پوتین به ایران می آید

: منوچهر متکی ، وزیر امور خارجه در دور جدید دیپلماسی منطقه ای به روسیه رفت تا ضمن رایزنی با مقامات این کشور از ولادیمیر پوتین ، رئیس جمهور روسیه برای شرکت در نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر در تهران دعوت کند.
کد خبر: ۱۴۵۵۹۳

متکی که ریاست طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور را به عهده دارد ، قرار است به اتفاق هیات همراه و طرف روسی به بررسی همکاری های ایران و روسیه در همه زمینه ها بپردازد و زمینه های همکاری های جدید را مشخص کند. وزیر امور خارجه با اشاره به ظرفیت بالای همکاری های اقتصادی ایران و روسیه گفت : در دیدار با کرینکو، همچنین احتمال طرح موضوعات دیگر در روابط دوجانبه نیز وجود دارد. وزیر خارجه کشورمان همچنین با اعلام خبر سفر 24مهر رئیس جمهور روسیه به تهران برای شرکت در اجلاس سران کشورهای حاشیه خزر ، گفت : با توجه به این که موضوعات و همکاری های دوجانبه نیز در برنامه سفر پوتین به تهران قرار دارد ، با کرینکو هماهنگی های لازم برای سفر رئیس جمهور روسیه انجام خواهد شد.

تکمیل نیروگاه بوشهر

با این حال برخی منابع خبری ، سفر متکی به مسکو را فشار تهران به مسکو برای تکمیل نیروگاه هسته ای بوشهر تلقی کرده اند. نیروگاه هسته ای بوشهر از پروژه های کلیدی ایران برای «برنامه صلح آمیز هسته ای» محسوب می شود اما روسیه به دلیل مشارکت در پروژه چندین میلیارد دلاری ساخت نیروگاه بوشهر از سوی امریکا و قدرتهای اروپایی با انتقادهایی روبه رو شده است و تا امروز بارها زمان تحویل دادن این نیروگاه را به مقام های ایرانی ، به تاخیر انداخته است . در هر صورت سفر ولادیمیر پوتین ، رئیس جمهور روسیه به ایران حاکی از آن است که مسکو قصد دارد وارد بازی های ضدامریکایی با تهران شود و روسیه علاقه مند است به هر شکل ممکن امریکا را از مرکزیت و مدار روابط سیاسی جهان کنار گذاشته و نقش این کشور را تضعیف کند. آندره کریفستوف ، معاون مدیر دایره اطلاع رسانی و مطبوعات وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: اگر درباره دیدار سران در تهران توافق شود ، پوتین به ایران سفر می کند. با این که ایران و روسیه به طور دائم وجود روابط دوستانه بین 2 کشور را اعلام می کنند ، هنوز پوتین سفری رسمی به ایران نداشته است . ارکاردی دوبنوف ، کارشناس امور خاور نزدیک معتقد است که اگر تصمیم به برگزاری دیدار وزرای 5کشور حاشیه دریای خزر اتخاذ شد، پس یعنی مذاکرات به سطحی رسیده است که پوتین نیز در آن شرکت کند. همکار وی ، رجب صفروف مدیر مرکز مطالعات ایران معاصر معتقد است که نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر ، می تواند امکانی عالی برای پوتین باشد که به ایران سفر کند و در عین حال وجهه سیاستمداری میانه رو را حفظ کند.

روابط تاریخی ایران و روسیه

اگرچه روابط تاریخی میان ایران و روسیه در بسیاری از مواقع سرشار از بی صداقتی ها و بی اعتمادی ها بوده و تاریخ ایران همچنان داغدار قراردادهای ننگینی چون عهدنامه ترکمانچای است ، اما گذر زمان و تحولات سیاسی در منطقه کم کم روابط تازه ای را میان تهران و مسکو رقم می زند که حکایت از تمرکز رهبران کرملین بر همسایه ضدغربی خود دارد. پوتین هنگامی که در اجلاس 8 کشور صنعتی در سن پترزبورگ با غرور به غربی ها گفت تصویر کلیشه ای روسیه را فراموش کنید، در حقیقت زمینه را برای دوران جدید بازیگری روسیه در منطقه و جهان فراهم کرد.دور جدید روابط ایران و روسیه نیز بلافاصله پس از فروپاشی شوروی آغاز شد و در شرایطی که روسیه از بند تعلقات کمونیستی رها شده و ایران نیز جنگ 8 ساله را پشت سر گذاشته بود ، همکاری های تکنولوژیک محور روابط جدید تهران مسکو شد و این زمان بود که روسها متعهد شدند کار ناتمام غربی ها در ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را به پایان برسانند؛ اما فعالیت های هسته ای ایران بهانه ای تازه شد تا غرب و در راس آن امریکا برای مهار قدرت ایران ، مقابل مسکو قرار گیرد؛ اگرچه روسیه در این منازعه ابتدا تلاش کرد نقش یک میانجی مرضی الطرفین را بازی کند؛ اما زمانی که از تمایل ایران برای نقش آفرینی مستقل و مقتدر اطمینان یافت ، رفتارهای معنی دار تازه ای از خود نشان داد. تحولات ایران در دوران جدید از دید استراتژیست های نظامی - سیاسی کرملین پوشیده نماند و نگاه روسیه در همکاری اش با ایران از محور اقتصادی به شریکی سیاسی تغییر یافت . روسیه و ایران نه تنها در مساله هسته ای بلکه به عنوان 2 همسایه نزدیک در مواضع امنیتی ، سیاسی و اقتصادی منافع و مواضع مشترک داشته و همسویی همسایه ای که همیشه اولین گذر به آبهای آزاد را برای مسکو رقم می زند و در آبهای خزر مرز مشترک دارد، می تواند موضوع قابل تاملی برای کرملین باشد.خروج روسیه از برخی پیمان های تسلیحاتی ، قدرت نمایی با تولید پدر بمب هسته ای و مخالفت با طرحهای امریکا برای استقرار سپر دفاع موشکی در اروپا همگی حکایت از آغاز جنگ سردی دوباره دارد و در این میان این روسیه است که می خواهد از لاک محافظه کارانه خویش بیرون بیاید و چینش های تازه ای را در همپیمانان خود آغاز کند و مرزبندی های سیاسی جدید ایجاد کند. روسیه در این میان تلاش می کند از ایران به عنوان ابزار قدرتمند در تقابل با امریکا استفاده کند.از سوی دیگر ، تحولات محیط امنیتی و الزامات آن نشان می دهد که در 3 ناحیه خلیج فارس ، آسیای مرکزی و قفقاز و آسیای جنوب غرب ، امریکا اصلی ترین دشمن ایران است و تهران برای موازنه سازی در مقابل این کشور می تواند تا حدی از همکاری های استراتژیک روسیه بهره ببرد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها