هنرمندان به محدود شدن تئاتر کودک و نوجوان به جشنواره انتقاد دارند

زنگ تئاتر کودک در همدان به صدا در می‌آید

یکشنبه هفته آینده، زنگ هجدهمین جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در همدان به صدا درمی‌آید تا بار دیگر هنرمندان روی صحنه رفته و بچه‌ها را به سالن‌های نمایش بکشانند. تئاتر کودک و نوجوان همچون سینمای این گروه سنی، چند سالی است که گوشه عزلت گزیده و جز در ایام جشنواره رخ نمی‌نماید.
کد خبر: ۴۳۸۷۲۶

در حالی که فیلم‌های کودک و نوجوان کمتر رنگ پرده سینماها را می‌بینند، تئاترهای ویژه بچه‌ها نیز در طول سال تنها به تعداد اندک روی صحنه می‌روند که آنها نیز بیشتر جنگ‌های شادی هستند تا نمایش‌های واقعی و جدی. در چنین شرایطی، برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان، غنیمتی گرانبهاست که باید آن را بسیار جدی گرفت تا به عنوان نیروی محرکه این شاخه نمایشی، هم بتواند تولید آثار برای بچه‌ها را سرعت بخشد و هم بر کیفیت و قدرت آنها بیفزاید. این انتظار در حالی است که متاسفانه امسال این جشنواره از برنامه‌ریزی مناسبی برخوردار نبوده، چراکه تنها 3 ماه پیش دبیر آن مشخص شده و تازه دیروز بودجه آن به حساب ریخته شده است. با این وجود، نباید ناامید شد و منتظر ماند و دید آیا تلاش و هنرنمایی هنرمندان این عرصه می‌تواند کاستی‌های اداره و برنامه‌ریزی آن را بپوشاند و روزهای خوبی را برای بچه‌های همدان و تئاتر کودک و نوجوان ایران رقم بزند؟

آبروی هنر تئاتر

در همین ارتباط، رضا فیاضی ضمن تاکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری در تئاتر کودک و نوجوان، با اشاره به بی‌مهری‌های صورت گرفته به جشنواره همدان می‌گوید: برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان بدون داشتن یک برنامه مدون نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. باید بعد از برگزاری یک دوره جشنواره، بی‌درنگ برای سال‌های بعد برنامه‌ریزی‌مان را آغاز کنیم که متاسفانه این چنین نیست و در حال حاضر جشنواره تئاتر کودک در کمال شتابزدگی برگزار می‌شود. این هنرمند با سابقه تئاتر کودک و نوجوان با اشاره به هزینه بر و زمانگیر بودن تولید نمایش در این عرصه می‌افزاید: باید برای تولید آثار هنری با کیفیت در زمینه تئاتر کودک و نوجوان، وقت و توان بسیاری بگذاریم زیرا با نمایش کودک است که نسل آینده تماشاگران ما پرورش پیدا می‌کند. در واقع تئاتر کودک به منزله ضمانت آینده تئاتر ماست.

این بازیگر و کارگردان در حالی که جشنواره تئاتر کودک و نوجوان را آبروی هنرهای نمایشی ایران می‌داند، تاکید می‌کند: همه باید به دبیر جشنواره امسال کمک کنیم تا این رویداد ویژه کودک و نوجوان آبرومندانه برگزار شود، چراکه این جشنواره نشانگر آبروی هنر ماست و نباید نسبت به آن بی‌توجه باشیم.

رضا فیاضی همچنین اظهار امیدواری می‌کند در دوره‌های آینده جشنواره تئاتر کودک و نوجوان شرایط مساعدتری برای حضور و شرکت هنرمندان پیشکسوت تئاتر فراهم شود تا این هنرمندان در حاشیه جشنواره باقی نمانند بلکه در عرصه رقابت بین‌المللی، محلی برای حضور داشته باشند.

هندوانه در بسته

بهروز غریب‌پور همچون رضا فیاضی معتقد است با این که نفس برگزاری جشنواره بسیار خوب است، اما این رویداد باید قانون‌مند برگزار شود. این هنرمند تئاتر با اشاره به این که در کشور ما شیوه برگزاری جشنواره‌ها معکوس است، می‌افزاید: جشنواره‌های تئاتری باید محلی باشند برای اجرای نمایش‌هایی که در برخورد با مخاطب عام خود را آزموده‌اند و به آثاری جامع تبدیل شده‌اند، اما در حال حاضر جشنواره‌های ما مانند هندوانه‌های در بسته هستند و این شیوه برگزاری در هیچ کشوری رایج نیست. این کارگردان با سابقه ادامه می‌دهد: آثار شرکت‌کننده در جشنواره باید قبلاً با مخاطب عام برخورد کرده باشند. در واقع آثاری باید در آن اجرا شوند که امتحان خود را در برخورد با مخاطب عام پس داده و ارزش و اعتبارشان مشخص شده باشد. غریب‌پور تاکید می‌کند: آثاری که صرفا برای شرکت و اجرا در جشنواره تولید می‌شوند، نمی‌توانند چندان موفق از کار در بیایند و این رویه نشانه سردرگمی برنامه‌ریزان در عرصه تئاتر کودک و نوجوان است.

کیفیتی که کمیت نمی‌شود

اما وقتی پای صحبت‌های حسن دادشکر می‌نشینیم، او با اشاره به این که جشنواره‌ها قطعا اثرگذارند، اما تعیین‌کننده نیستند، می‌گوید: مشکل اینجاست که کیفیت و کارکرد یک جشنواره در درون خودش خلاصه می‌شود و این کیفیت به کمیت گسترش پیدا نمی‌کند و جریانی قوی در بدنه تئاتر کشور ایجاد نمی‌کند. این کارگردان باسابقه تئاتر کودک و نوجوان با تاکید بر ضرورت سرمایه‌گذاری بر جشنواره‌های هنری افزود: نمایش‌های کودک و نوجوان ما در همان جشنواره خلاصه می‌شود. آثار شرکت‌کننده در جشنواره را به دیگر شهرها نمی‌فرستیم و این پرسش همچنان وجود دارد که چرا باید فقط به تهران متکی باشیم.

دادشکر با اشاره به کارکردهای متفاوت جشنواره‌ها ادامه داد: جشنواره محفلی است برای معرفی چهره‌های جدید، اما در کنار این کارکرد، باید به گسترش جریان تئاتر کودک در ایران کمک کند نه این‌که پرتو نوری زودگذر باشد.

هجدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان از 15 تا 20 آبان در 4 بخش مسابقه ایران، مسابقه بین‌الملل، کارگاه‌های آموزشی و ویژه در همدان برگزار می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها