
این کارگروهها پس از آن تشکیل شده است که دونالد ترامپ، چند روز قبل پس از تمدید مجدد تعلیق تحریمهای هستهای ایران چهار ماه به اروپا فرصت داد تا نواقص برجام را اصلاح کند و دوباره تهدید کرد در غیر این صورت از برجام خارج میشود.
بلافاصله پس از این مواضع، وزیر خارجه آمریکا برای رایزنی درباره برجام و موضوعات دیگر به چند کشور اروپایی سفر کرد و در اولین مقصد خود که لندن بود از موافقت با کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان بر سر تشکیل کارگروه اصلاح برجام خبر داد.
تغییر موضع زودهنگام
بیان این اظهارات از سوی آمریکا چندان تعجبی ندارد، چرا که دونالد ترامپ از همان زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری همواره نسبت به برجام انتقاد داشت، اما همراهی اروپا با آمریکا در این مسیر در حالی است که مقامات اروپایی همواره به صورت قاطع، گفتوگو درباره برجام را رد میکردند.
به عنوان مثال فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بارها ضمن دفاع از توافق هستهای تاکید کرده بود برجام غیرقابل مذاکره است و نمیتوان آن را تغییر داد و به این ترتیب اروپا انتظار احترام به آن را دارد.
سایر کشورهای اروپایی نیز بارها تاکید کرده بودند پایبند به برجام خواهند بود، برجام قابل مذاکره نیست و آن را از هر موضوع دیگری کاملا جدا میدانند. همچنین جان هکر، مشاور امنیت ملی آنگلا مرکل نیز گفته بود آلمان و دیگر قدرتهای اتحادیه اروپا معتقدند توافق هستهای نتیجهبخش بوده و اروپا با اصلاح یا لغو آن موافقت نخواهد کرد. این مواضع اروپاییان در حالی است که طی روزهای اخیر به تعبیری شاهد عقبنشینی اروپا از مواضع گذشته خود و مطرح شدن مباحثی در مورد اصلاح برجام میان اروپا و آمریکا و البته افزایش رایزنیها میان آمریکا و اروپا در این خصوص هستیم.
اروپا و آمریکا، اختلافی ندارند
سعدا... زارعی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با جامجم، با بیان اینکه اروپاییان بارها گفتهاند خواستار حفظ برجام و پایبندی طرفین بر آن هستند، افزود: در عین حال آنها به این موضوع نیز اشاره داشتند اگر آمریکا طرفهای تجاری خود را تحت فشار قرار دهد ناگزیر از همراهی با آمریکا هستیم.
وی تصریح کرد: این گونه اظهارات اروپاییان اصل سخنان آنها مبنی بر این که برجام سند بینالمللی بوده و قابل مذاکره نیست را زیر سوال میبرد.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: همزمان با افزایش فشارهای آمریکا بر اروپا، آنها نیز با آمریکا در زمینه اصلاح برجام همراه خواهند شد. و این اتفاق دقیقا برخلاف تبلیغی است که برخی در داخل کشورمان میکنند مبنی بر اینکه موفق شدهاند در طول تاریخ برای اولین بار بین اروپا و آمریکا اختلاف بیندازند.
زارعی تاکید کرد: در صورتی که آمریکا بر مواضع خود ایستادگی کند بدون تردید اروپا نیز با آمریکا هماهنگ میشود.
مذاکره مجدد درباره برجام، خط قرمز ایران
در عین حال گویا آمریکا علاوه بر تلاش برای همراه کردن اروپا برای اصلاح برجام، به راضی کردن جمهوری اسلامی ایران نیز در این جهت دل بسته است؛ چراکه رکس تیلرسون، وزیر امورخارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان شنبهشب خود گفته بود: کارگروههای تشکیل شده به دنبال گفتوگو با مقامات ایرانی در مورد حصول تغییر در برجام هستند.
این در حالی است که مقامات کشورمان همواره بر عدم مذاکره مجدد در مورد برجام تاکید داشته و آن را جزو خطوط قرمز ایران میدانند. مقامات ایران بارها تاکید کردهاند تهران به هیچ وجه نه درباره برجام و نه درخصوص برنامه موشکی خود مذاکره نخواهد کرد. مقامات کشورمان همواره سخن از تلاش برای حفظ برجام مطرح کرده و تاکید دارند در نقض آن پیشقدم نخواهند شد اما در صورت عدم پایبندی طرف مقابل، ایران هم مسیری متفاوت را در پیش خواهد گرفت.
سعدا... زارعی در همین زمینه با بیان این که جمهوری اسلامی ایران آمادگی شرکت مجدد در مذاکرات برجامی ندارد، گفت: ایران در دوسالی که از اجرای برجام میگذرد همیشه
به تعهداتش عمل کرده است، بنابراین نمیتواند مجدد در مذاکراتی حضور یابد که تعهدات دیگری نیز بر وی اعمال شود.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران مذاکره مجدد درباره برجام ومسائل هستهای نخواهدداشت.
همراهی با اقدامات اخیر آمریکا و اروپا خیانت است
حمیدرضا ترقی، کارشناس مسائل بینالملل هم درباره همراهی اروپا با آمریکا برای تحت فشار قراردادن ایران و تحمیل برجامهای دیگر بر جمهوری اسلامی به خبرنگار جامجم گفت: همانطور که رهبری بارها مطرح کردند اصولا پذیرش برجام 2 و 3 بقیه برجامهایی که مدنظر غربیهاست بههیچوجه برای ایران قابل قبول نیست. ایران نه در خود برجام حاضر است تغییری ایجاد کند و اصلاحیهای به آن بزند نه اینکه بحثهای اضافه بر برجام را که غربیها در پی مذاکره درباره آن هستند، میپذیرد.
وی بیان کرد: اصل این اقدام از سوی غربیها و اروپاییها نشاندهنده این است که اروپاییان هم با آمریکا در موضع فشار علیه جمهوری اسلامی ایران اتفاق نظر دارند و از این حیث تفاوتی میان اروپا و آمریکا در این استراتژی وجود ندارد. اروپاییها مثل آمریکا در پی محدود کردن فعالیت موشکی و تضعیف بنیه دفاعی ایران و خروج جمهوری اسلامی از منطقه و حمایت نکردن از مقاومت هستند و به عبارت دیگر از هر اقدامی برای جلوگیری از گسترش نفوذ جمهوری اسلامی استفاده میکنند. بنابراین با توجه به اینکه غربیها با استراتژی و سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی مخالف هستند و همچنین اقدامات آنها با منافع و مصالح ملی مغایرت دارد، بهطور قطع جمهوری اسلامی نه میتواند مذاکره کند و نه به مصلحت کشورمان است که در این زمینه وارد مذاکره شود.
ترقی با اشاره به این موضوع که اگر برخی از مسئولان در دیپلماسی خارجی خود به سمت مذاکره پیرامون این نوع مسائل بخواهند پیش بروند، قطعا خیانت به مسائل و مصالح ملی است، گفت: هر گونه اقدامی در این زمینه و حضور در مذاکره قطعا در پیشگاه ملت قابل قبول نخواهد بود و همانطور که رهبر معظم انقلاب مطرح کردند این موارد جزو مسائلی است که به اقتدار و امنیت ملی و استقلال کشورمان مربوط میشود و اساسا کوتاهی در این زمینه بههیچوجه پذیرفتنی نیست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰