براساس این طرح سلامت جوانان در سیستان و بلوچستان، فارس، آذربایجان شرقی، گلستان، خراسان رضوی و کرمانشاه مورد بررسی قرار می​گیرد

بسته خدمات سلامت برای جوانان 6 استان

قرار است با ارائه بسته خدمات سلامت، جوانان در شش استان کشور به لحاظ سلامت روحی و روانی و جسمانی مورد بررسی قرار گیرند .
کد خبر: ۷۳۱۴۴۲

مدیرکل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که روز گذشته در گفت‌وگو با ایرنا از اجرای این طرح خبر داده بود، در تشریح این خبر به جام‌جم می‌گوید: پس از تشکیل اداره سلامت جوانان در سال 92 این طرح تهیه شد و از حدود پنج ماه پیش نیز در شش استان به اجرا درآمد. طبق این طرح قرار است سلامت و سبک زندگی جوانان 18 تا 29 سال مورد بررسی قرار گیرد. بخشی از این بسته خدماتی نیز شامل مباحث خودارزیابی است که با ارائه پرسشنامه به جوانان وضع آنان بررسی می‌شود و چنانچه به خدماتی همچون مشاوره و مداخلات بهداشتی و درمانی و معاینه پزشکی نیاز داشته باشند، به آنان ارائه می‌شود.

محمداسماعیل مطلق با اشاره به استان‌های گلستان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، فارس و کرمانشاه که این طرح در آنها به اجرا در می‌آید، می‌افزاید: بسته خدمت فقط در یک شهر از هر استان اجرا می‌شود.

وی با اشاره به این‌که فسا در فارس، فریمان در خراسان رضوی، کلیبر در آذربایجان شرقی، آق‌قلا در گلستان و زهک و زابل در سیستان و بلوچستان و پاوه در کرمانشاه از جمله مناطقی است که طرح در آنها به اجرا درمی‌آید، خاطرنشان می‌کند: عواملی همچون محرومیت و وجود بستر مناسب برای اجرای طرح در انتخاب این شهرها نقش مهمی داشته است.

بررسی جوانان 18 تا 19 ساله

وی با اشاره به این‌که اداره سلامت جوانان با هدف توجه به این قشر از آذر سال 92 در دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور تشکیل شد و قرار است جوانان 18 تا 29 سال را تحت پوشش مطالعات و خدمات خود قرار دهد، می‌گوید: از آنجا که ارتقای سطح زندگی جوانان کشور ارتباط زیادی با سبک زندگی آنها دارد، یکی از مواردی که در طرح مذکور مورد بررسی قرار خواهد گرفت، سبک زندگی و عادات آنها در زمینه‌های مختلف است. به طور مثال عادات غذایی ( میزان مصرف هیدروکربن‌ها، نوشابه‌های گازدار و...)، عادات بهداشتی و فردی، الگوی مصرف مواد دخانی و دارویی، الگوهای خواب و بیداری، میزان تحرک یا کم‌تحرکی فرد توسط سوالاتی که در پرسشنامه‌های طرح آمده است، مورد بررسی و سنجش قرار می‌گیرد.

مطلق با بیان این‌که معاینه پزشکی عمومی و بررسی وجود اختلالات روحی و جسمی در جوان و سابقه آن در خانواده وی نیز از دیگر مواردی است که مورد بررسی قرار خواهد گرفت، تصریح می‌کند: پرسشنامه‌ها با کدهای جداگانه مشخص شده و پس از بررسی و مطالعه پاسخ‌ها و نمره اخذ شده، مداخلات بهداشتی و درمانی روی افراد اعمال می‌شود، به این ترتیب که اگر شخصی برای بهبود سبک زندگی به مشاوره نیاز داشت، به او ارائه خواهد شد و در صورتی که جوانی به ارائه خدمات درمانی نیازمند بود، به بخش درمانی این وزارتخانه ارجاع داده می‌شود و البته تمام این خدمات به صورت رایگان ارائه خواهد شد.

این در حالی است که هم اکنون نیز برای ارتقای سبک زندگی جوانان سه بسته آموزشی در قالب روابط اجتماعی سالم، تغذیه و فعالیت فیزیکی مناسب و سلامت جسمانی تدوین و طراحی شده و در اختیار ذی‌نفعان قرار گرفته است.

مدیرکل سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور با تاکید بر این‌که اجرای این طرح در سطح جمعیت جوان کشور، به نوعی پیشگیری از وقوع بیماری‌های وخیم و متعدد در آینده در این جمعیت است، یادآور می‌شود: این طرح ابتدا و از سال گذشته فقط در دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی کشور به اجرا درآمد، اما امسال به جوانانی از تمام سطوح و قشرها در این شش استان تعمیم یافت که انتظار می‌رود تا پایان سال به سرانجام برسد. ادامه و تعمیم آن به دیگر استان‌های کشور نیز منوط به تامین منابع مالی است.

این مقام مسئول درباره نحوه انتخاب جوانان برای اجرای طرح نیز یادآور می‌شود: از آنجا که بحث سلامت، موضوعی اختیاری است و نه اجباری، بنابراین اجرای طرح در میان جوانانی که تمایل دارند و از طریق فراخوان انجام خواهد شد، به این ترتیب که از طریق استانداری‌ها، فرمانداری‌ها، شهرداری‌ها، تریبون‌های نماز جمعه و جماعت این مناطق، نصب بنر و تبلیغات در سطح شهر و تماس با خانواده‌هایی که تحت پوشش مراکز بهداشتی و درمانی در این شهرها هستند، در این زمینه اطلاع‌رسانی خواهد شد.

استقبال 50 درصد جوانان زهک

در همین حال کارشناس مسئول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشت در شهرستان زابل استان سیستان و بلوچستان به جام‌جم می‌گوید: این طرح در شهر زهک شهرستان زابل از اواخر تیرماه امسال به اجرا درآمده و تاکنون حدود 50 درصد از جوانان این شهر از آن استقبال کرده‌اند.

منصور قزاق با اشاره به این‌که کل جمعیت زهک، حدود 76 هزار نفر است که حدود 21 هزار نفر آن، جمعیت جوان 18 تا 29 سال است، می‌افزاید: استقبال از این طرح ابتدا چندان مطلوب نبود، اما با گسترش تبلیغات و حتی اطلاع‌رسانی خانه به خانه، استقبال بیشتری از آن شد، به طوری که امید می‌رود بتدریج بقیه جوانان نیز با مراجعه به مراکز ما در شهر زهک و پرکردن پرسشنامه، به این طرح پیوسته و ما را در یاری رساندن به خود کمک کنند.

وی با بیان این‌که مطالعه و بررسی پاسخنامه‌هایی که تاکنون به دست مراکز مربوط رسیده است، بتازگی آغاز شده و تا پایان سال نتیجه نهایی ارزیابی و مداخلات مورد نیاز جوانان اجرایی خواهد شد، تصریح می‌کند: گرچه هنوز بررسی دقیق و علمی روی داده‌ها صورت نگرفته، اما با یک نگاه کلی به پاسخنامه‌های ارائه شده می‌توان دریافت که مشکل جوانان این منطقه بیشتر در بخش روحی روانی (افسردگی) و سبک تغذیه است.

ضمن این‌که درصدی هم نیاز به ارجاع به متخصص دارند و این در حالی است که زهک خود متخصص ندارد و خانواده‌ها باید برای معاینه و درمان به زابل تردد کنند.

به عقیده وی، بیکاری و نبود اشتغال عامل اصلی مشکلات روحی و افسردگی جوانان این منطقه است، زیرا عملا با نابودی کشاورزی در سیستان و بلوچستان و نبود صنعت، بستر اشتغال نیز از بین رفته است و درصد بیکاری در این استان و شهرستان های آن بسیار بالاست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها