حاشیه‌های طولانی برای جشنواره فیلم‌های مستند و کوتاه

اختلاف میان معاونت سینمایی وخانه سینماکماکان ادامه دارد و آتش این اختلاف چنان بالا گرفته که هر کدام از جناحین، به هر بهانه تیری به سوی دیگری روانه می‌کنند. محمدمهدی عسکرپور در خلال سخنرانی کوتاهش در جشن فیلم کوتاه، در پاسخ به شوخی مجری مراسم، اهالی خانه سینما را نیازمند دریافت فطریه دانست و در ادامه بار دیگر از فشاری که خانه سینما طی دو سه سال اخیر متحمل شده است گفت.
کد خبر: ۴۲۷۹۹۸

 پیش از این، سیدضیاء هاشمی در یک ضیافت افطار از محمود احمدی‌نژاد گله کرده بود که چرا اطرافیانش بدون شناخت درست از اتفاقات سینما، کمک‌های مالی‌شان را به خانه سینما سرازیر می‌کنند. او در ادامه اعتراضش حتی از رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور هم نام برد و مثل همیشه حقانیت را در این اختلاف به خود و دوستانش داد. چند هفته پیش هم جدال قلمی میان هاشمی و منوچهر محمدی تا آنجا پیش رفت که روزنامه سینمایی «بانی فیلم» در مقدمه پاسخ تند هاشمی به محمدی، آرزو کرد این دعوا بزودی خاتمه پیدا کند. اعضای مرکزی اتحادیه تازه تاسیس تهیه‌کنندگان پشت سر هم درحال استعفا و کناره‌گیری‌اند و معلوم نیست اندک اعضای باقیمانده قرار است چه چاره‌ای برای این نقصان بیندیشند. هاشمی، رئیس این اتحادیه پس از استعفاها گفت بزودی داریوش مهرجویی و مسعود کیمیایی به عضویت شورای مرکزی درمی‌آیند. نویسنده‌ای در واکنش به این حرف گفت آیا قرار است این دو کارگردان بزرگ به خواندن طرح‌ها و فیلمنامه‌های ارسالی بپردازند و در مورد قضایای اکران مداخله کنند؟ پیامد این ماجرا، برگزاری جشن تولد مسعود کیمیایی در خانه سینما بود و افتتاح سالنی کوچک در آنجا به نام زنده‌یاد نعمت حقیقی.

اینها تنها بخش‌هایی از وقایع سینمایی طی یک ماه اخیر است؛ بنابراین اگر اختلاف را نوعی بازی ندانیم، چه اسمی باید روی آن بگذاریم؟

جشن‌ها

مثل سال‌های اخیر که اصناف کوتاه‌ساز، مستندساز و انیمیشن‌ساز در حاشیه جشن اصلی خانه سینما مراسم‌شان را برگزار می کردند، امسال هم تالار ایوان شمس، میزبان مراسم جشن فیلم کوتاه و مستند بود. برگزیدگان را حتما می‌دانید که چه فیلم‌ها و چه کسانی هستند. از میان فیلم‌های کوتاه چند فیلم شاخص از جمله «بچه وقتی بچه بود» به کارگردانی آناهیتا قزوینی‌زاده که نوید ظهور فیلمسازی بزرگ را در آینده می‌دهد و از مستندها «خلیج فارس» ساخته ارد عطارپور، «عادت می‌کنیم» ساخته محسن استادعلی و «خانه قمر خانم» ساخته آیدا پناهنده بودند که باعث شگفتی شدند. عادت جشن بر این است دبیری مستقل داشته باشد که هرسال تغییر می‌کند (مثل جشن اصلی که امسال کیومرث پوراحمد دبیر آن است) و کوشش برگزارکنندگان بر این است که هویت مستقل صنف خود را خارج از دعواها و هیاهوها حفظ کنند. سینمای مستند و کوتاه به دلیل این که چندان با اقتصاد و پول‌های کلان و دستمزدهای سرسام‌آور و حاشیه‌های اکران روبه‌رو نیست همواره از جنجال‌ها و حواشی دور بوده و خاستگاه بهترین فیلمسازان سینمای ایران یا سینمای کوتاه بوده یا مستند. این‌گونه بود که رخشان بنی‌اعتماد پس از دریافت نشان «اسیفا» از دست ناصرتقوایی با افتخار خود را یک فیلمساز فیلم کوتاه معرفی کرد و گفت مدتی قبل تقاضای عضویت در این انجمن را داده که مورد تایید شورای مرکزی قرار گرفته است. تقوایی که سال گذشته این نشان را از عباس کیارستمی دریافت کرده بود از تلاش انجمن فیلم کوتاه تقدیر کرد و بنی‌اعتماد و عباس گنجوی، همصدا از بیکاری بزرگانی نظیر تقوایی گلایه کردند.

اجرا

اجرای جشن مستند همچون سال گذشته با نظم خاصی توام بود و هیچ نکته‌ای نداشت، اما اجرای جشن فیلم کوتاه آنقدر جذاب اجرا شد که به گفته محمدمهدی عسکرپور مشخص شد امیرشهاب رضویان چه استعدادهای پوشیده‌ای دارد. رضویان از ابتدا بنا را بر این گذاشت که جشن فیلم کوتاه مثل پارسال یا اصولا مثل هر برنامه و نشستی در این سال‌ها، طولانی از کار درنیاید؛ بنابراین برای هر کدام از سخنرانی‌ها زمان تعیین کرد و با لحنی شوخ و پرمطایبه این مدیریت را جوری اعمال کرد که به کسی برنخورد. جالب‌ترین بخش این مراسم، شوخی رضویان با حاضران درباره دستگیر شدن معمر قذافی بود که کیومرث پوراحمد دبیر جشن سینمای ایران، شوخی رضویان را جدی گرفت و از دستگیری قذافی اظهار خوشحالی کرد. بعد که رضویان اعلام کرد ماجرا شوخی بوده، همه را بیشتر خنداند. کار رضویان و برگزارکنندگان جشن فیلم کوتاه از دو منظر می‌تواند الگو باشد. نخست تلاش آنها در برگزاری جمع‌ و جور مراسم که تا پاسی از شب طول نکشد و حاضران را خسته نکند؛ بنابراین امسال خبری از برگزاری مراسم موسیقی و سخنرانی‌های طولانی نبود. ویژگی دوم این جشن، شاد بودن و طراوتش به لطف اجرای صمیمی رضویان بود. جشن فیلم کوتاه حتی با نمایش فیلم برگزیده (بچه وقتی بچه بود) کمتر از 2 ساعت طول کشید و اگر این زمان به یک استاندارد برای جشن‌ها و افتتاحیه‌ها و اختتامیه‌های مرسوم تبدیل شود، آن وقت نه کسی از حضور در آن خسته می‌شود و نه کسی تصور می‌کند دعوتش به روی سن، موقعیتی است برای سخنرانی و اظهار فضل.

جشن مستند و حاشیه‌ها

هر چقدر حاشیه‌های اجرای جشن فیلم کوتاه مثبت و باعث خرسندی بود، حاشیه‌های جشن مستند عجیب و گاه باورنکردنی بود. این حاشیه‌ها پیش از برگزاری مراسم شروع شده بود. هیات انتخاب فیلم‌ها امسال تصمیم گرفته بود فیلم‌های کمتری را برای بخش مسابقه انتخاب کند و شعارش هم این بود که به نام‌ها و جنجال‌ها کاری نخواهد داشت. با اعلام اسامی فیلم‌های بخش مسابقه، اعتراض‌ها آغاز شد.

تندترین انتقاد هم از سوی یکی از مطرح‌ترین مستندسازان کشور بود. محسن امیریوسفی در واکنش به گفت‌وگوی رامین حیدری‌فاروقی (یکی از مدیران اجرایی جشن مستند) با یکی از خبرگزاری‌ها با عصبانیت به او پاسخ گفته و در کنار او به هیات انتخاب تاخته بود. تعداد دیگری از مستندسازان نام‌آشنا و ناشناخته نیز به نحوه انتخاب فیلم‌ها برای بخش مسابقه اعتراض داشتند. اما به هر حال، این ماجرا هم خوابید و همه چیز مقدمه‌ای شد برای برگزاری جشن اصلی که امسال در روز ملی سینما قرار است در مکانی قدیمی و در فضای باز برگزار شود.

امان جلیلیان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها