آجیلها اغلب ظاهری براق و خوشرنگ دارند که اکثر افراد را ترغیب به خرید میکنند، اما متأسفانه برخی از این آجیلها برخلاف ظاهر خوشآب و رنگ، طعمی نامطلوب و گاهی مهمانانی ناخوانده دارند که خریدار به ناچار با توجه به صرف هزینه گزاف مجبور به دور ریختن آنها میشود. البته برخی هم بدون توجه به بهداشت و سلامت آجیل، این محصولات ناسالم را مصرف میکنند!
اگر ظاهر آجیل نشاندهنده کیفیت آن نیست، اندکی از آن را مزه کنید زیرا مهمترین نکته در زمان خرید آجیل تست کردن طعم و مزۀ مقداری از آن است.
آجیلهای فلهای
آجیل و خشکبار ازجمله تنقلاتی هستند که اگر در شرایط نامناسب محیط، چون گرما و رطوبت بالا به مدت طولانی قرار گیرند آلوده به نوعی قارچ میشوند. این قارچ قرار است با نفوذ به داخل مغزها، آنها را آلوده کرده و با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین عوارض سریع یا طولانی مدتی را در مصرفکننده ایجاد نمایند. از عوارض سریع آن میتوان به تضعیف سیستم ایمنی بدن، صدمات کبدی و در نهایت سرطان کبد و از اثرات طولانی مدت آن نیز میتوان به بروز ناهنجاریهای جنینی، جهشزایی، انحراف کروموزومها و غیره اشاره کرد.
معمولاً این سم در آجیلهای فلهای که به صورت سنتی نگهداری و عرضه میشوند به مقدار زیاد یافت میشود؛ البته بد نیست بدانید این روزها عدهای از فروشندگان سودجو، برخی از اقلام صادراتی آجیل چون پسته را که به دلیل آلودگی به آفلاتوکسین از صادرات ایران حذف شده است به عنوان محصولات درجه یک مخلوط با مغزهای دیگر به صورت درهم عرضه میکنند که متأسفانه تشخیص آن بسیار مشکل است بنابراین با توجه به این که برخی مراکز عرضه آجیل، محصولات کهنه و آفتزده خود را نیز به صورت مخلوط عرضه میکنند توصیه میشود که از خرید آجیلهای مخلوط فلهای اجتناب کنید. این آجیلها اغلب طعم ناخوشایندی دارند و مصرف آنها حتی به مقدار اندک، میتواند مصرفکننده را به عوارض ناشی از سم آفلاتوکسین دچار کند.
آجیلهای براق
موضوع دیگری که این روزها باید به آن توجه داشت، مواد براق واکس مانندی است که برخی قنادیها یا آجیلفروشیها برای افزایش زمان ماندگاری و جذاب شدن به آجیل میافزایند. به گفته کارشناسان علم تغذیه، مصرف طولانیمدت این مواد افزودنی میتواند به بخشهای مختلف بدن به ویژه کبد آسیب برساند. حال اگر زیبایی آجیلهای براق شما را وسوسه کردهاند حداقل آنهایی را که در بستهبندیهای بهداشتی و دارای تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند انتخاب کنید.
آجیلهای رنگی
نکته دیگر رنگهایی است که برای تخمه، بادام، پسته و... استفاده میشوند. این رنگها عمدتاً غیرمجاز و با پایه فلزات سنگین بوده و گاهی حساسیتهای شدیدی را برای مصرفکننده ایجاد میکنند. این رنگها بسته به نوعشان احتمال بروز سرطان و بیماریهای کبدی و کلیوی را خصوصاً در افراد آسیبپذیری چون کودکان، خانمهای باردار و سالمندان افزایش میدهد. بنابراین چنانچه هنگام مصرف تخمه، پسته و بادام دستها و لبهایتان رنگی شد، نشانۀ مصرف رنگهای شیمیایی در تهیه آنهاست که باید از مصرف اینگونه تنقلات خودداری کنید.
توصیهها
1- آجیل شور برای افراد با فشار خون بالا و بیماران قلبی عروقی و آجیل شیرین برای بیماران دیابتی و افراد دارای اضافه وزن بسیار مضرند؛ بنابراین بهتر است به مقدار مناسب از آجیلهای خام بینمک استفاده کنید.
2- آجیلهای تفت داده فسادپذیرند و تفت دادن آجیل، طعم کهنگی آن را پنهان میکند؛ بنابراین مغزها را به صورت خام خریداری کنید و هر بار به مقدار مصرف تفت دهید.
3- از خرید مغزهای پوستکنده اجتناب کنید؛ چرا که این مغزها با توجه براحتی مصرفشان زیاد میل میشوند و این امر میتواند سبب افزایش دریافت انرژی و اضافه وزن شود.
4- نگهداری طولانیمدت آجیل تغییرات شیمیایی و اکسیداسیون خفیف چربیها را در پی داشته و موجب بوی کهنگی و طعم نامطلوب آجیل میشود؛ بنابراین آجیل را در اندازهای بخرید که زمان زیادی مجبور به نگهداری آن نشوید.
5- در صورتی که روی مغزهای آجیل سوراخهایی مشاهده کردید از مصرف آنها بپرهیزید؛ چرا که در داخل سوراخها لارو حشرات به صورت کرمهایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
6- از مصرف مغز گردوی سیاه شده در داخل آجیلتان اجتناب کنید. سیاه شدن گردو عمدتاً به دلیل رشد کپکها و قارچهایی است که میتوانند با ترشح سموم خطرناک توکسین برای سلامت مخاطرهآمیز شوند.
آجیل شب یلدا
آجیل شب یلدا شامل انواع مغزها همچون پسته، گردو، بادام و فندق و همچنین میوه های خشک مثل توت، انجیر، خرمای خشک، برگه هلو و شیرینی باسلوق است که به آجیل شیرین معروفند و از آنجا که تفت داده نیستند از نظر متخصصان تغذیه مفیدترند.
در این میان مغز پسته به افرادی که گیاهخوار هستند، توصیه میشود. زیرا در آن مقادیر بالایی از آهن و کلسیم وجود دارد به طوری که در هر 100 گرم از آن 110 میلیگرم کلسیم و مقدار زیادی آهن وجود دارد. مغز پسته برای افرادی که دچار کمخونی هستند، خانمهای باردار و بیماران قلبی بسیار مفید است.
بادام از دیگر مغزهای موجود در آجیل شب یلدا است که از نظر تغذیهای ارزش غذایی بسیاری دارد به طوری که هر 100 گرم از آن 21 گرم پروتئین دارد و بهتر از بادام زمینی است زیرا مغز بادام حاوی پروتئین است. در هر مغز بادام در حدود 240 میلیگرم کلسیم وجود دارد که از این رو افرادی که در معرض پوکی استخوان هستند و قادر به مصرف شیر نیستند، میتوانند از این مغز استفاده کنند.
گردو یکی دیگر از مغزهایی است که در آجیلها از آن استفاده میشود. در هر 100 گرم گردو، حدود 68 گرم چربی وجود دارد که قسمتی از این چربی شامل اسیدهای چرب غیراشباع است. از آنجا که گردو حاوی مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا 3 (بخصوص اسید آلفالینولئیک) و فیتواسترولهاست، برای قلب مفید است.
مغز فندق هم نسبت به سایر مغزها دارای چربی بیشتری است. در کنار چربی، پروتئین بالایی نیز در این مغز موجود است به طوری که هر 100 گرم از فندق حاوی 14 گرم پروتئین است.
نخودچی و کشمش نیز یک ترکیب پر پروتئین است. کشمش تمامی خواص انگور را دارد با این تفاوت که در طول فرآیند خشک شدن، درصد پتاسیم و قند آن افزایش یافته است از این رو استفاده از کشمش به افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توصیه نمیشود.
خشکباری مانند توت و انجیر را به آجیلتان اضافه کنید زیرا توت برای افرادی که در حال کاهش وزن هستند، مناسب است و قند موجود در آن چاق کننده نیست. همچنین برای جذب آن، بدن نیاز به ترشح انسولین ندارد به این دلیل استفاده از توت به افراد مبتلا به دیابت نیز توصیه میشود.
انجیر برای زنان در معرض کم خونی بسیار توصیه میشود زیرا هر 100 گرم انجیر خشک دارای 250 میلیگرم کلسیم و 4 میلیگرم آهن است و به این دلیل استفاده از آن برای رفع کمبود آهن و جلوگیری از پوکی استخوان توصیه میشود.
متخصصان تغذیه مصرف مخلوط این مغزها را در حجم کم اما با یکدیگر توصیه میکنند و بهتر است که از مصرف آنها در ساعتهای نزدیک به خواب فرد به دلیل دیرهضم بودن آنها اجتناب کرد.
>> جام جم+ایرانا+تبیان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد