پرندگان کشاورز

با پیشرفت علوم و توسعه دانش بوم شناسی ، نقش ، اهمیت و جایگاه خاص تمامی اجزای مجموعه حیاتی طبیعت و اثرات آنها بر یکدیگر بیش از پیش آشکار شده است.
کد خبر: ۵۲۴۴۲
به این ترتیب با افزایش روزافزون دانش ، از نقش پرندگان در حفظ و سلامت و پایداری زیستگاه ها، اهمیت و ضرورت حفاظت از این مجموعه جانوری بیشتر نمایان می شود.
ارتباط پرندگان و انسان ها به زمانی بسیار دور باز می گردد؛ زمانی که پرندگان خوراک انسان را تشکیل می دادند و طبعا از همان زمان نیز وارد فرهنگ بشری شده اند.
انسان پرندگان را به دلایل متعدد به خود نزدیک می دانسته است و این موجودات همواره جایگاه ویژه ای در فرهنگ و هنر ما داشته اند. آنها مانند انسان روی دو پا راه می روند، آواز می خوانند، برای خود خانه می سازند و نمایش رقص دارند.
مسلما گوناگونی پرندگان در گذشته بسیار بیشتر از حال و در حدود 9000 گونه بوده است ، اما متاسفانه بسیاری از آنان در نتیجه انقراض از میان رفته اند. در حال حاضر در جهان حدود 2500 گونه پرنده وجود دارد.
در این میان بیشترین تنوع از آن کشورهای اندونزی و برزیل است ، البته بیشترین تعداد گونه های در معرض تهدید نیز در همین دو کشور هستند.
تنوع پرندگان در کشور ما به 492گونه می رسد که در جای خود در منطقه خاورمیانه از اهمیت فوق العاده ای برخورداراست ، البته تعداد گونه هایی که به صورت بومی در ایران دیده می شوند، اگرچه منشا جغرافیایی بیشتر آنان در ایران نیست حدود 55 گونه اند، در حالی که بیش از 200 گونه در ایران تولید مثل می کنند.
با افزایش روزافزون دانش ما از نقش پرندگان در حفظ و سلامت و پایداری زیستگاه ها، اهمیت و ضرورت حفاظت از این مجموعه جانوری بیشتر نمایان می شود و در حقیقت توجه به نقش آنها در حفظ سلامت زیستگاه ها ما را به شناخت ارزش وجودی و اهمیت آنها رهنمون می کند.
تغذیه از بذر علفهای هرز، نقش پرندگان در از میان بردن بیماری ها و آفات کشاورزی اهمیت آنان را دو چندان کرده است. در واقع پرندگان جزو اصلی زنجیره غذایی در سیستم های طبیعی هستند. در هر کجا که پرندگان در معرض خطر و تهدید قرار گرفته اند در واقع وضعیت زیستگاه نامطلوب بوده است.
علاوه برآن پرندگان خود شاخص سلامت اکوسیستم ها به شمار می روند، بویژه پرندگان شکاری که مقاومت کمتری نسبت به آلودگی های وارده به این سیستم ها از خود نشان می دهند. بالعکس سیستم های سالم دارای پرندگانی سرزنده و با نشاطاند که متاسفانه به علت بی توجهی انسان ها کمتر دیده می شوند.


نقش گرده افشانی
بیشتر حشرات بالدار و بی بال ، برخی گونه های پرندگان و خفاش ها گلها را بارور می کنند. عضو هیات علمی موسسه بررسی آفات و بیماری های گیاهی می گوید: در حالی که اهمیت زنبورها، پروانه ها و دیگر حشرات در باروری گلها بخوبی شناخته شده است از نقش بزرگی که پرندگان در این زمینه دارند، به اندازه کافی قدردانی نشده است.
مهندس ابوالقاسم خالقی زاده می افزاید: تعداد زیادی از پرندگان خانواده ها و گونه های مکنده در باروری گلها نقش دارند. برخی از آنها با هدف استخراج عسل از گلها در ساختار و مکانیسم زبان و منقارشان دارای سازگاری ویژه ای هستند.
پرندگان خانواده شهدخوران که به علت درجا بال زنی هنگام تغذیه از شهد گلها به این نام معروف هستند تکامل خاصی در بال زدن و حرکات زبان برای استخراج شهد پیدا کرده اند. در ایران این نوع پرنده در مناطق جنوبی کشور زیست می کند.


نقش تغذیه از نرم تنان
به گفته خالقی زاده ، پرندگان تعداد عظیمی از حلزون ها و راب ها را از میان می برند. توکاهای سیاه و طرقه ها حلزون ها را می شکنند و شاخص این نوع تغذیه تکه صدف های شکسته شده نزدیک سنگهاست. توکای باغی در تغذیه حلزون ها تخصص ویژه ای یافته است. این پرنده برای شکستن صدف حلزون به سنگ نیاز دارد. قاعدتا از سنگهای خاصی استفاده می کنند و سنگهای تخت یا لبه های آنها با سندان های روی آن برای خرد کردن صدفها مناسب هستند.


استفاده از پرندگان شکاری علیه پرندگان مضر
چند گونه از پرندگان حشره خوار شکارگران مفیدی روی محصولات میوه هستند و فایده قابل ملاحظه ای برای باغداران دارند؛ برای مثال در بهار و تابستان گونه های حشره خواری از قبیل چرخ ریسک ها، سسک ها و الیکایی ها تعداد عظیمی از حشرات مضر از جمله آنها را که به جوانه یا گلهای درختان و درختچه های باغی حمله ور می شوند، نابود می کنند.
بعضی پرندگان مانند چرخ ریسک سرآبی و چرخ ریسک بزرگ از دشمنان مهم لارو کرم سیب بوده و از دیگر حشرات و کنه های زمستان گذران مخفی شده در زیر فلس های جوانه شکوفه یا درون شکاف تنه درختان تغذیه می کنند. بقیه پرندگان از جمله کلاغهای سیاه ممکن است آفاتی از قبیل کرمهای مفتولی یا سیمی را از خاک خارج کنند.
خالقی زاده می گوید: در ایران پرندگان حشره خوار عمدتا از خانواده های زنبورخوار، سبزقبا، چکاوک ها، پرستوها، سسک ها، چرخ ریسک ها و دیگر گنجشک سانان هستند که بخصوص برای رشد جوجه ها از حشرات و لارو آنها تغذیه می شود.


استفاده از پرندگان شکاری علیه پرندگان مضر
به گفته عضو هیات علمی پرنده شناسی کشاورزی از انواع پرندگان شکاری در این روش استفاده می شود. پرندگان خانواده عقاب مانند قرقی و طرلان یا خانواده شاهین ها نمونه های مناسبی از این نوع شکارگران و دشمنان طبیعی پرندگان کوچک و گنجشک ها هستند.
استفاده از بازهای تربیت شده برای دفع گله های پرندگان در اطراف باندهای فرودگاه در شرایط معین موثر شناخته شده اند.
در ایران نیز دیده شده که با حضور گله های انبوه گنجشک و زردپره در خوزستان شکار پرندگان شکاری کوچک از قبیل قرقی به آسانی انجام می شود.


استفاده از پرندگان شکاری علیه جوندگان
جغدها، دلیجه ها، قوش ها و دیگر پرندگان شکاری معمولا جزو مهمترین کنترل کنندگان طبیعی موشها و جوندگان هستند که برخی از آنها بیشترین زاد و ولد را دارند و مخرب ترین آفات برای کشاورزی هستند.
جوندگان خسارت های مشهودی را به محصولات و تولیدات کشاورزی ایجاد می کنند و ناقلان مستقیم یا غیرمستقیم بیماری های مهلکی برای انسان هستند. اگر پرندگان یک جفت موش را نابود کنند بدین ترتیب سالانه پتانسیل 880موش از میان می رود.
چند جغد و پرنده شکاری روز پرواز به میزان زیادی از موشها و جوندگان تغذیه می کنند. در حقیقت برخی کشاورزان تقریبا با وجود آنها زنده هستند. از وقتی این پرندگان در کنترل جوندگان مضر مفید شناخته شده اند بعضی کارشناسان ، پرورش آنها را به صورت مصنوعی پیشنهاد می کنند.
به این منظور دلیجه معمولی و پرندگان شکاری شب پرواز مانند انواع جغدها و بخصوص جغد سفید که به زندگی انسانی خو گرفته اند می توانند تکثیر یابند.


اشاره آخر
با توجه به ارزش حیاتی پرندگان در بقای دیگر موجودات زنده و از جمله خود ما، بایستی به فکر محافظت از این گنجینه های طبیعی بود پیش از آن که خیلی دیر شود.

بهاره صفوی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روز ادای دین

سفیر ایران در لبنان در گفت‌و‌گوی اختصاصی با روزنامه «جام‌جم» از پیام‌های مراسم با شکوه بیروت می‌گوید

روز ادای دین

نیازمندی ها