جام جم سرا: دکتر مجید حاجی فرجی اظهار داشت: از زمانی که الگو و سبک زندگی جامعه ایرانی تغییر کرد و به سمت زندگی در شهرهای صنعتی پیش رفته، الگوی غذایی آنها نیز به سمت زندگی صنعتی و استفاده از غذاهای آماده تمایل پیدا کرده است.
وی افزود: از سوی دیگر فعالیت بدنی مردم نیز کاهش یافت و به دلیل مشغله زیاد سرپرستان خانواده و فرصت کم آنها برای تهیه غذاهای سنتی و شایع شدن مصرف مواد غذایی آماده، عادات غذایی کودکان و نوجوانان نیز تغییر یافت و به یک عادت غلط غذایی تبدیل شد. گوشتهای فرآوری شده به صورت سوسیس و کالباس، کنسروها و غذاهای آماده یا نیمه آماده به دلیل اینکه مواد افزودنی، نمک و روغن زیادی دارند، سبب بروز عارضه پرفشاری خون حتی در کودکان و نوجوانان میشود.
او گفت: این مواد غذایی علاوه بر اینکه پرکالری هستند و سبب بروز اضافه وزن میشوند، به دلیل افزودنیهای خاص و همچنین شیوه طبخ نامناسب، سبب بروز عوارضی برای سلامتی افراد به ویژه کودکان و نوجوانان به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن آنها میشود. فست فودها به دلیل اینکه برخی آنها به صورت سرخ کرده مصرف میشوند، روغن بیشتری وارد بدن میکنند و به همین دلیل سبب بروز بیماریهای غیرواگیر مانند چاقی، سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی و کبدی میشوند. همچنین مصرف این گونه غذاها به دلیل افزودنیها و روغن و کالری بالا در درازمدت میزان بروز سرطان را در جامعه بالا میبرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین عدم توجه والدین به مصرف سبزیها و انواع سالادها در وعدههای غذایی را یکی دیگر از عوامل تغییر ذائقه کودکان و نوجوانان عنوان کرد و گفت: والدین به دلیل فرصت محدودی که به دلیل زندگی ماشینی دچار آن شدهاند، بیشتر مواقع این دسته از مواد غذایی را از سفرههای خود حذف میکنند و همین امر سبب عدم تمایل کودکان به خوردن میوهها و سبزیها و در نتیجه دچار شدن به عواقب عدم مصرف آنها میشود.
حاجی فرجی افزود: به طور کلی هرم غذایی مردم ما تغییر کرده است و بهترین نشانه آن بروز و افزایش بیماریهای غیرواگیر در بین مردم است. بیش از ۵۰ درصد افراد جامعه ما مبتلا به چاقی هستند، میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در کشور افزایش یافته و سن بروز آن پایین آمده و میزان بروز سرطانهای مختلف در بین زنان و مردان افزایش یافته است و نمیتوان گفت که این مسایل بیرابطه با تغذیه مردم است.
حاجی فرجی با تاکید بر اینکه یکی از عوامل موثر در بروز این گونه بیماریها، مواد غذایی و نوع طبخ غذا است، خاطرنشان کرد: در دهه اخیر تلاشهای زیادی شده است تا ازطریق آموزشهای همگانی بتوان اطلاعات عموم مردم را در این زمینه افزایش یابد؛ اما از آنجایی که تغییر عادات مردم کار بسیار دشواری و زمان بری است باید بیشتر در این زمینه کار فرهنگی کرد. |ایرنا|
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد