
به گزارش دویچه وله، کریستینا فرناندز کرچنر، نخستین رئیسجمهور زن آمریکای لاتین است که برای دوبار پیاپی موفق به پیروزی درانتخابات ریاستجمهوری میشود.
کرچنر که یک "پرونیست" چپگرا است، در انتخابات ریاستجمهوری روز یکشنبه 23 اکتبر با کسب حدود 54 درصد آرای رایدهندگان آرژانتینی یکی از بالاترین آرای انتخاباتی در تاریخ آرژانتین را از آن خود ساخت. تاکنون بیش از 70 درصد آرا شمارش شدهاند.
خانم کرچنر که 57 سال دارد در دور نخست انتخابات توانست با فاصله زیادی هرمس بینر، رقیب سوسیالیست خود را پشت سر گذارد. نامزد سوسیالیستها تنها موفق به کسب پشتیبانی 17 درصد رایدهندگان شد.
بر اساس قانون انتخابات آرژانتین، برای پیروزی در دور نخست انتخابات باید دستکم 45 درصد از کل آرا به یک نامزد تعلق گیرد.
در عین حال اگر آرای نامزد برتر 10 درصد بیشتر از نامزد دوم باشد، میتواند با 40 درصد آرا پیروز انتخابات باشد. اما کرچنر با کسب نتیجهای تحسینبرانگیز هرگونه تردید درباره پیروزی خود را از میان برداشت.
کرچنر پس از اعلام پیروزی وی در تجمع طرفداران گفت: من نخستین زنی هستم که به عنوان رییسجمهور در سمتش ابقا میشود. من خواستار چیز بیشتری نیستم.
کرچنر اذعان کرد که نتیجه موفقیتآمیز انتخابات وی را تحت تاثیر قرار داده و بیاندازه سپاسگزار است.
پیروزی تاریخی
کیرشنر در سال 2007 میلادی به عنوان نخستین زن به مقام ریاستجمهوری آرژانتین رسید. وی جانشین نستور کرچنر، همسر خود شد که در سال 2010 میلادی بر اثر حمله قلبی درگذشت.
محبوبیت کریستینا کرچنر پس از مرگ همسرش به شدت افزایش یافت. بیش از همه بهبود وضعیت اقتصادی در آرژانتین سبب محبوبیت وی شد.
کرچنر، رهبری جبهه چپ میانه را بر عهده دارد که طرفداران "خوان پرون"، رییسجمهور "پوپولیست" و پیشین آرژانتین در آن اکثریت دارند.
برخی تحلیلگران سیاسی آرژانتین، پیروزی کرچنر را " واقعهای تاریخی" ارزیابی میکنند. بیش از 29 میلیون رایدهنده در روز یکشنبه نه تنها سرنوشت مقام ریاست جمهوری را در آرژانتین رقم زدند، بلکه نیمی از نمایندگان پارلمان و یکسوم نمایندگان مجلس سنا را نیز برگزیدند.
بهنوشته رسانههای آرژانتینی، کرچنر موفق شده است با کسب اکثریت در مجالس دوگانه، کنترل بر کنگره این کشور را بهدستگیرد.
بنا به اعلام وزارت کشور آرژانتین، انتخابات در آرامش کامل برگزار شده و تاکنون «هیچگونه تخلف و یا حادثهای» گزارش نشده است.
حدود 75 درصد واجدان شرایط در انتخابات شرکت کردند، که پس از پایان دیکتاتوری نظامی در سال 1983 بالاترین میزان مشارکت مردم در سرنوشت سیاسی آرژانتین به شمار میآید.
در دوره نخست ریاست جمهوری خانم فرناندز کرچنر اقتصاد این کشور شاهد رشدی قوی بوده است. سیاست های اجتماعی او نیز با استقبال عمومی مواجه شده است.
مرگ ناگهانی یک سال قبل نستور کرچنر، رییس جمهور سابق و شوهر کریستینا فرناندز همدردی بسیاری از آرژانتینی ها را برای او به همراه داشت.
منتقدان می گویند که تشتت و ضعف در جبهه مخالفان نیز در این انتخابات به او کمک کرد.
کرچنرهنگام انداختن رای خود به صندوق درحالی که به نشانه عزاداری لباس سیاه به تن داشت به شوهرش اشاره کرد.
او گفت: نمی توانم بگویم که لحظه ای شاد است چرا که در آن صورت دروغ گفته ام. او هر جا که باشد، حتما از این که مردم رای می دهند خوشحال است.
تورم بالا
در پی انتخاب خانم کرچنر در سال 2007، حمایت عمومی از او به سرعت کاهش یافت و به 20 درصد رسید که از جمله به اختلاف او با کشاورزان بر سر معرفی سهم صادرات مربوط می شد.
در سال های نخست ریاست جمهور او اغلب گفته می شد که این شوهرش است که در واقع کشور را اداره می کند.
نستور کرچنر از 2003 تا 2007 رییس جمهور بود و برای آنکه همسرش فرصت پیدا کند در انتخابات نامزد شود پس از یک دوره کنار رفت.
انتظار می رفت او بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری سال 2011 شرکت کند اما اکتبر سال گذشته در اثر حمله قلبی درگذشت.
تحلیلگران سیاسی می گویند که محبوبیت کنونی کریستینا فرناندز کرچنربیشتر به خاطر سلامت اقتصادی است که به لطف بهای بالای کالاهای صادراتی مثل سویا تقویت شده است.
او همچنین دست به اجرای برنامه های اجتماعی از جمله اختصاص مزایایی برای سه میلیون نفر از فقیرترین کودکان آرژانتینی و توزیع لپ تاپ های رایگان برای مناطق محروم زده است که شدیدا با استقبال روبرو شده است.
اما منتقدان کریستینا کرچنر او را متهم به دنبال کردن سیاست های پوپولیستی می کنند و می گویند که این برنامه ها غیرقابل دوام است.
او همچنین به کم اهمیت جلوه دادن ابعاد تورم متهم شده است. این کشور پس از ونزوئلا در آمریکای لاتین بیشترین میزان تورم را دارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
محمود قماطی، نائبرئیس شورای سیاسی حزبالله در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم»:
صریح و بیپرده با علیرضا خانی عضو سابق هیأت مدیره استقلال