مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درحالی به تهران آمده است که آمریکا از تلاش برای تشدید بازرسی‌های آژانس در جمهوری اسلامی ایران دست برنداشته و در تازه‌ترین اقدام، 13 قانونگذار آمریکایی‌ خواستار تشدید بازرسی‌ها از برنامه‌ هسته‌ای کشورمان شده‌اند.
کد خبر: ۱۰۸۸۰۵۴

به گزارش فارس، این 13 نماینده مجلس سنای آمریکا در این نامه خطاب به نیکی‌ هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل از «کمبودها در بازرسی و راستی‌آزمایی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» از برنامه هسته‌ای ایران به‌موجب برجام ابراز نگرانی کرده‌اند.

آنها با یادآوری سخنان باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق آمریکا که گفته بود آژانس به موجب اختیاراتش در برجام از حق بازرسی «در هر زمان لازم و از هر مکان ضروری» برخوردار خواهد بود، نوشته‌اند: «ظاهرا در عمل این‌طور نیست.»

سناتورهای آمریکایی همچنین با اشاره به بندی از برجام که بر سر راستی‌آزمایی از آن بین آمریکا و آژانس با روسیه اختلاف‌نظر وجود دارد (بند T ضمیمه اول برجام) نوشته‌اند مناقشات بر سر این بند باعث شده است نظام راستی‌آزمایی توافق هسته‌ای، کاملا «جامع و شفاف» نباشد.

براساس بند T از ضمیمه نخست برنامه جامع اقدام مشترک، ایران از طراحی، ساخت، خرید یا استفاده از برخی اقلام با کاربری دوگانه مانند دوربین‌های سرعت بالا یا چاشنی‌های انفجاری و همچنین مدل‌های رایانه‌ای ادوات انفجار اتمی منع شده است.

گروه‌های نزدیک به اسرائیل از جمله موسسه علوم و امنیت بین‌الملل و بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها با بیان این ادعا که برجام در مورد ساز و کار راستی‌آزمایی این بند سکوت کرده، می‌گویند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید برای اطمینان از پایبندی ایران به این محدودیت‌ها، بتواند خارج از ساز و کار 24 روزه بازرسی‌ها از اماکن مشکوک، به صورت روتین به مراکز غیرهسته‌ای از جمله سایت‌های نظامی ایران دسترسی داشته باشد.

این درحالی است که محدودیت‌های عنوان‌شده در این بند اساسا خارج از حیطه اختیارات و تخصص آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و برجام نیز مسئولیت راستی‌آزمایی این بند را به این نهاد نسپرده است.

سناتورهای آمریکایی با بیان این‌که میان طرف‌های برجام درباره راستی‌آزمایی از بند T برجام اختلاف نظر وجود دارد، به‌نقل اظهارات یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس پرداخته‌اند که پیشتر در اظهاراتی خواستار شفاف‌سازی درباره نحوه راستی‌آزمایی از این بند شده بود.

قانونگذاران آمریکایی در ادامه با نقل اظهارات چند وقت پیش هیلی نوشته‌اند: «همان‌طور که شما بسیار دقیق اشاره کرده‌اید، برجام هیچ تمایزی میان سایت‌های نظامی و غیرنظامی قائل نمی‌شود.»

بازرسی از تاسیسات نظامی ممنوع

با این‌ حال مقامات کشورمان همواره تاکید کرده‌اند که اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی به هیچ فرد و نهاد خارجی داده نخواهد شد و توانمندی‌های کشورمان، غیرقابل مذاکره است.

در همین‌ ارتباط، امیر احمدرضا پوردستان، جانشین فرمانده کل ارتش با بیان این‌که توانمندی موشکی ما از قابلیت‌هایی است که به هیچ عنوان قابل‌مذاکره نیست، گفت: اجازه بازدید از مراکز نظامی به هیچ شخصیت و هیچ کشوری داده نخواهد شد.

به گزارش روابط عمومی ارتش، جانشین فرمانده کل ارتش درباره احتمال مطرح شدن مذاکرات در موضوع موشکی توسط غرب اعلام کرد: توانمندی موشکی ما از قابلیت‌هایی است که به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست.

جانشین فرمانده کل ارتش با تاکید بر این‌که ستاد کل نیروهای مسلح، موضع ایران اسلامی را در حوزه دفاعی مشخص کرده است، تاکید کرد: اجازه بازدید از مراکز نظامی به هیچ شخصیت و هیچ کشوری داده نخواهد شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها