شیوع بیماری های قلبی در کشور روبه گسترش است.این هشداری است که در چند سال اخیر بارها مطرح شده است و این بار این هشدار در حالی از سوی دبیر همایش «تازه های قلب و عروق» مطرح می شود
کد خبر: ۵۸۴۳۵
که وزارت بهداشت برای آموزش و پیشگیری این بیماری ، کارنامه قابل قبولی ندارد.
به اعتقاد دکتر محمدرضا محمدحسنی ، 20درصد ایرانیان به فشار خون مبتلا هستند که عامل زمینه ساز بیماری های قلب و عروق در دنیا شناخته شده است.
300هزار نفر قربانی قلب
بیماری های قلبی روزانه جان 364 ایرانی را می گیرد که این آمار در سال به 300هزار نفر در کشور می رسد. طاهره سماوات ، رئیس اداره قلب وزارت بهداشت ، بیماری های قلبی را عامل 28درصد عمر از دست رفته ایرانیان می داند و می گوید: 3عامل کم تحرکی ، تغذیه نامناسب و مصرف دخانیات عوامل دخیل در بروز بیماری های قلبی - عروقی در کشور است . به اعتقاد وی ، افراد در معرض دود سیگار (سیگاری های غیرفعال) بیشتر در معرض بیماری های قلبی - عروقی و مضرات دود سیگار قرار دارند ، لذا باید شرایطی فراهم شود تا افراد غیرسیگاری کمتر در معرض دود سیگار قرار گیرند. سماوات با اشاره به گسترش مواد غذایی سرخ شده در برنامه غذایی ایرانیان معتقد است : در سالهای گذشته به دلیل مصرف بالای میوه ، سبزیجات ، لبنیات ، خشکبار و مصرف کمتر مواد غذایی سرخ شده و آماده ، کمتر شاهد بروز بیماری های قلبی - عروقی در کشور بودیم . رئیس اداره قلب وزارت بهداشت درخصوص کم تحرکی نیز می گوید: طبق توصیه های سازمان بهداشت جهانی ، هر فرد باید روزانه 30دقیقه به فعالیت بدنی بپردازد به نحوی که سبب افزایش ضربان قلب ، تنفس و ایجاد نشاط در وی شود که نیاز به مکان و امکانات خاصی ندارد به نحوی که پیاده روی در منزل هم امکانپذیر است.
استرس ، عامل پنهان
علاوه بر عوامل مصرف دخانیات ، کم تحرکی و تغذیه نامناسب ، بیماری های قلبی یک عامل پنهان هم دارند. دکتر محمودی ، متخصص بیماری های قلب و عروق ، استرس را در راس ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی می داند و می گوید: در هر کشوری یکی از ریسک فاکتورها ، نقش مهمی را در بروز بیماری های قلبی بازی می کنند که استرس از ریسک فاکتورهای مهم در کشورمان است . وی معتقد است : در گذشته بیماری های رماتیسمی شایع ترین بیماری قلبی بوده ولی امروزه به علت بهبود شرایط بهداشتی جامعه و بالا رفتن آگاهی مردم در مورد عفونت گلو و درمان و پیشگیری آن ، میزان شیوع آن بسیار کاهش یافته است. این پزشک متخصص تاکید می کند: مصرف غذاهای آب پز ، گوشتهای سفید ، گوشت قرمز بدون چربی ، غذاهای دریایی و گیاهی بهترین موادغذایی برای این بیماران است.
علاج واقعه قبل از وقوع
دکتر سیدحسن عارفی ، رئیس بخش قلب بیمارستان شریعتی تهران نیز ضمن هشدار نسبت به شیوع بیماری های قلبی در کشور می گوید: با توجه به شیوع بیماری های قلبی در سالهای اخیر و کاهش سن ابتلا ، آگاهی دادن به مردم از سوی وزارت بهداشت ، مراکز بهداشتی و دانشگاه ها ضروری است . عارفی ، ورزش ، نکشیدن سیگار و رژیم غذایی را عوامل پیشگیری می داند و ادامه می دهد: اگر بخواهیم در آینده ابتلا به این بیماری کاهش یابد، باید از مصرف غذاها با چربی اشباع شده کاسته شود و به سمت مصرف حبوبات ، انواع سبزی و میوه ها حرکت کنیم ؛ زیرا تمامی 40 درصد تصلب شرایین به علت نحوه تغذیه است . وزارت بهداشت نیز طی اطلاعیه ای اعلام کرده است که تغییر شیوه زندگی تا 80 درصد از بروز بیماری های قلبی می کاهد. البته در این اطلاعیه از چگونگی تغییر شیوه زندگی مردم ، حرفی به میان نیامده است ، همان چیزی که از سوی دکتر محمودی به آن اشاره می شود: برای داشتن جامعه سالم نیازمند یک کار فرهنگی و اجتماعی در همه رسانه ها از سوی وزارت بهداشت هستیم . وی معتقد است : وزارت بهداشت باید بودجه ای را برای نظارت و تهیه مواد غذایی اختصاص دهد وتبلیغ غذاهای مفید و باارزش را از طریق رسانه ها در اولویت قرار دهد.