انگلیسی ها ، بهای گزاف دوستی بلر با بوش را می پردازند
در گزارشی که چتم هاوس ، یک موسسه پژوهشی مستقل صاحب نام در انگلیس ، به تازگی منتشر کرده آمده است تونی بلر ، نخست وزیر انگلیس ، به رغم هزینه های مالی ، نظامی و سیاسی این کشور در عراق قادر نبوده نفوذ قابل توجهی در سیاست خارجی امریکا داشته باشد.
کد خبر: ۱۲۳۰۳۶
ویکتور بولمر توماس ، که دوران مدیریت او بر این موسسه رو به اتمام است ، در گزارش خود حمایت بلر از حمله نظامی به عراق تحت رهبری امریکا را خطایی بزرگ توصیف کرده و آورده که این اشتباه تعیین کننده ، تعریفی است که از دوره نخست وزیری بلر در انگلیس در یادها خواهد ماند.
وی در این گزارش 10 سال سیاست خارجی انگلیس تحت ریاست تونی بلر را مورد بررسی قرار داده و در گزارش خود آورده که نخست وزیر انگلیس با روشی که اتخاذ کرد مجبور شد بهای گزافی پرداخت کند تا متوجه شود وفادار بودن ، مقوله ای کم اهمیت در سیاست های بین المللی است و هر فردی که جانشین او خواهد شد باید رابطه ای نزدیک تر با اتحادیه اروپایی را دنبال کند و فاصله گرفتن انگلیس از امریکا را بپذیرد. تحلیلگران معتقدند گزارش چتم هاوس استدلال می کند که تصمیم حمله به عراق که پس از حملات یازده سپتامبر 2001 اتخاذ شد ، اشتباهی وحشتناک بوده و این «شکست» ، نفوذ بین المللی لندن را تضعیف کرده است.
رادیو انگلیسی برون مرزی صدا و سیما در مصاحبه ای با روهان جایاسکرا سردبیر مجله Index On Censorship نگاهی به این گزارش دارد :
آقای روهان جایاسکرا موسسه سلطنتی راهبردهای سنای انگلیس اخیرا گزارشی را منتشر کرد و طی آن ابراز داشت که نخست وزیر انگلیس ، تونی بلر ؛ نتوانسته تاثیر چندانی بر جورج بوش و سیاست خارجی وی بگذارد و فقط یک دنباله رو بوده است. تونی بلر هم در پاسخ به این گزارش از روابط نزدیک کشور انگلیس با امریکا دفاع کرده و اظهار داشته است که دور شدن از امریکا تاثیر بسیار ناگواری بر اعتبار و حیثیت بین المللی انگلیس خواهد گذاشت. آیا شما با وی موافق هستید؛ خیر ، اتفاقا اکثر مردم انگلیس از همراهی کشورشان با امریکا در جنگ عراق ناراضی اند و به همین دلیل هم خواهان کناره گیری تونی بلر هستند. نظریه تونی بلر مبنی بر لزوم نزدیک تر شدن روابط امریکا و انگلیس حامیان چندانی در بین مقامات و یا مردم عادی این کشور ندارد. تونی بلر و عده معدودی از افراد هستند که اصرار می ورزند باید با امریکا همراهی کرد حتی بسیاری از اعضای حزب کارگر نیز با سیاست تونی بلر مبنی بر دنباله روی از سیاست های امریکا ناراضی هستند و بارها به وی اعتراض کرده اند. به عقیده بنده ، گزارش موسسه سلطنتی که اخیرا منتشر شد یک گزارش منطقی است چرا که منافع کشور انگلیس و یا مردم آن در برقراری ارتباط نزدیک با امریکا لحاظ نشده است و اگر تونی بلر بخواهد به این وضعیت ادامه دهد هم به کشور خود و هم به مردم خود لطمه بیشتری را وارد خواهد کرد.
برخی از منتقدان تونی بلر معتقدند که روابط نزدیک وی با امریکا باعث شده که تلاشهای دولت انگلیس برای حل بحران خاورمیانه مسکوت بماند و تلاش چندانی در این خصوص صورت نگیرد ، نظر شما در این خصوص چیست؛
قطعا چنین است ، چرا که نه امریکا و نه انگلیس موضع مستقلی در درگیری های خاورمیانه اتخاذ نکرده اند و اکثر مواقع سعی می کنند که به نفع رژیم صهیونیستی و علیه فلسطینی ها صحبت کنند. به عقیده بنده بهتر بود که امریکا و انگلیس به جای لشکرکشی به عراق و کشتن مردم بی گناه و هزینه کردن میلیاردها دلار ، مساله خاورمیانه را حل می کردند و این پولهای هنگفت را برای کمک رسانی به مردم فقیر در سرتاسر دنیا و مقابله با بیماری ها هزینه می کردند. امریکا قطعنامه های سازمان ملل علیه اسرائیل را وتو می کند و با دفاع از اسرائیل چراغ سبز را به آنها نشان می دهد تا این که به بمباران های خود علیه فلسطینی ها ادامه دهند و چون تونی بلر هم دنباله رو سیاست های امریکاست ، نسبت به این بی عدالتی ها سکوت اختیار می کند و حتی در صدد دفاع از امریکا بر می آید. مطمئنا اگر امریکا و انگلیس با تشکیل یک ائتلاف درصدد حل بحران خاورمیانه و برقراری صلح دراین منطقه برمی آمدند ، می توانستند طی این سالها بحران را به اتمام برسانند ولی حمایت یک جانبه و جانبداری بدون منطق باعث شده است که بحران خاورمیانه همچنان ادامه پیدا کند.
روابط کشور انگلیس با اتحادیه اروپایی را مخصوصا پس از یازده سپتامبر که از آن زمان به بعد حمایت همه جانبه تونی بلر از امریکا آغاز شد، چگونه ارزیابی می کنید؛
توجیه تونی بلر این است که انگلیس بدون همراهی امریکا نمی تواند به تنهایی بحران خاورمیانه راحل کند و یا این که در مبارزه جهانی علیه تروریسم موفق باشد. وی حتی بر این عقیده است که امریکا به دلیل قدرت و نفوذ زیادی که در زمینه های اقتصادی یا نظامی دارد می تواند به کمک کشور انگلیس بیاید و آن را در مراحل مختلف همراهی کند.نمی توان گفت که تونی بلر و یا به طور کلی کشور انگلیس روابط خود با کشورهای اروپایی را قطع کرده یا تا حد زیادی کاهش داده است ولی در جایی که بر سر دو راهی گیر کرده و مجبور شده بین امریکا و کشورهای اروپایی یکی را انتخاب کند ، امریکا را انتخاب کرده است . مهم این است که انگلیس از نزدیک تر کردن روابط خود با امریکا و حمایت همه جانبه از جورج بوش ، رئیس جمهوری این کشور ، متحمل خسارت های فراوانی شده است . همراهی انگلیس با امریکا در جنگ عراق هم ازلحاظ اقتصادی وهم از لحاظ حیثیتی ، ضررهای اقتصادی بسیاری به این کشور وارد کرده است و اکثر مردم دنیا انگلیس را به عنوان همدست نزدیک امریکا در کشتار مردم بی گناه و اشغال کردن یک کشور بیگانه قلمداد می کنند و مردم انگلیس هم تونی بلر را شریک جرم جورج بوش در به راه اندازی جنگ پیشگیرانه علیه عراق می دانند و معتقدند که اگر بلر در روابط انگلیس با امریکا و دنباله روی از سیاست های بوش همین روند را در پیش بگیرد ، اعتبار و حیثیت انگلیس بیش از گذشته زیرسوال خواهد رفت.