میرزا مستوفی پدر مجموعه‌داری ایران

نمی‌توان به طور قطعی عنوان کرد که فرهنگ مجموعه‌داری و آغاز به کار اولین مجموعه‌داران ایران از چه تاریخی شروع شده است، اما اگر بخواهیم زمانی تقریبی برای شروع مجموعه‌داری حرفه‌ای در ایران بیان کنیم، می‌توان گفت اولین مجموعه‌داری حرفه‌ای در ایران به 170 سال قبل و به زمان میرزامحمود مستوفی آشتیانی می‌رسد.
کد خبر: ۷۴۶۷۸۴

میرزامحمود مستوفی آشتیانی، متولد سال 1253 هجری قمری است و او را اولین کلکسیونر اشیای عتیقه در ایران می‌دانند.

او از صاحب‌منصبان عالی‌رتبه دولت بوده است، اما عمده شهرت او بیشتر به دلیل علاقه به جمع‌آوری اشیای قدیمی است. نام او به عنوان اولین کلکسیونر اشیای عتیقه مثل سکه‌ها و سنگ‌های قیمتی در ایران ثبت شده است؛ اگرچه بدیهی است در طول تاریخ صدها ایرانی دیگر هم به فرهنگ مجموعه‌داری علاقه‌مند بوده‌اند، اما شاید مثل میرزا محمود مستوفی، این شانس را نداشته‌اند که به عنوان اولین مجموعه‌دار حرفه‌ای و سرشناس ایران شناخته شوند.

منزل این مجموعه‌دار در شهر آشتیان قرار داشته است، اما گفته می‌شود هم‌اکنون این خانه قدیمی به حالت مخروبه درآمده است و آثار شکوه گذشته در آن دیده نمی‌شود.

او زمانی که مسئولیت حسابداری مالیات استان خراسان را بر عهده داشت، موزه‌ای از آثار قدیمی‌اش برپا کرده بود و به همین واسطه او را اولین مجموعه‌دار تاریخ ایران می‌دانند.

هم‌اکنون افراد زیادی در گوشه و کنار ایران، راه میرزامحمود را طی می‌کنند و به نوعی می‌توان آنها را به عنوان ریش‌سفیدان فرهنگ مجموعه‌داری معاصر
به حساب آورد.فریدون فرحبخش، محمدصادق محفوظی، غلامرضا سحاب، محمدجواد جدی، نادر صنعانی، حسن امین، عبدالعلی پژویان، محمد رهگشای و حسین یغمایی را می‌توان از جمله نام‌آورترین مجموعه‌داران ایران به حساب آورد که مجموعه‌های کم‌نظیر آنها به عنوان بخشی جداناپذیر از فرهنگ و تاریخ کهن ایران زمین به حساب می‌آید.

جدای از این افراد شناخته شده، بسیاری از ایرانیان علاقه‌مند ‌ فرهنگ مجموعه داری نیز وجود دارند که شاید نام و نشانی از آنها نشنیده باشیم، اما به‌طور قطع می‌توان گفت آثار فعلی فرهنگ مجموعه‌داری در ایران، مرهون زحمات همه افراد سرشناس یا گمنامی است که تلاش کرده‌اند یادگارهای ایرانیان را در طول تاریخ زنده نگه دارند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها