سهم ورزش ایران در غیاب تعدادی از ورزشکاران روس در المپیک ریو چند مدال است؟

المپیک زبان دوگانه با جهت‌گیری سیاسی

المپیک یک موضوع ناب جامعه‌شناختی است، زیرا می‌تواند رویدادی در زمینه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تولید کند و بازتاب جهانی داشته باشد. با در نظر گرفتن این اهداف بود که کمیته بین‌المللی المپیک، اواخر قرن نوزدهم تشکیل شد. این کمیته با وجود شباهتی که با یک بنگاه چند ملیتی و نیز با سازمانی مانند سازمان ملل متحد دارد، از ویژگی‌های خاصی برخوردار است و نمونه نوعی سازمان غیردولتی بین‌المللی است که برای حفظ استقلال المپیک‌گرایی، کشورهایی را که سازمان ملل متحد آنها را به رسمیت نمی‌شناسد، در بازی‌ها شرکت می‌دهد؛ مانند تایوان (چین تایپه) که سال 1980 زیر پرچم کمیته بین‌المللی المپیک در بازی‌ها حاضر شد.
کد خبر: ۹۲۷۲۲۹

با این حال سیاسی کاری، زبان دوگانه و تن دادن به مصالحه؛ انتقادهایی است که از بدو تاسیس به کمیته بین‌المللی المپیک وارد است و همچنان ادامه دارد تا جایی که بخش عمده‌ای از تحقیقات جامعه‌شناختی و تاریخی به انتقاد از ساختارها، عملکرد یا جهت گیری‌های سیاسی کمیته بین‌المللی المپیک اختصاص یافته است. المپیک در دوران نازیسم آلمان تحت‌الشعاع نفوذ و قدرت هیتلر بود و در بازی‌های 1936 برلین، شاهد زبان دوگانه منشور المپیک با جهانیان بودیم. جهتگیری سیاسی غربی‌ها در بازی‌های 1980 مسکو و همین طور مقابله به مثل بلوک شرق در المپیک 1984 لس‌آنجلس، مداخلات سیاسی در تاریخ المپیک است. اعتراضات گسترده مخالفان برزیلی با برگزاری این رقابت‌ها در کشورشان و همین طور بحث ممنوعیت ورزشکاران روس با اثبات عملکرد سیستمی دوپینگ در المپیک ریو یا تهدیدهای جهانی داعش، باز هم پرده از اندیشه‌های سیاسی در این رویداد بزرگ ورزشی کنار می‌زند که با روح المپیک ناسازگار است.

بخت مدال‌آوری ایران

دکتر علی رغبتی، کارشناس ورزش در گفت‌وگو با جام‌جم به ابعاد مثبت و منفی ممنوعیت ورزشکاران روسیه در بازی‌های المپیک اشاره می‌کند و می‌گوید: روس‌ها در ورزش دنیا جایگاه ویژه‌ای دارند و منع ورزشکاران دوپینگی این کشور در المپیک ریو به کیفیت برخی رقابت‌ها مانند وزنه‌برداری و دوومیدانی لطمه می‌زند. رغبتی با تائید اثبات عملکرد سیستمی دوپینگ ورزش روسیه معتقد است، قدرت‌های دنیا در تصمیمات اخیر علیه روس‌ها تاثیرگذار بودند. وی ادامه می‌دهد: نشانه‌های دوپینگ در ورزش روسیه از چند سال پیش آشکار شد، اما تجهیزات و امکانات وسیع قدرت‌های بزرگ برای اثبات دوپینگ ورزشکاران روسیه، از اراده‌ای قوی‌تر برای منع حضور روس‌ها در المپیک ریو خبر می‌دهد. این نشانه‌ها با دخالت سیاسی در ادوار مختلف المپیک دیده شده و این بار ابعاد تازه‌ای پیدا کرده است. در رده‌بندی توزیع مدال‌ها نیز با جهش انگلیسی‌ها در المپیک 2012 لندن و رقابت نزدیک روسیه، استرالیا و اوکراین و همین طور برزیل باید گفت، جایگاه روس‌ها در بین چند کشور نخست المپیک به خطر افتاده است.

دکتر رغبتی درباره اثرات غیبت برخی ورزشکاران این کشور در روند نتیجه گیری کاروان ورزش ایران می‌گوید: چهره‌هایی از بلغارستان هم در ریو حضور ندارند و اثرات اصلی غیبت روس‌ها برای ورزش ما در وزنه برداری مشخص می‌شود. بهداد سلیمی، کیانوش رستمی و سهراب مرادی سه بخت طلایی ما هستند و اگر کشتی و تکواندو در شرایط ایده‌آل باشند، تعداد مدال‌های طلای ما افزایش پیدا می‌کند. در رشته‌های دوومیدانی بخت زیادی نداریم و رقبای احسان حدادی در پرتاب دیسک از کشورهای دیگر می‌آیند. با این حال نباید فراموش کرد که المپیک ثبت نتایج در لحظه است.

محمد رضاپور

ورزش

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها