گزارش

اختصاص اعتبار برای تحول در کشاورزی خوزستان

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی خوزستان سرانجام پس از 18 سال، از ابتدای امسال و با اختصاص اعتبار 1.5 میلیارد دلاری از سوی رئیس‌جمهور، جان تازه‌ای یافت و حرکت بسیار کند و لاک‌پشتی آن سرعت یافته، به طوری که مجریان طرح معتقدند با این روند و در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز، اجرای طرح سه چهار سال دیگر به پایان خواهد رسید.
کد خبر: ۷۴۰۸۵۸

این طرح قرار است با بهره‌گیری از روش‌های نوین کشاورزی و آبیاری، علاوه بر اشتغالزایی، موجب بالارفتن راندمان آب و افزایش تولیدات کشاورزی شود.

اکنون اجرای زیرساخت‌ها در 16 شهرستان استان خوزستان و همچنین بخش‌هایی از استان ایلام در حال انجام است. این طرح از سال 75 در دستور کار مسئولان قرار گرفت، البته اجرای آن از سال 87 آغاز شد ولی در شش سال گذشته به دلیل کمبود اعتبار از پیشرفت چندانی برخوردار نبود.

به گفته معاون آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان در این سال و همزمان با سفر هیات دولت وقت به خوزستان، بحث اجرای طرح دوباره از سوی مسئولان استانی مطرح و اعتباری خاص در بودجه سال 87 برای اجرای آن از سوی هیات دولت در نظر گرفته و اجرای آن آغاز شد. گرچه این اعتبارات به میزانی نبود که بتواند پاسخگوی اجرای سریع و کامل طرح باشد.

دهقانیان با بیان این‌که تا سال 89 اجرای این طرح به عهده سازمان جهادکشاورزی خوزستان بود، در گفت‌وگو با جام‌جم می‌افزاید: اما از سال 89 به منظور سرعت بخشی در اجرای طرح، مسئولیت آن از سوی دولت به مؤسسه جهاد نصر «از جمله شرکت‌های تابعه و وابسته به وزارت جهاد کشاورزی» واگذار شد. این موسسه نیز به عنوان مجری طرح متعهد شد که طرح مذکور را شامل 500 هزار هکتار در خوزستان و 50 هزار هکتار در استان ایلام، در یک برنامه پنج‌ساله در اراضی پایاب سدهای موجود در پنج حوضه دز، کارون، کرخه، مارون، زهره و خیرآباد در ذیل شبکه‌های اصلی اجرا کند.

وی با اشاره به این‌که محدوده در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح شامل اراضی ای است که یا هیچ کشتی در آنها صورت نمی‌گیرد یا کشاورزی به صورت سنتی و پراکنده و با عملکرد بسیار پایین در آنها انجام می‌شود، می‌گوید: براساس طرح مذکور که طرحی کامل و شامل توسعه کشاورزی، باغداری، شیلات و دامپروری در اراضی یادشده است، تمام این اراضی ابتدا احیا شده و سپس زیر کشت خواهد رفت که برای انجام این امر ابتدا باید زیرساخت‌هایی همچون تسطیح و زهکشی اراضی و اصلاح سیستم آبیاری انجام شود که انجام این امور در این سطح گسترده به اعتبارات کلانی نیاز دارد که در سال‌های گذشته تامین نشد، اما اخیرا با پیگیری رئیس‌جمهور و توجه ویژه رهبر معظم انقلاب به استان خوزستان، مبلغ 5/1 میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای این طرح اختصاص داده شده است که در مدت سه سال در اختیار موسسه جهاد نصر قرار می‌گیرد.

پیشرفت طرح با اختصاص اعتبار در سال جدید

معاون اجرایی طرح 550 هزار هکتاری خوزستان نیز در گفت‌وگو با جام‌جم به تشریح جزئیات طرح و روند اجرای آن پرداخته و می‌گوید: از سال 89 که طرح به موسسه جهاد نصر واگذار شد تا سال 92 هرسال اعتبارات اندکی به آن تخصیص داده می‌شد که در عمل پاسخگوی حجم کارهای انجام شده نبود، به طوری که در سال 92 حدود 200 میلیارد تومان به پیمانکاران بدهکار شدیم، اما اعتبار 1.5 میلیارد دلاری ای که رئیس‌جمهور در دی ماه سال گذشته به این طرح اختصاص داد، علاوه بر پرداخت این قروض، اعتبار مورد نیاز تا اجرای کامل طرح در حدود 300 هزار هکتار از اراضی را تامین کرد.

حسن علاقه‌مند با اشاره به این‌که در مجموع تاکنون بیش از 95 هزار هکتار از 550 هزار هکتار مصوب، احیا و برای کشاورزی با حداکثر بهره‌وری آماده شده است، می‌افزاید: 75 هزار هکتار از این میزان در مرحله اول طرح یعنی شش سال گذشته و بیش از 20 هزار هکتار آن نیز از ابتدای امسال تاکنون انجام گرفته است.

وی با بیان این‌که این طرح در راستای استفاده بهینه از آب و خاک استان انجام می‌شود که هم‌اکنون بخش وسیعی از این اراضی معادل 70 درصد آنها به طریق سنتی زیرکشت قرار دارد، می‌گوید: براساس این طرح روی این اراضی زیرکشت و بقیه اراضی مستعد کشت استان، سه عملیات انجام می‌شود تا به بالاترین میزان بهره‌وری و عملکرد برسند. این عملیات شامل احداث شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی (برای بالابردن راندمان آبیاری)، تجهیز و نوسازی اراضی و به عبارتی تسطیح اراضی(افزایش عملکرد محصول در هکتار) و احداث زهکشی زیرزمینی یا به عبارتی اصلاح خاک اراضی که مشکل شوری دارند(افزایش کمیت و کیفیت محصول) می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها