در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
این فناوری بزودی شیوه حمل و نقل کالا، جمعآوری اطلاعات و فرآیندهای خودکار را متحول خواهد کرد. متأسفانه، چون بیشتر پهپادها در ماموریتهای جاسوسی به کار گرفته میشوند، به طور کلی یک ذهنیت منفی از کارکرد آنها در زندگی مدرن در ذهن بیشتر مردم شکل گرفته است، اما این بار الک مومونت (Alec Momont)، فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی دلفت هلند، موفق به طراحی و ساخت نوعی آمبولانس پرنده شده که هدف آن چیزی جز کمکهای بشردوستانه نیست.
حتما شنیدهاید که اولین دقایق بعد از سوانح و تصادفات لحظات تعیینکننده مرگ و زندگی است. افزایش سرعت خدماترسانی اورژانسی ضمن کاهش تلفات، میزان بهبود حادثه دیدگان را بویژه در موارد حملات قلبی، مشکلات تنفسی، جراحات و غرقشدگی به طرز چشمگیری کاهش میدهد. در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، هر سال حدود 800 هزار نفر دچار ایست قلبی میشوند و از این بین فقط 8 درصد آنها جان سالم به درمیبرند. تعداد بالای فوت شدگان به علت عملکرد با تأخیر خدماترسانی اورژانسی است که حدود 10 دقیقه طول میکشد، این در حالی است که 4 تا 6 دقیقه طول میکشد تا مغز به طور کامل از کار باز ایستد.
آمبولانس پرنده ساخت مومونت قادر است کمتر از یک دقیقه در یک محدوده 12 کیلومتری حاضر شود و با سرعت 10 برابر سریعتر از آمبولانسهای معمولی به سمت بیمار در حال مرگ حرکت کند. چنین شتابی میزان تلفات را تا 80 درصد کاهش خواهد داد. از لحاظ ساختاری، این سیستم به کمک شش پروانه حرکت میکند که روی سه بازو تقسیم شدهاند. به علاوه، وزن کم و قابلیت تاشدگی به پرنده هوشمند امدادرسان امکان میدهد تا به فضاهای بسته هم وارد شود. کلیدیترین قسمت، بخش تجهیزات حیاتی نظیر دارو، دستگاه شوک الکتریکی خارجی خودکار (AED) و احیای قلبی- ریوی است که در قالب یک بسته جمع و جور در داخل سیستم تعبیه شده است.
این بسته ابزاری به محض فرود آمبولانس قابل استفاده است، البته به شرط این که یک نفر در محل بتواند دستورالعملهای همراه دستگاه را به دقت اجرا کند. برای سهولت در روند احیا، یک درگاه ارتباط صوتی- تصویری دوطرفه هم جاسازی شده تا اپراتور از آن سوی خط مدیریت اوضاع را در دست بگیرد و اقدامات لازم را توضیح دهد. فقط کافی است یکی از اطرافیان قربانی بلافاصله دستگاه شوک الکتریکی را خارج کند و طبق راهنماییهای اپراتور عملیات احیای قلبی را پیش ببرد. شاید با خودتان بگویید که شوک الکتریکی مثل آنچه در بسیاری از فیلمهای تلویزیونی دیدهاید فقط در پارهای از موارد چارهساز میشود، اما در نظر داشته باشید که اگر در همان دقایق نخست به کار گرفته شود نجاتبخش خواهد بود و اساسا میتواند ریتمهای نامنظمی را که موجب اختلال عملکرد قلب میشوند از بین ببرد.
مومونت قصد دارد با تکمیل این نمونه آزمایشی، تجهیزات پزشکی بیشتری را به مجموعه اضافه کند، مثلا ماسک اکسیژن برای کسانی که گرفتار دود شدهاند و انسولین برای بیماران دیابتی. البته قبل از این که محصول نهایی به مرحله تولید برسد و در خدمت مراکز درمانی قرار بگیرد، ضروری است که دستورالعمل همراه تجهیزات به دقت نگارش شود. قیمت فناوری فوق برای هر عدد حدود 19 هزار دلار (نزدیک به 62 میلیون تومان) تخمینزده شده که اگر چه رقم بالایی است، اما از تجهیز آمبولانسهای زمینی که کارآمدی پایینتری دارند به نسبت ارزانتر تمام خواهد شد.
Euronews / مترجم: صدف دژآلود
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد