دکتر فریدون برکشلی، کارشناس اوپک:

رقابت اصلی بر سر دبیرکلی اوپک میان ایران و عراق است

اجلاس 163 اوپک جمعه هفته جاری در وین پایتخت اتریش برگزارمی شود. علاوه برتصمیم‌گیری درباره سقف تولید اوپک در شرایطی که قیمت جهانی نفت روبه کاهش است، انتخاب دبیرکل دائم این سازمان نیز جزو موضوعات مورد توجه این اجلاس است.ایران، عراق و عربستان هر یک برای تصدی این پست که بالاترین رکن مدیریتی این سازمان است، نامزد معرفی کرده‌اند و رقابت و رایزنی‌های تنگاتنگی در این خصوص در حال انجام است تا مگر همه اعضا روی یک نامزد اجماع کرده و بلاتکـــــلیفی و اختلاف طولانی در این خصوص پایان یابد. در این باره دکتر فریدون برکشلی، باسابقه‌ترین رئیس امور اوپک ایران و عضو گروه مطالعاتی و سیاستگذاری اوپک ارزیابی خود از نامزد ایران و سایر نامزدهای رقیب و تغییرات صحنه رقابت را ارائه می‌دهد.
کد خبر: ۵۶۷۱۶۸

ارزیابی شما از نامزدهای موجود دبیرکلی اوپک چیست؟

در یک ارزیابی کلی نامزدهای ایران و عراق تقریبا در یک سطح قرار دارند، ضمن این‌که نامزد عربستان شخص ضعیفی است و اصـولا در سطح دبیرکل اوپک نیست. نامزد ایران جناب آقای نوذری سال‌ها در سمت‌های مختلف نفتی فعالیت کرده، نماینده مجلس بوده و خصایص اخلاقی مناسبی دارد. ایشان تجربه گرانبهایی در فعالیت در دومین شرکت نفتی جهان (شرکت ملی نفت ایران) دارد و امید که رایزنی لازم در خصوص انتخاب ایشان صورت گیرد. در کنار این نمی‌شود منکر شد که دبیرکل پیشنهادی عراق نیز فرد مناسبی است. وی پیش از این وزیر نفت بوده و یکی از کارشناسانی محسوب می‌شود که نظر مثبتی در خصوص آن در سازمان کشورهای صادرکننده نفت وجود دارد.

چرا عربستان برای پست دبیرکلی کاندیدای ضعیفی معرفی کرد؟

احتمال دارد عراق و عربستان بر سر دبیرکلی به توافق‌هایی دست پیدا کرده باشند و شاید برای همین باشد که عربستان از ابتدا نامزد ضعیفی را معرفی کرد.

ایشان پیش از معرفی به عنوان نامزد این کشور، بازنشسته شده بود، ضمن این‌که سن وی نیز بالاست. نکته مهم‌تر این است که نامزد عربستان دچار مشکل لکنت زبان هم هست البته وقتی متنی را می‌خواند مشکلی ندارد، اما اگر بخواهد تند حرف بزند دچار لکنت زبان می‌شود؛ بنابراین به احتمال زیاد عربستان قید این سمت را زده است.

پس چرا اصولا عربستان نامزد معرفی کرده است؟

عربستان سعی دارد نامزد ایران را وتو کند و شاید برای همین هم نامزد معرفی کرده باشد.

ارزیابی شما از ویژگی‌های نامزد ایران در برابر دیگر نامزدها چیست؟

مشکل اصلی آقای نوذری نداشتن تسلط کامل به زبان انگلیسی است. اگر ایشان این مشکل را نداشت یا آن را رفع کند، بهترین گزینه برای دبیرکلی است. البته باید بگویم که تسلطی که ما از آن حرف می‌زنیم با صحبت‌های روزمره فرق دارد زیرا باید فردی که در مسند دبیرکلی می‌نشیند به تخصصی‌ترین کلمات انگلیسی وارد باشد.

اما به هرحال آقای نوذری اگر دبیرکل اوپک بشود، می‌تواند جو آرامی را در این سازمان ایجاد کند، آن هم در شرایطی که دبیرکل فعلی اوپک به دلیل دستوری برخورد کردن با موارد باعث شده تا جو ناآرامی بر فضای این سازمان حاکم شود.

پس ایران و عراق دو رقیب اصلی در ماراتن دبیرکلی روز جمعه هستند.

البته توجه داشته باشید که بعید می‌دانم روز جمعه هفته جاری دبیرکل اوپک به طور قطعی انتخاب شود. بیشتر احتمال دارد رایزنی در این خصوص انجام شود و انتخابات به معنای واقعی در پیش نباشد.

علت هم این است که دوره موقت دبیرکل فعلی اوپک به مدت یک سال اعتبار دارد و این یکساله تا زمستان امسال ادامه دارد. در نتیجه به احتمال زیاد انتخاب دبیرکل اوپک به اجلاس زمستانی این سازمان در ماه نوامبر یا دسامبر سال جاری میلادی موکول خواهد شد، اما همان گونه که عرض کردم گفت‌وگو و رایزنی زیاد و حتی سرنوشت‌سازی انجام خواهد شد.

چرا عراق و عربستان علیه ایران در اوپک متحد شده‌اند؟

عربستان در مقابل ایران خود را در موضع ضعف دیده است. از نقطه نظر مسائل سیاسی، در واقع عربستان اکنون در چند جبهه خود را با ایران در حال جنگ می‌بیند که تاکنون هم بازنده این جنگ‌ها بوده است. در صحنه سیاسی عراق که کاملا بازنده بوده است و در سوریه هم اوضاع به نفع ایران است. لذا عرصه اوپک برای رقابت با ایران مناسب است و لذا عربستان در کنار عراق قرار گرفته است.در کنار این، البته می‌دانیم که روابط ایران با عربستان هیچ‌گاه به بدی امروز نبوده است ولی نکته جالب اینجاست که مواضع ایران و عربستان هم هیچ‌گاه در اوپک به اندازه امروز به هم نزدیک نبوده است. به طوری که ممکن است در آینده‌ای نه چندان دور در اوپک این دو کشور با عراق درگیر شوند.

چرا؟

عراق مدعی جایگزینی عربستان در اوپک است، زیرا چاه‌های دست‌نخورده پرفشار دارد و این برای عربستان تهدید بزرگی است. بنابراین شاید در یک بازه زمانی ده تا بیست ساله عربستان و ایران در مقابل عراق به هم نزدیک شوند. بنابراین عملکرد سیاسی کشورها در مقابل هم الــــزاما در اوپک انعکاس ندارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها