب مناطق مسکونی، آسیب‌های عمیقی به زیرساخت‌های آموزشی کشور وارد کرده است. اما مهم‌تر از همه این اعداد، حضور خیرین و مردمی است که نشان داده‌اند ویرانی جنگ، پایان راه نیست، بلکه آغاز راهی برای شروع دوباره است.
داستان این روزهای مدارس آسیب‌دیده یا تخریب‌شده، داستان تبدیل ویرانی به امید است. قصه‌ای که روایت می‌کند، دست‌هایی که بمب می‌اندازند، در برابر دست‌هایی که آجر می‌چینند، هرگز پیروز نمی‌شوند. خیرین مدرسه‌ساز و گروه‌های جهادی و داوطلبی که اجازه نمی‌دهند چراغ علم و دانش به‌ویژه در مدارس خاموش شود.‌ علیرضا کاظمی، وزیر آموزش‌وپرورش ‌به‌تازگی اعلام کرده که عملیات بازسازی ۱۱۹۵ مدرسه آسیب‌دیده در حال انجام است و بازسازی ۴۵۸ مدرسه نیز تا پایان فروردین‌ماه به اتمام می‌رسد. ‌
   
جهاد مدرسه‌‌سازی ‌

به‌تازگی علی فرهادی،سخنگوی وزارت آموزش‌وپرورش خبردادکه درقانون بودجه سال۱۴۰۵برای‌افزایش‌حقوق و بازسازی مدارس تخریبی، بودجه‌ای مشخص شده و به حدی خیرین اعلام آمادگی کردند که هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد. 
به گفته ‌او، تا مهرماه بیشتر مدارس بازسازی و ترمیم خواهند شد وچنانچه مدرسه‌ای آماده نشد، مدارسی به‌صورت جایگزین در نظر گرفته خواهد شد.
البته خیرین و مردم، اجازه نمی‌دهند که جنگ، آخرین کلمه باشد و قطعا همه با همراهی هم این مدارس را به‌زودی بازسازی و آماده می‌کنند. 
محمدرضا جعفری، مدیرعامل جامعه خیرین مدرسه‌ساز کشور در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید می‌کند: «درحال‌حاضر، مدارسی که آسیب جزئی دیده‌اند، توسط گروه‌های جهادی با همکاری سازمان نوسازی مدارس هر استان و مجمع خیرین، ترمیم و بازسازی می‌شوند.»
او درباره اولویت‌بندی در این حوزه نیز توضیح می‌دهد: «درحال‌حاضر، اولویت سازمان نوسازی مدارس و مجمع خیرین، ترمیم مدارسی است که آسیب جزئی دیده‌اند. بازسازی و ترمیم مدارسی که نیاز به بازسازی کامل دارند، پس از آرام‌تر شدن شرایط آغاز خواهد شد. البته کلنگ‌زنی مدرسه میناب برای آینده‌ای نزدیک پیش‌بینی شده اما اجرای آن تا حد زیادی به وضعیت فعلی بستگی‌دارد.»
 حمیدرضا خان‌محمدی، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور نیز با اشاره به این‌که برای کل بازسازی‌ها به چهارهمت اعتبار نیاز است، می‌گوید: «حدود ۲۰ مدرسه تخریبی است و سایر مدارس از ۵ تا ۸۰درصد دچار آسیب شده. بخش قابل‌توجهی از این مدارس، در صورت بازگشایی حضوری، آماده بهره‌برداری خواهند بود. درحال‌حاضر حدود ۵۰۰ مدرسه آماده‌سازی شده و تا پایان هفته، بیش از نیمی از مدارس آسیب‌دیده تحویل داده می‌شود.»
   
مینابی دیگر با شجره طیبه رضویه 
همان روز اول دفاع‌مقدس سوم بود که شهادت۱۶۸‌دانش‌آموز مینابی، داغ سنگینی برپیکره آموزش کشور و خانواده‌های‌شان گذاشت. آن‌طور که مدیرعامل جامعه خیرین مدرسه‌ساز کشور به ما توضیح می‌دهد، براساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، مقرر شده مدرسه میناب به موزه تبدیل و دو مدرسه ۱۲کلاسه در آنجا ساخته شود. ساخت یکی از این مدارس را عتبه مقدسه امام‌حسین(ع) بر عهده گرفته و برای ساخت مدرسه دیگر، افراد بسیاری اعلام آمادگی کرده‌اند. بااین‌حال، سیاست سازمان نوسازی مدارس و جامعه خیرین کشور بر این است که ساخت این مدارس به‌صورت ملی انجام شود و آحاد مردم در این امر مشارکت داشته باشند. 
جعفری با اشاره به سایر مدارس آسیب‌دیده ادامه می‌دهد: «تعدادی مدرسه نیز در مناطقی دیگر همچون خمین و استان مرکزی به‌طور کامل تخریب شده‌اند که مقرر شده اطلاع‌رسانی عمومی درباره تخریب آنها انجام شود تا مردم مشارکت کنند. برای نمونه، در خمین سه مدرسه به‌طور کامل تخریب شده است. در مناطق دیگر استان هرمزگان نیز به‌جز میناب مدارسی هستند که دچار آسیب شده‌اند.»
 البته به‌تازگی هم فیروز عطایی، مدیرکل امور مجلس وزارت آموزش‌وپرورش خبر از تخصیص اعتبارات ویژه برای بازسازی این مدارس آسیب‌دیده‌ داده است. اما پس از عتبه مقدسه امام‌حسین(ع)، آستان قدس رضوی هم برای بازسازی مدارس پای کار آمده است. 
جعفری دراین‌باره خاطرنشان می‌کند: «به‌تازگی تفاهم‌نامه همکاری میان سازمان نوسازی مدارس کشور و جامعه خیرین کشور با قسمت کرامت آستان قدس رضوی منعقد شده است. براساس این تفاهم‌نامه، هشت مدرسه در مناطق محروم و آسیب‌دیده، با نام «شجره طیبه رضویه» ساخته خواهد شدوبودجه آن به‌طور کامل توسط آستان قدس رضوی تامین می‌شود.»
   
هر شهید یک مدرسه
چند وقتی است که پویشی با عنوان «فرشته‌های میناب» با هدف بازسازی و ساخت دو مدرسه ۱۲کلاسه در میناب راه‌اندازی شده است. محمدرضا جعفری نیز دراین‌باره می‌گوید که اعضای جامعه خیرین، مجامع استانی، مردم خیر، هنرمندان و ورزشکاران در این پویش مشارکت کرده‌اند تا این دو مدرسه ساخته شود.
او از مشارکت بیش از ۱۴۰هزار نفر‌ و جمع‌آوری حدود صدمیلیارد تومان تاکنون در این پویش خبر می‌دهد و عنوان می‌کند: «شهروندان می‌توانند از طریق شماره‌گیری کد دستوری #۲۴* یا ارسال پیامکی عدد ۲ به سرشماره ۵۰۰۰۱۲۲۴ و همچنین از طریق تارنمای «به‌ ساز مدرسه، بساز مدرسه» نیز مبلغ مورد نظر خود را واریز کنند. علاوه‌براین، سامانه‌های جامع خیرین و سایت سازمان نوسازی مدارس نیز امکان مشارکت در این پویش را فراهم کرده‌اند. خیرین بسیاری در این اقدامات مشارکت کرده‌اند و برخی از آنها به‌صورت مستقل و با واریز مبالغ قابل‌توجه، در این امر سهیم شده‌اند. برای نمونه، یک خیر با واریز مبلغ سه‌میلیارد تومان برای بازسازی مدرسه میناب اقدام کرده است. حتی برخی از شرکت‌ها و بانک‌ها نیز آمادگی خود را در این زمینه اعلام داشته‌اند.» 
به گفته حمیدرضا خان‌محمدی، رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور قرار است ۱۶۸ مدرسه به یاد تک‌تک دانش‌آموزان شهید میناب در سراسر کشور ساخته شود. او حتی ابراز امیدواری کرده تا مراسم افتتاح مدارس شهدای میناب تا مهرماه سال ۱۴۰۶ به بهره‌برداری برسد. 
ایران کشوری است که در آن مردم هنگام دشوارشدن شرایط شانه به شانه یکدیگر می‌ایستند و برای رفع مشکلات از جان مایه می‌گذارند. خیران مدرسه‌ساز نیز به‌خوبی می‌دانند ‌‌تا زمانی که حتی یک مدرسه ویران در گوشه‌ای از این سرزمین باقی مانده باشد، کار ‌به سرانجام نرسیده است. امیدوارکننده‌تر این‌که چنین حرکت‌های جمعی، هر روز قوی‌تر و گسترده‌تر می‌شود و نشان می‌دهد که ملت ایران قوی‌تری از گذشته ویرانی‌ها را می‌سازند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها