راهکارهای حفظ و توسعه جهش صادراتی کشور

: وزیر بازرگانی در همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی گفت : با توجه به استعدادهایی که در ایران وجود دارد، باید به جای سیاست های توسعه برای مقابله با واردات ، سیاست های توسعه برای حضور در بازارهای جهانی را در پیش بگیریم.
کد خبر: ۱۴۹۲۱۳

در سیزدهمین همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی کشور که دیروز به مدت 2روز با محوریت عملیاتی کردن اصل 44 قانون اساسی و اثرات آن در صادرات غیرنفتی در تبریز آغاز شد ، وزیر بازرگانی ، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی به عنوان مسوولان بلندپایه حوزه اقتصادی دعوت شده بودند که فقط وزیر بازرگانی حضور یافت .مسعود میرکاظمی ، وزیر بازرگانی در جمع حاضران گفت : تعیین میزان حضور دولت در بازار و رقابت پذیر کردن کالاها و خدمات ازجمله مسائلی است که در ابلاغیه اصل 44 مقام معظم رهبری باید مورد توجه قرار بگیرد.میرکاظمی با اشاره به این که 30تا 35درصد ظرفیت مازاد در کارخانه ها داریم ، گفت : باید رقابت پذیری کالا و خدمات خود را برای حضور در بازارهای بین المللی تعریف کنیم و برای رسیدن به این مهم شرایط حاکم بر بنگاه های اقتصادی و نظام مدیریتی در داخل این بنگاه ها را بررسی کنیم .وزیر بازرگانی سپس با اشاره به متوسط گردش یک تا 1.2 بار دارایی بنگاه ها در ایران علت آن را نبود برنامه ای مناسب برای رقابت پذیر کردن بنگاه ها در کشور دانست و گفت : سالهاست که در دنیا نظام فشاری به نظام کششی تبدیل شده است و در ایران این موضوع اخیرا مورد توجه قرار گرفته است .میرکاظمی سپس با تاکید بر لزوم خروج دولت از حوزه های تولید و کسب و کار یادآور شد: خصوصی سازی بدون برنامه ، مشکلاتی همراه دارد و کسانی که بنگاه ها را از دولت تحویل می گیرند باید تلاش کنند که تبدیل به مدیران بین المللی شوند.وی در ادامه با اشاره به روند الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی گفت : یک بخش از مشکلات ایران برای الحاق به WTO با مذاکره حل می شود و بخش دیگر با تغییرات از بین می رود. اگر ایران به WTO بپیوندد باید این تغییرات را لحاظ کند وگرنه بنگاه های اقتصادی کشور می توانند حضور پررنگی در اقتصاد جهانی داشته باشند و با دنیا رقابت کنند.

8 نکته برای حفظ بازارهای صادراتی

محمد نهاوندیان ، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش گفت : سالها بود که صادرات غیرنفتی ، موضوع قابل ذکری در سیاست های اقتصادی در کشور محسوب نمی شد، تا سال 68رقم صادرات غیرنفتی ما کمتر از یک میلیارد دلار بود. از سال 68 تا 72 این رقم به 4.8 میلیارد دلار رسید. از حدود سال 73 که بحث استراتژی جهش صادراتی مطرح شد، به دلیل چرخشی که در سیاست ها صورت گرفت ، صادرات غیرنفتی از سال 74 تا 80 به 3میلیارد دلار تنزل پیدا کرد و سالها در همین رقم باقی ماند.وی افزود: پس از مباحثات فراوانی که از سالهای 1381 تا 1382 مطرح اند، رقم صادرات غیرنفتی از حدود 3 به بیش از 4میلیارد دلار رسید و در سال 1385 این رقم به 16میلیارد دلار افزایش پیدا کرد.وی با بیان این مطلب که پایداری در جهش صادراتی نیازمند رعایت 8نکته است ، گفت : اگر کالای صادراتی بخواهد بازار را حفظ کند باید با عوامل گران شدن کالاهای صادراتی مقابله کنیم ، همچنین ممکن است سیاستهای ارزی باعث گران شدن کالاهای صادراتی شود که این مساله نیز باید مورد توجه قرار گیرد.وی تاکید کرد: جوایز صادراتی باید با روشهای غیربوروکراتیک و دیوان سالارانه پرداخت شود. این در حالی است که در برخی سیاست های غلط، فعالان اقتصادی را به عنوان ارباب رجوع تلقی کرده و برخوردهای دیوان سالارانه دارند.نهاوندیان با بیان این که قرار است در کشور، نهضت مبارزه با اسراف داشته باشیم ، گفت : این اسراف ها در تخصیص منابع و گران خریدن است و آن را در از دست دادن بازارهای صادراتی شاهد خواهیم بود.وی گفت : براساس برنامه ها می باید یک سوم نرخ رشد هدف را از طریق بهره وری عوامل تولید به دست آوریم ، در حالی که این مساله محقق نشده است .وی مساله مقابله با عوامل بی اعتباری کالاهای ایرانی در بازارهای صادراتی را مورد اشاره قرار داد و افزود: اگر به دلیل بی انضباطی ، کالای بی کیفیت صادر کنیم ، هزینه ای ملی تحمیل می کند و اتاقها و تشکلها در این رابطه نقش مهمی بر عهده دارند و می توانند در رفع این مشکل موثر باشند.نهاوندیان افزود: مساله مقابله با رقابت مخرب در بازارهای صادراتی نیز باید مورد توجه قرار گیرد، که در این زمینه نیز اتحادیه ها و تشکلهای صادراتی باید برای حضور در بازارهای هدف ، استراتژی هدفمند را دنبال کنند.وی با اشاره به بحث دسترسی به بازارهای جهانی گفت : باید در همکاری های منطقه ای ، پیگیری الحاق به سازمان تجارت جهانی را از منظر عزت ملی با جدیت پیگیری کنیم که بخش خصوصی باید در این فرآیند حضور و مشارکت فعال داشته باشد.نهاوندیان استفاده از مزیت جغرافیایی کشور را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت : لزوم توجه به بحث صدور خدمات بازرگانی و فنی و مهندسی نیز با حضور در بازارهای جهانی موثر خواهد بود و برای حضور در مناقصه های بین المللی همکاری دولت و بخش خصوصی بسیار ضروری است .رئیس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر این که دیپلماسی کشور باید در خدمت صادرات باشد، گفت : ارتباط بین اتاق بازرگانی و نمایندگان سیاسی ایران در خارج از کشور باید تقویت شود، ضمن این که رابطه جدی بین سرمایه گذاری خارجی و صادرات باید وجود داشته باشد.به گفته نهاوندیان ، براساس آمار در سال 1384 ، حدود 4.3 میلیارد دلار، در سال گذشته 10.1 میلیارد دلار و در 6 ماهه اول سال جاری 9.1 میلیارد دلار طرح سرمایه گذاری تصویب شده است اما هنوز مشخص نشده چه مقدار از این طرحها تحقق یافته است . وی خاطرنشان کرد: وظیفه ما حفظ پایداری در استراتژی جهش صادراتی است که در این راه ، نقش اصلی برعهده بخش خصوصی است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها