در دور قبل، جمهوری اسلامی ایران طرحی را پیشنهاد کرد که شامل سه بخش «هدف مشترک»، «گام اول» و «گام پایانی» است و آنطور که در روزهای گذشته از سوی مسئولان مذاکرهکننده کشورمان اعلام شد در این دور قرار است به صورت جزئیتر درباره طرح ایران بحثشود.
در همین خصوص، اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای جمهوری اسلامی ایران دیروز به سوئیس رفتند تا پیش از آغاز رسمی مذاکرات، رایزنیهایی داشته باشند؛ رایزنیهایی که اگر به سرانجام روشنی برسد، به عقیده سولانا، تبعات ژئواستراتژیک مثبتی را در سراسر خاورمیانه بهجاخواهد گذاشت.
خاویر سولانا، از اعضای برجسته موسسه اندیشکده بروکینگز دیروز در یادداشتی نوشت که آخرین دور مذاکرات میان ایران و ۵+۱ در ژنو (که بیستوسوم و بیستوچهارم مهر برگزار شد) موجب خوشبینی محتاطانهای شده و به نظر میرسد روزنهای برای توافق بر سر برنامه هستهای ایران گشوده شده است.
به گزارش سایت اشراف، سولانا در تحلیل خود از گفتوگوهای امروز و فردا در ژنو نوشته است: البته ایران برای بهبود دائم روابط خود با غرب راه درازی در پیش دارد، اما آنچه که ایران نیاز به انجام آن دارد، فقط مانع موجود نیست؛ بلکه باید به دیگر بازیگران راهبردی نیز توجه کرد.
وی اسرائیل را مانع بزرگی در دستیابی به توافق دانسته و آورده است: عربستان، قدرتی منطقهای که برای نفوذ منطقهای مستقیما با ایران در رقابت است، احساس میکند که در آشتی غرب با جمهوری اسلامی از قلم افتاده است تا جایی که با امتناع از پذیرفتن کرسی شورای امنیت سازمان ملل، خشم رهبران خود را ابراز میکند. این پادشاهی حتی در دوران شاه از این میترسید که یک ایران قدرتمند ممکن است به قدرت مسلط و برتر منطقهای تبدیل بشود. این مشاجره بر سر ایران، در ادامه امتناع آمریکا از حمله به سوریه و عزل حسنی مبارک، رئیسجمهور پیشین مصر (یکی از متحدان مهم عربستان) در جریان است.
به عقیده سولانا، سیاستگذاران آمریکایی مشکل مهم دیگری هم دارند: «کنگره». توافق نهایی بر سر افزایش سقف بدهیهای آمریکا و بازگشایی دوباره دولت، تندروهای حزب جمهوریخواه را در موضع ضعف و اوباما را در موضع قدرت قرار داده است، اما این موضوع رویه خطرناکی را به وجود میآورد. هرگونه توافق ممکن با ایران شامل برداشتن تحریمهای اقتصادی میشود که نیاز به تائید قوه مقننه دارد و توافقنامه پیشنهادی را نسبت به کنگره آسیبپذیر میکند.
سولانا که تجربه بسیاری در پیگیری پرونده هستهای کشورمان دارد، در نوشته خود تصریح کرده است: اروپا به نوبه خود فرصت خوبی در اختیار دارد تا با متعهد شدن به یک سیاست خارجی متحد، منسجم و موثر، از خودش دفاع کند. اتحادیه اروپا همواره یک عامل کلیدی در مذاکرات میان ایران و گروه 1+5 بوده است و اکنون نیز این نقش را بهواسطه کاترین اشتون ایفا میکند.
او گفته است که اشتون مورد اعتماد همه احزاب است. زیرکی و هماهنگی نزدیک با آمریکا، یکویژگی مهم برای اتحادیه اروپا محسوب میشود. هنگامی که زمان لغو تحریمها فرارسد، اروپا باید با آمریکا هماهنگی نزدیکی داشته باشد تا اثربخشی و کارایی این اقدام را به حداکثر برساند.
به باور این صاحبنظر سیاسی، مذاکره و دیپلماسی، تنها روش مطمئن برای حل مناقشه هستهای ایران است. راهاندازی یک درگیری و جنگ دیگر در خاورمیانه بدترین گزینه است، اما استفاده از فرصت منحصر به فردی که اکنون در مورد مساله ایران به وجود آمده، نیازمند بلندنظری و آیندهنگری تمامی طرفین است. منافع ملی باید بالاتر از ملاحظات انتخاباتی قرار گیرد. روزنه مذاکرات باز است، اما تا ابد چنین نخواهد بود.
اما دور تازه گفتوگوها در ژنو با حضور سیدعباس عراقچی، مجید تختروانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه، حمید بعیدینژاد مدیرکل امور اقتصادی و تخصصی بینالمللی وزارت امور خارجه، داوود محمدنیا مشاور حقوقی وزیر امور خارجه و محمد امیری مدیرکل امور پادمانهای سازمان انرژی اتمی برگزار میشود.
به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای کشورمان هم که برای شرکت در یک اجلاس به فرانسه رفته بود، از پاریس به ژنو آمده است. ریاست هیات ایرانی را ظریف و ریاست گروه 1+5 را کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بهعهده دارد.
علاوه بر اشتون، هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وندی شرمن به نمایندگی از دولت آمریکا، سرگئی ریابکوف به نمایندگی از دولت روسیه، سایمون گس به نمایندگی از دولت انگلیس، ژاک اودیبر به نمایندگی از فرانسه، وانگ مین به نمایندگی از دولت چین و هانس دیتر لوکاس به نمایندگی از آلمان در مذاکرات ایران و گروه 1+5 حضور دارند.
ظریف: به توافق نرسیدن در ژنو به معنای «فاجعه» نیست
اما وزیر امور خارجه کشورمان که پیش از سفر به سوئیس به فرانسه رفته بود با اشاره به نشست ایران و 1+5 که امروز و فردا در ژنو برگزار میشود، اعلام کرد: توافق بر سر برنامه هستهای ایران میتواند در این نشست محقق شود، اما به توافق نرسیدن در این نشست به معنای یک فاجعه نیست.
به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فرانس24 گفت: فکر میکنم که رسیدن به توافق در این مذاکرات ممکن باشد، اما این موضوع را فقط میتوانم از جانب کشورم اعلام کنم، نه از جانب دیگران (گروه1+5).
وزیر امور خارجه در گفتوگو با ایرنا افزود: درحال محک زدن میزان جدیت دولتهای غربی و نمایندگانشان برای دستیابی به یک راهحل موردقبول طرفین هستیم.
ظریف افزود: نظر به گفتوگوهای صورت گرفته اعم از سیاسی و مذاکرات کارشناسی هفته گذشته میان نمایندگان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انتظار ما این است که کشورهای عضو گروه مذاکرهکننده غربی و بویژه فرانسه با یک دیدگاه باز و آگاه در این دور از مذاکرات شرکت کنند.
وی ادامه داد: این به این معناست که آنها با هدف دستیابی به راهحلی در این نشست حضور پیدا کنند که در این صورت میتوانیم به صورت جدی به سمت حل بحران پیش برویم.
ظریف اظهار کرد: آنچه مسلم است، جلب اعتماد مردم ایران ضروری است و ایرانیان تاکنون به سیاستهایی که از طرف برخی از این دولتها دنبال شده، کاملا بیاعتمادند.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: به همین جهت ما در حال امتحان میزان جدیت این دولتها و نمایندگانشان در رسیدن به راهحلی مورد قبول طرفین هستیم و با توجه به اینکه سیاستهای گذشته هیچ دستاوردی برای غرب و اعضای گروه مزبور نداشته است، امیدواریم شاهد حضور آگاه و مؤثر اعضای گروه در نشست ژنو باشیم.
ظریف همچنین با اشاره به تحریمهای ناعادلانه و ظالمانه کشورهای غربی گفت: تحریمهای وضع شده علاوه بر ایجاد مشکلات برای مردم ایران، باعث فرصتسوزی در زمینههای مختلف برای کشورهای غربی وضعکننده آن نیز شده است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه غرب امکان استفاده و رایزنی با یکی از مهمترین و موثرترین بازیگران منطقهای را از دست داده است، اظهار کرد: بویژه آنکه حضور حماسی مردم در انتخابات ریاست جمهوری اخیر این آگاهی را برای این دولتها ایجاد کرده که نیاز دارند با جمهوری اسلامی به طریق دیگری عمل کرده و از طریق تعامل وارد شوند؛ یعنی تعاملی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل.
ظریف با اشاره به دور جدید مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1+5 در ژنو گفت: گفتوگوها بسیار دشوار و شاهد فراز و نشیبهای زیادی خواهد بود، اما این به آن معنا نیست که ما مشکلات غیرقابلحلی را پیشرو داریم؛ چرا که جمهوری اسلامی ایران سیاستش مبتنی بر عدم پیگیری سلاح هستهای است. وی ادامه داد: از نظر ما برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلحآمیز بوده و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
ظریف، همکاریهای مفید و سازنده طرف ایرانی در پرونده هستهای کشورمان را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: نکته مهم این است که ما از یک دیوار بیاعتمادی که بیشتر به دلیل سیاست کشورهای غربی ایجاد شده، چطور باید عبور کنیم و برای عبور از این وضع، کشورهای غربی نیازمند جلب اعتماد ایران هستند. وی افزود: ما هر اقدامی را در جهت رفع نگرانیهای احتمالی کشورها انجام میدهیم تا حقوق مردم ایران برای فناوری صلحآمیز هستهای از جمله غنیسازی کاملا شناسایی و اجرا شود.
روابط ایران و فرانسه، به نفع هر 2 کشور است
وزیر امور خارجه کشورمان در دیداری که در حاشیه مجمع رهبران کشورهای عضو یونسکو در پاریس با وزیر امور خارجه فرانسه داشت، گفت: بهبود روابط مورد احترام متقابل کشورهای ایران و فرانسه با یکدیگر، متضمن منافع مشترک دو کشور خواهد بود.
ظریف پس از دیدار با لوران فابیوس، همتای فرانسوی خود تصریح کرد: در طول سالهای اخیر روابط ما با فرانسه دستخوش رکود شده و ضروری بود که این روابط با توجه به نیازهای مشترک طرفین، دوباره بهبود و احیا شود.
وی تصریح کرد: نیاز است روابط و مناسبات همهجانبه میان طرفین با در نظرگیری قواعد مورد احترام متقابل و منافع مشترک و اصل برابری، به حالت اولیه خود بازگردد.
ظریف با بیان اینکه حتی میتوان شاهد توسعه و گسترش بیش از گذشته در روابط دو کشور ایران و فرانسه بود، اظهار کرد: مسلما بهبود و ارتقای سطح روابط دو کشور به نفع دو طرف بوده و با رفع نگرانیهای موجود، زمینه برای اعتماد متقابل فراهم میشود.
وزیر امور خارجه کشورمان به موضوع دیدار و مذاکرات انجام شده وی با همتای فرانسوی خود اشارهای داشت و گفت: با فابیوس در زمینه روابط دوجانبه، روابط اقتصادی دو کشور و مشکلات موجود بر سر راه آن، مباحث مربوط به فعالیتهای صلحآمیز هستهای، مذاکرات جاری 1+5، موضوعات منطقهای و بویژه بحران جاری در سوریه به بحث و تبادل نظر پرداختیم.
ظریف با بیان اینکه ملاقات صورت گرفته با وزیر امور خارجه فرانسه طولانی و در عین حال، بسیار جدی بود، افزود: با فابیوس در زمینه موضوعات و مباحث مورد علاقه به صورت ریز، بحث و راههای ممکن برای رفع نگرانیهای دوجانبه به تبادل نظر گذاشته شد.
امیدواری سخنگوی اشتون به پیشرفت مذاکرات
در همین حال، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون میگوید مذاکرات هستهای وارد مرحله جدی خود شده و این اتحادیه امیدوار است در دور جدید گفتوگوها پیشرفت محسوسی حاصل شود.
به گزارش فارس، وی با اشاره به پیچیدگیهای مذاکرات، گفت طرفین توافق کردهاند تا محتوای مذاکرات محرمانه بماند تا بتوان بر اصل موضوع تمرکز داشت.
دیدار وزیر خارجه آمریکا با نخستوزیر رژیم صهیونیستی
مذاکرات در حالی قرار است امروز آغاز شود که وزیر خارجه آمریکا که کشورش همواره بر در نظر گرفتن ملاحظات رژیم صهیونیستی تاکید دارد دیروز با حضور در سرزمینهای اشغالی با نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار و گفتوگو کرد.
به گزارش فارس، جان کری در این دیدار گفت: هدف ما این است که ایران برنامهای صرفا صلحآمیز داشته باشد.
بنیامین نتانیاهو نیز در این دیدار بار دیگر افزایش فشارها بر ایران را خواستار شده و گفته توافق با تهران باید به طور کامل، توان هستهای ایران را از این کشور بگیرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰
رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی از تولید یک برنامه نخبگانی میگوید