هیچ تخفیفی به هند و پاکستان در قیمت گاز داده نشده است
نماینده ویژه وزیر نفت ایران در مذاکرات خط لوله صلح هرگونه تخفیف در فروش گاز ایران به 2کشور هند و پاکستان را بشدت تکذیب کرد.
کد خبر: ۱۴۱۲۳۱
حجت الله غنیمی فرد دیروز ضمن اظهار این مطلب به ایرنا افزود: زمانی که از تخفیف صحبت می کنیم باید نسبت به قیمت معیاری از قبل داشته باشیم.
به طور مثال به 2طرف هند و پاکستان یک فرمول معین داده و به آنها گفته باشیم که این آخرین نظر ایران است و اگر آنها نپذیرفتند، قراردادی نخواهیم داشت.
وی افزود: این در حالی است که در مذاکرات قبلی ایران با هند و پاکستان 4فرمول مختلف در طول 5ماه به این دو کشور داده شد و آنها هم هر یک فرمول مورد نظر خود را به ایران ارائه کردند؛ اما به دلیل این که این فرمول ها با هم مغایرت های بسیار زیادی داشت در همان زمان 3طرف پذیرفتند که از نظر یک مشاور استفاده کنند.
غنیمی فرد با اشاره به این که نظر مشاور نیز به عنوان نظر قطعی تلقی نشد، در نتیجه هیچ فرمول نهایی وقطعی به پاکستان و هند داده نشده بود تا سوال و شبهه ای مبنی بر تخفیف به هند و پاکستان درست باشد. در نهایت نظر مشاور با اصلاحاتی مورد تفاهم 3طرف قرار گرفت تا به تایید مقامهای ذی ربط در هر 3کشور برسد.
وی درباره مذاکرات خط لوله صلح در خصوص قیمت فروش گاز ایران به هند و پاکستان در مقایسه با قیمت گاز در دیگر بازارها و این که آیا کمتر از قیمت در بازارهای دیگر است ، گفت: فرمول قیمت فروش گاز ایران براساس قیمت گاز طبیعی در ژاپن است که در شرایط کنونی حدود 50درصد مصرف گاز طبیعی مایع شده کل دنیا را دارد و یکی از بازارهای پایدار در مجموع بازارهای گاز جهان بوده است.
به طور مثال ، قیمت گاز در بازار گاز انگلیس در اواخر سال 2005به 19دلار در هر میلیون بی تی یو (واحد حرارتی انگلیس) رسید، اما در ماههای گذشته این رقم به کمتر از 3.5دلار بالغ شد، اما این تحولات در بازار ژاپن رخ نداده است.
غنیمی فرد افزود: همچنین بازار ژاپن از عدم تعادل قیمتی در بازار امریکا از جمله بازار هنری هاب در جنوب این کشور که قیمت گاز در اواخرسال 2005به 16دلار در هر میلیون بی تی یو رسید و در امسال این رقم حتی کمتر از 6دلار بوده است ، برخوردار نیست.
وی با اشاره به این که روند قیمتها در بازار ژاپن پایدار و افزایشی بوده است و با جهشهای موردی قیمتها و در مقابل سقوط قیمتها روبه رو نبوده است ، گفت: اطلاعات قیمتها نشان می دهد که بازار ژاپن از جمله بازارهای اصلی درخواست کننده ال ان جی در سالهای آینده خواهد بود و اگرچه بازار ال ان جی در امریکا، چین ، کره ، هند و برخی کشورهای اروپایی تقاضای بیشتری برای ال ان جی در آینده خواهند داشت ، اما ژاپن یکی از متقاضیان اصلی ال ان جی خواهد بود و به همین دلیل بازار ژاپن به عنوان نزدیک ترین بازار به بازار هند و پاکستان مورد توجه برای تعیین قیمت ال ان جی قرار گرفت.
به گفته غنیمی فرد،اگر ایران قرار نباشد به هند و پاکستان گازطبیعی از طریق خط لوله بفروشد، می تواند آن را از عسلویه حمل کند و به بازار ژاپن برساند. بنابراین با محاسبه معکوس از قیمت ال ان جی در ژاپن به قیمت گاز خشک در مرز ایران و پاکستان رسیدیم.
وی افزود: برای این که قیمت ال ان جی در ژاپن به قیمت ال ان جی در عسلویه تبدیل شود، باید هزینه حمل و نقل آن کم شود و برای این که قیمت ال ان جی در عسلویه را در نظر بگیریم باید هزینه یک کارخانه تبدیل گاز به ال ان جی فرضی با ظرفیت روزانه 60میلیون مترمکعب را محاسبه می کردیم تا ببینیم هزینه های تبدیل گاز خشک به ال آن جی چقدراست و هزینه های سرمایه گذاری ، هزینه های عملیاتی دوره استهلاک و...را از قیمت ال ان جی کم کنیم تا قیمت ال ان جی در عسلویه را به قیمت گاز خشک تحویلی به کارخانه ال ان جی تبدیل کرد.
غنیمی فرد گفت: از آنجا که باید مقدار بسیار کمی عملیات روی گاز برای ورود به خط لوله انجام شود، هزینه این عملیات به هزینه انتقال گاز تا مرز پاکستان اضافه می شود.
وی تصریح کرد، با توجه به این که علاوه بر 60میلیون مترمکعب گاز صادراتی از این خط لوله 50میلیون مترمکعب نیزبرای مصارف داخل درجنوب ایران منتقل می شود، خط لوله 56اینچ و تعداد کمپرسورهای لازم برای آن در نظر گرفته شد و هزینه های سرمایه گذاری ، عملیاتی و دوره استهلاک محاسبه شد و در نتیجه هزینه ناشی از انتقال گاز به مرز پاکستان به قیمت گاز خشک ورودی به خط لوله در عسلویه اضافه شد و قیمت گاز طبیعی خشک ایران به میلیون بی تی یو در مرز پاکستان مشخص شد.
نماینده ویژه وزیر نفت در خط لوله صلح افزود: به این ترتیب قیمت گاز طبیعی ایران وابسته به قیمت نفت خام وارداتی به ژاپن شده است ؛ چراکه خصوصیات پایداری بازارو مصرف آتی ژاپن نشان دهنده بازار قابل اتکا و باثباتی است و نزدیک ترین بازار واقعی مناسب برای هند و پاکستان است.
وی درخصوص این که آیا بازارهای هند و پاکستان با ترکیه از نظر فروش گاز ایران به این کشورها قابل مقایسه هستند، ضمن اشاره به این که قیمت در بازارهای انرژی دنیا اعم از زغال سنگ ، نفت و گاز و حتی برق متفاوت است ،گفت: نزدیکترین کشور صادرکننده گاز و بزرگترین آن به ایران ، روسیه است.
قیمت گاز صادراتی این کشور در بازارهای مختلف اروپا متفاوت است.
غنیمی فرد تصریح کرد، تنوع بخشی به بازارها ضمن ایجاد امنیت برای حضور در بازارهای مختلف از نظر قیمتی باعث می شود باافزایش ندادن عرضه به بازاری که قیمت آن بیشتر است ، آن بازار قیمت خود را کاهش ندهد.
نماینده ویژه وزیر نفت در خط لوله صلح در خصوص این که آیا هیات مذاکره کننده ایرانی برای امضای این قرارداد تحت فشارسیاسی است و در این قرارداد به دلیل مسائل سیاسی خود به هند امتیاز می دهد، گفت: مدت بسیار طولانی است که روی این قرارداد کار می شود و مذاکرات آن قبل از شروع به کار دولت جدید شروع شده است.
غنیمی فرد افزود: مذاکرات 2طرفه این قرارداد بیش از 15سال طول کشیده و مذاکرات 3طرفه حدود 2سال است که پیگیری می شود. سوال من این است که باید چند سال طول بکشد تا قراردادی که همه بندهای آن استاندارد معینی دارد و از نظر تامین منافع طرفین قابل کنترل است ، امضا شود.
وی تاکید کرد، آیا شما به عنوان ناظر کار ما به عنوان یک بخش اجرایی فرصت می دهید تا به عنوان یک نسل کاری فقط مذاکره کنیم و کار را به نسل کاری دیگری برای امضا بسپاریم. چطور می توانیم شکایت کنیم که کشور کوچکی چون قطر در آینده نزدیک بزرگترین صادرکننده ال ان جی می شود، در صورتی که یکی از مخازن کشور ما با قطر شریک است و مخازن غیرمشترک زیادی دارد و از این منابع می تواند استفاده کند.
وی در پایان گفت: هیچ فشار سیاسی روی هیات مذاکره کننده ایرانی برای پایان قرارداد وجود ندارد که قرار باشد به طرفهای خریدار امتیاز داده شود تا درجایی دیگر از آنها امتیاز گرفته شود. این قرارداد براساس تامین منافع ملی هر سه کشور است و در جایی که منافع ملی 3کشور باهم همگرایی دارد، مفاد قرارداد نهایی می شود.