4 کشور عربی بار دیگر قطر را تهدید کردند

بن‌بست ریاض در برابر مقاومت دوحه

نشست چهارجانبه قاهره در روز چهارشنبه گذشته هرچند دستاورد مشخصی نداشت، اما نتوانست رخنه‌ای نیز در بن‌بست کنونی بین کشورهای عرب و دولت قطر به وجود آورد. بعد از سه ساعت مذاکره وزرای خارجه مصر، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی ضمن صدور بیانیه‌ای هر کدام به صورت انفرادی از گلایه‌های خود علیه قطر گفتند و برایش خط و نشان کشیدند.
کد خبر: ۱۰۴۸۹۰۹

قطر پیش‌تر با رد 13 شرط همین چهار کشور گفته بود حاضر به گفت‌وگو بوده اما نقض حاکمیت ملی خود را نمی‌پذیرد. به نظر می‌رسد طی روزهای آینده، بحران کشورهای عرب با قطر باز هم تشدید شود. بعضی خبرها از تهیه یک فهرست بلند بالا توسط عربستان سعودی علیه قطر حکایت دارد. این چهار کشور عرب می‌خواهند تحریم‌های خود علیه دوحه را باز هم تشدید کنند.

به گزارش العربیه چهار کشور مصر، بحرین، امارات و عربستان سعودی قصد دارند تحریم‌های همه‌جانبه‌ای را علیه قطر اعمال کنند. به گفته این رسانه وابسته به سعودی، این تحریم‌ها در حوزه سیاسی و اقتصادی به قرار زیر خواهد بود: 1ـ شدت بخشیدن به تحریم‌های اقتصادی و درخواست از شرکت‌های بین‌المللی فعال در خلیج(فارس) برای توقف مراودات خود با قطر و لغو مجوزهایی که در این زمینه صادر کرده‌اند. 2ـ توقف کامل معامله با واحد پول قطر در خلیج(فارس) و درخواست از بانک‌ها برای پیروی از این اقدام و توقف تعامل تجاری بانک‌ها با دوحه. 3ـ احتمالا چهار کشور پول‌ها و ودیعه‌های بانکی افراد و موسسات مرتبط با قطر را بلوکه کنند. 4ـ در زمینه سیاسی نیز چهار کشور می‌گویند احتمال دارد پرونده قطر را به اتهام پشتیبانی از تروریسم، به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کرده و درخواست تسلیم قطری‌های مرتبط با حمایت مالی از تروریسم را به دادگاه بین‌المللی کیفری مطرح کنند. از جمله از صالح المری، عبدالرحمن النعیمی و عبدالله بن خالد بن حمد آل‌ثانی، وزیر قبلی مشاور در امور خارجه قطر نام برده می‌شود . 5ـ گزینه دیگری که کشورهای عرب علیه قطر در نظر دارند اخراج این کشور از شورای همکاری است. کشورهای مخالف قطر همچنین در نظر دارند معاهده‌های گذشته با دوحه را اجرا نکرده و تعلیق عضویت قطر در اتحادیه عرب را به بحث بگذارند. هنوز هیچ یک از این برنامه‌ها اجرا نشده و فقط شبکه العربیه به صورت «گمانه‌زنی» آنها را مطرح کرده است.

موافقت امنیتی قطر

دولت قطر هرچند هنوز هیچ یک از شروط کشورهای عرب را نپذیرفته، اما بعضی خبرها حاکی از اندکی نرمش در مواضع این کشور است. بخصوص قطر سعی می‌کند با اعلام همکاری‌های امنیتی از یک سو خیال اروپایی‌ها و آمریکا را جهت عدم همکاری این کشور با گروه‌های تروریستی راحت کرده و از سوی دیگر به کشورهای عرب همسایه‌اش نشان دهد که تا حدودی نرم شده و کوتاه آمده است.

در همین رابطه زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان در گفت‌وگو با رادیو دولتی این کشور افشا کرد که قطر موافقت کرده است با هدف رفع اتهامات کشورهای محاصره‌کننده‌اش مبنی بر حمایت دوحه از تروریسم، تمامی پرونده‌هایش را برای اطلاعات آلمان باز کند و به هرگونه سوال برلین در این رابطه پاسخ دهد.

گابریل گفت: کشورهای حاشیه خلیج‌فارس گزینه نظامی علیه قطر را کنار گذاشته‌اند. وی در ادامه از اعضای شورای همکاری خلیج فارس خواست اتحاد خود را حفظ کنند.

وزیر خارجه آلمان همچنین تاکید کرد: نیازی نیست مطالباتی مطرح شود که سلامت و استقلال دولت قطر را به خطر بیندازد. اظهارات وزیر خارجه آلمان، پس از آن ایراد می‌شود که وی در راستای تلاش‌ها با هدف حل بحران منطقه خلیج فارس اقدام به سفر به عربستان، امارات، قطر و کویت کرد.

آخرین خبرها از بحران قطر حاکی از آن است که دوحه به‌رغم نرمش‌های اندک همچنان بر مواضع خود پافشاری می‌کند. روز گذشته محمد بن عبدالرحمان آل‌ثانی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان تاکید کرد: دوحه هیچ‌یک از خواسته‌های کشورهای تحریم‌کننده که استقلال این کشور را خدشه‌دار می‌کند، مورد بررسی قرار نخواهد داد، زیرا استقلال قطر خط قرمز ماست. وی همچنین یادآور شد: اخوان‌المسلمین یک گروه تروریستی در قطر نیست. مصر آنها را یک گروه تروریستی می‌داند در حالی‌که ما آنها را یک گروه تروریستی نمی‌دانیم و این جماعت در کشور ما وجود خارجی ندارد. به گفته عبدالرحمان، اخوان‌المسلمین یک گروه سیاسی است که در کشورهایی همچون بحرین فعال است. بحرین خود یکی از کشورهای محاصره‌کننده است و این یک نوع دوگانگی در معیار به شمار می‌رود، زیرا برخی افراد این جماعت در عضویت پارلمان بحرین هستند.

عربستان، امارات، بحرین و مصر حدود سه هفته پیش، با متهم کردن دولت قطر به حمایت از تروریسم، روابط سیاسی خود را با ‏آن کشور قطع کردند و این کشور را مورد تحریم اقتصادی قرار دادند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها